På norsk

Bildet kan inneholde: mennesker i naturen, botanikk, anlegg, tre, tre.
Publisert 18. mars 2021 08:02

 

Siden slutten av januar har rundt 30 000 hektar blitt rammet av skogbranner i det argentinske Patagonia. For å reflektere over den nåværende globale klimakrisen, inviterer Lucas oss til å lese oversettelsen til manifestdiktet skrevet av den argentinske forfatteren Gabriela Cabezón Cámara.

Bildet kan inneholde: kunst, animasjon, illustrasjon, maleri, visuell kunst.
Publisert 4. des. 2020 13:52

For noen år siden var Bera på en internasjonal kafé her i Oslo, på en såkalt «open mic»-kveld. En av sangerne var en chilener som sang den kjente sangen «Latinoamérica» av bandet Calle 13 fra Puerto Rico, og det var vakkert. Nå forteller Bera om dette.

Bildet kan inneholde: skrift, kunst, verden, plakat, bok.
Publisert 27. nov. 2020 13:12

 Perisa sender oss et postkort fra en verden før korona og gir oss en anmeldelse av La lógica de lo absurdo (Absurditetens Logikk) oppsatt av teatergruppen Barataria Teatro. Selv om stykket ble spilt ferdig i slutten av 2019 ønsker vi å publisere anmeldelsen for å gi et innblikk i hva Barataria Teatro gjør og hvordan de bidrar til kulturlivet blant spansktalende i Oslo.

Bildet kan inneholde: pianist, jazzpianist, komponist, musiker.
Publisert 19. nov. 2020 11:18

Felisberto Hernández var en uruguayansk pianist og forfatter som på tross av sin bokstavelig talt fantastiske novellesamling og store innflytelse over den latinamerikanske litteraturtradisjonen, først og fremst er å finne iblant de mer perifere og avgjemte hyllene i norske bibliotek og bokhandlere, oftest selv ikke der. Hernández beskrives av kjennere som «den første beveger» av den mye omtalte magiske realismen som senere skulle prege mye av latinamerikansk litteratur fra det 20. århundre. Forfattere som Márquez og Cortázar har begge priset Hernández som en av deres største inspirasjonskilder. I skrivende stund, midt i november 2020, er ikke Hernández oversatt til norsk noen gang. Derfor  har vi valgt å gjøre det. Under presenterer vi Hernández' novelle La mujer parecida a mí (Kvinnen som lignet på meg) for første gang på norsk. 

 

«Felisberto, jeg vil for alltid elske deg.» - Julio Cortázar. 

Bildet kan inneholde: pakkede varer, ansikt, hake, nese, panne.
Publisert 28. apr. 2020 11:22

I tillegg til å være vakker, stygg eller sensuell, er huden et slags hjem, et menneskeskjell; noe som beskytter oss. Merker på huden (eller mangelen på dem) kan fortelle historien vår på en helt spesiell måte, til tross for vårt kollektive jag etter den perfekte huden. Og ja, skjønnhet, overflaten teller – det kan man ikke nekte for. Når handlingen utfoldes i denne filmen, blir det klart at man kan ikke endre huden uten at det som er inni også forandres. Det er to sider av samme sak.

Bildet kan inneholde: gul, tekst, font, grafisk design, plakat.
Publisert 3. des. 2019 15:19

På torsdag (5.12) går for første gang ESCENA av stabelen: en helt nyoppstartet filmfestival med fokus på kulturell utveksling mellom Norge og Iberoamerika. Initiativtakeren til festivalen er Tilde, en filmklubb som jobber for å fremme spansk film og film på spansk i Norge. Med Escena ønsker de å vise både spansktalende og portugisisktalende film, samt å skape et møtested og diskusjonsforum for filmentusiaster, for folk med røtter i ibero-amerikanske regioner og for folk med en spesiell interesse for ibero-amerikanske kulturer.

Bildet kan inneholde: tekst, font.
Publisert 29. nov. 2019 14:04

Søndag 1. desember er det duket for den siste sesjonen med Koselig, den ukentlige bokklubben som inviterer alle spansktalende i Oslo til å utforske norsk litteratur oversatt til spansk. Visste du at denne gruppen eksisterte? Heldigvis er du tidsnok ute til å få med deg det siste møtet denne søndagen!

Bildet kan inneholde: kjøretøy, bil, photography.
Publisert 26. nov. 2019 15:32

Den chilenske regissøren Dominga Sotomayor Castillo er i vinden i Norge om dagen. I helgen hadde hennes film Godt nyttår, Chile premiere på norske kinoer, og i morgen (27.11.19) blir det spesialvisning med påfølgende samtale arrangert av Arthaus og Latinamerikansk Forening, på Vika fra kl 18.00. Film fra Sør hadde dette året Sotomayor Castillo som et av sine regissørportretter, og chileneren gjestet i denne forbindelse festivalen, i tillegg til at hennes tre filmer Mar, Thursday till Sunday og Godt Nyttår, Chile ble vist. ¡Ñorsk! Fikk sett de to sistnevnte og var i den forbindelse også til stede ved en interessant regissørsamtale.

Bildet kan inneholde: plakat, tekst, himmel, font, tilpasning.
Publisert 16. nov. 2019 20:13

En av de mest populære filmene på dette årets Film fra Sør har vært colombianske Monos (2019) av Alejandro Landes. ¡Ñorsk! var til stede på fullsatt visning onsdag 13. november og anbefaler alle som vil se filmen å kjøpe billetter raskt - grunnet stort billettsalg har det blitt satt opp en ekstra visning, men i morgen er siste mulighet på en god stund til å se filmen på norske kinoer.

Foto: Mari Wærner Wesenberg for Film fra Sør
Publisert 14. nov. 2019 10:52

Gratisvisning på Vippa har de siste årene blitt en fast tradisjon på Film fra Sør, og dette året var intet unntak. Lørdag 9. november var det igjen duket for sørlig matfilm, og denne gangen var det boliviansk matkultur som stod for tur i Michael Leis dokumentar A Taste of Sky fra 2018.

Bildet kan inneholde: font, tekst, logo, linje, grafikk.
Publisert 9. nov. 2019 12:55

Torsdag begynte årets Film fra Sør, Oslos største filmfestival, og programmet er som alltid spekket med latinamerikansk film. Dette året blir det vist film fra 8 spansktalende land, og på gjestelisten står også regissører fra Chile, Argentina og Peru. Vårt redaktørlag kommer til å være på plass og dekke mye av det som skjer i løpet av de ti dagene festivalen varer, og vi håper på å se flere entusiaster av latinamerikansk film der. Her følger en oversikt over den spanskspråklige delen av programmet. God festival!