Monos av Alejandro Landes, 2019

En av de mest populære filmene på dette årets Film fra Sør har vært colombianske Monos (2019) av Alejandro Landes. ¡Ñorsk! var til stede på fullsatt visning onsdag 13. november og anbefaler alle som vil se filmen å kjøpe billetter raskt - grunnet stort billettsalg har det blitt satt opp en ekstra visning, men i morgen er siste mulighet på en god stund til å se filmen på norske kinoer.

I Monos følger vi ungdommene Rambo, Bigfoot, Swede, Smurf, Dog, Boom Boom, Lady og Wolf - slik navnene er oversatt til engelsk - som sammen danner en paramilitær gruppe overlatt til seg selv i et colombiansk fjellandskap. De bruker tiden på militære øvelser, merkelige ritualer, “leke”-slossing samt inntak av både alkohol og hallusinogen sopp, mens de venter på besøk fra deres sjef og selvutnevnte “far”. Ungdommenes oppdrag er å passe på et gissel, en kvinne fra USA som de kaller for The Doctor, og en melkeku ved navn Shakira. Når oppdraget går galt etter en skyteulykke under et slags bryllup, begynner tingene for alvor å falle sammen for “los monos” (“apene”). Omstendighetene leder til at ungdommene blir nødt til å forflytte seg ned til jungelen og vi blir her vitne til et brutalt drama og et grusomt moralsk forfall. Det er ikke uten grunn at filmen blir sammenliknet med Apocalypse Now fra 1979 - forskjellen er bare at store deler av karaktergalleriet i Monos består av barn.

 

Noe av det som gjør filmen så god er den svært intense og ubehagelige stemningen - det gjør vondt helt inn til ryggmargen å se hva situasjonen har gjort med ungdommene. Dette kommer spesielt tydelig fram under den delen av filmen som foregår i jungelen. Det er klaustrofobisk trangt, fuktig, varmt og fullt av insekter, og det hele er filmet på en slik måte at det nesten føles som å være der selv. Det er noen fantastiske bilder vi blir vist, og musikken, hvis det er det man skal kalle det, er svært virkningsfull og bidrar i stor grad til filmens intensitet.

 

Dersom du har lyst på en intenst voldelig og svært klam kinoopplevelse blir Monos vist for siste gang på Film fra Sør i morgen, søndag 17. November, klokken 21:00 på Vega.

 

 

LEE ESTE ARTÍCULO EN ESPAÑOL

 

 

Emneord: Ñorsk, Colombia, Monos, Alejandro Landes, Film fra Sør, Cine del Sur, Cine latinoamericano, Latinamerikansk film, Filmfestival, Festival de cine, Spansktalende, Hispanohablante, Spansk, Español, Latin-Amerika, Latinoamérica, América Latina Av Mari Wærner Wesenberg
Publisert 16. nov. 2019 20:13 - Sist endret 25. mars 2021 13:50