Koselig, vi leser på spansk i Oslo

Søndag 1. desember er det duket for den siste sesjonen med Koselig, den ukentlige bokklubben som inviterer alle spansktalende i Oslo til å utforske norsk litteratur oversatt til spansk. Visste du at denne gruppen eksisterte? Heldigvis er du tidsnok ute til å få med deg det siste møtet denne søndagen!

Bildet kan inneholde: tekst, font.

Koselig har hatt ukentlige samlinger i andre etasje på Deichmans Grünerløkka hver søndag.

Koselig oppsto på grunn av et ønske om å skape et rom for inkludering som dermed ville gi en følelse av fellesskap og tilhørighet blant spansktalende ungdommer som bor i Oslo. Arrangør og skaper av Koselig, María Raimondo Bernasconi, forteller: “Jeg studerte litteratur ved Universitetet i Buenos Aires og flyttet til Oslo for å spesialisere meg i norsk litteratur. Jeg tror litteraturen er et veldig viktig verktøy for å skape kulturell og personlig identitet, og derfor fungerer leseklubben som en bro for integrering. Videre tenkte jeg: hvorfor ikke? På vegne av Latinamerikansk Forening Studentlag foreslo jeg ideen min til Deichman Grünerløkka og de elsket den.”

 Prosjektet startet med fokus på 25-åringer, og senere ble det åpnet for alle som lette etter et sted der man kunne føle seg som hjemme for en stund. Det eneste kravet har vært å kunne kommunisere på spansk for å kunne delta i diskusjonen. Med mellom 20 til 35 deltakere hver gang klarte Koselig fra første stund å bli et rom for vennskap og deltakelse for alle de som lette etter en interessant og koselig aktivitet gjennom den norske høsten og vinteren.  

Koselig er noe av det fineste jeg har vært med påJeg håper at jeg kan fortsette til våren”, sa en av deltakerne, og fremhevet den gode mottakelsen prosjektet har fått blant alle de som deltok. For Maria var disse reaksjonene overraskende: ”Jeg hadde ikke forventet det i det hele tatt. Den første gangen kom det mer enn 30 personer og alle ville lese, snakke, ønske seg tema, og de nikoste seg. Det var mye arbeid å få tak i alle bøkene, sette sammen hver økt, planlegge aktiviteter og velge ut tekster... Men jeg likte det veldig godt og lærte kjempemye! Jeg håper jeg kan fortsette med Koselig i 2020. Kanskje noe månedlig, eller noe fokus på latinamerikansk litteratur, ettersom det er lite av det fra før i Norge. Jeg har lyst til å bidra med noe annerledes for de som studerer spansk på universitetet. 

Gjennom lesing og debatter har samlingene forsøkt å bringe gruppen nærmere norsk skjønnlitteratur, og sammen å møte utfordringen med å finne kontaktpunktene mellom norsk kultur og spansktalende kultur”. Jeg prøvde å møte utfordringen gjennom litteratur fordi litteratur er et av de mest grunnleggende og effektive verktøyene for kommunikasjon, refleksjon og empati. Mange ganger har jeg foretrukket å jobbe i små grupper med en felles oppsummering til slutt. Andre ganger har det virket som snakkingen har gått av seg selv, og alle har diskutert i en felles ring. Vi har lest alt fra barnelitteratur, Ibsen og folkeeventyr til et artikulert møte rundt temaet seksualitet. 

Hvis du ikke visste om leseklubben rekker du å bli med på den siste økten. Møtet er denne søndagen 1. Desember kl. 14.00 i andre etasje på Deichman bibliotek på Grünerløkka. Hva som skal leses er allerede disponibelt i Facebook-gruppen til Koselig. 

 

LEE EL ARTÍCULO EN ESPAÑOL 

Emneord: América Latina, Latinamerika, Spansk, Español, Litteratur, Literatura, Latinamerikansk Forening Studentlag Av Elena Azcona Pérez
Publisert 29. nov. 2019 14:04 - Sist endret 25. mars 2021 13:50