A Taste of Sky på Vippa

Gratisvisning på Vippa har de siste årene blitt en fast tradisjon på Film fra Sør, og dette året var intet unntak. Lørdag 9. november var det igjen duket for sørlig matfilm, og denne gangen var det boliviansk matkultur som stod for tur i Michael Leis dokumentar A Taste of Sky fra 2018.

Foto: Mari Wærner Wesenberg for Film fra Sør

Filmen tar for seg prosjektet Gustu, startet av danske Noma-grunnlegger Claus Meyer: en kombinert gourmetrestaurant og kokkeskole for underpriviligert ungdom i La Paz. I dokumentaren møter vi blant andre en håndfull elever ved skolen, og blir spesielt kjent med unge Maria og Kenzo. Vi får et lite innblikk i deres personlige utvikling gjennom prosjektet, vi får høre om deres bakgrunn, og får også et lite møte med deres familier i det vi følger de to studentene til deres hjemsteder i Andesfjellene og Amazonasjungelen. Filmen viser først og fremst ungdommenes utvikling, og selve maten kommer mer i bakgrunnen. Men vi får også se blant annet høsting av palmitos, palmekjerner, i jungelen samt tilberedning av posjert krokodille i saus av hibiskus.

Vi blir og litt kjent med Claus Meyer selv, spesielt gjennom et intervju gjennomført av hans unge datter. Det er vanskelig å se filmen uten at det underveis dukker opp noen tanker om en slags nykolonialistisk "white savior"-problematikk, men filmen adresserer også dette temaet til en viss grad. Claus forsvarer på relativt troverdig vis at hans motivasjon ikke har vært å dra fordel av arbeidet på noen “stygg måte” - hans mål har vært å skape jobber og entreprenørskap og å sette i gang en boliviansk gastronomisk bevegelse.

Foto: Mari Wærner Wesenberg for Film fra Sør

Det er uansett ingen tvil om at prosjektet har vært vellykket - Gustu befinner seg i dag på listen over de femti beste restaurantene i Latin-Amerika - og at det har hatt noe å si for de som har fått være med. Det er lett å se at arbeidet på Gustu har hatt stor innvirkning på ungdommenes liv: ikke bare uttrykker de glede over muligheten de har fått, vi blir også vitne til en gryende lidenskap for og stolthet over eget lands mattradisjoner. Restauranten har åpenbart fungert som et springbrett for flere av ungdommene som senere har startet egne restauranter og med det spredd sin nyvunne kunnskap og engasjement videre.

Foto: Mari Wærner Wesenberg for Film fra Sør

Ønsker du å få med deg en spennende historie om boliviansk matkultur akkompagnert av vakre bilder av fantastisk natur har du mulighet til det en gang til under årets Film fra sør: A Taste of Sky vises igjen søndag 17. november klokken 15:30 på Vika 3.

LEE ESTE ARTÍCULO EN ESPAÑOL

Emneord: Ñorsk, Bolivia, A Taste of Sky, Michael Lei, Vippa, Film fra Sør, Cine del Sur, Cine latinoamericano, Latinamerikansk film, Filmfestival, Festival de cine, Spansktalende, Hispanohablante, Spansk, Español, Latin-Amerika, Latinoamérica, América Latina Av Mari Wærner Wesenberg
Publisert 14. nov. 2019 10:52 - Sist endret 16. nov. 2019 20:29