Disputas: Tekstopia: verden er full av gode historier

Master Anders Sundnes Løvlie  ved Institutt for medier og kommunikasjon vil forsvare sin avhandling for graden ph.d. (philosophiae doctor): Textopia: experiments with locative literature

Anders Sundnes Løvlie

Tenk deg at all verdens dikt og fortellinger var plassert på kartet, knyttet til de stedene de handler om. Du kan stå hvor som helst i verden – i gata der du bor, i din favorittkafe eller på Karl Johan – og få opplest en hvilken som helst tekst som har blitt skrevet om akkurat dette stedet. Hva har Ibsen eller Hamsun sagt om gata der du jobber? Litteraturhistorien blir et univers av tekster som du kan utforske til fots – gjennom den virkelige verden.

Nettopp dette er mulig ved hjelp av det "lokative" systemet tekstopia, en mobil-app utviklet ved Universitetet i Oslo.

Dette universet består ikke bare av døde forfattere, men også dine egne bidrag. Hva kan du tenke deg å si om gata der du jobber? tekstopia er et gratis, åpent system som inviterer alle som har lyst til å være med å utvikle en helt ny litteratur: En som er skrevet for å oppleves gatelangs, og som baserer seg på den deltagende nettkulturen for å utforske de nye kreative mulighetene som oppstår når GPS-telefoner blir allemannseie.

tekstopia-prosjektet har arrangert en rekke eksperimenter for å utforske disse mulighetene – fra skrivespillet "flanør" til bestillingsverket "Grønland", med lokative tekster skrevet av etablerte poeter som Kristine Næss, Inghill Johansen og Walid Al-Kubaisi. Prosjektet har over tre år tiltrukket seg et stort antall bidragsytere, og blitt omtalt i flere medier (bl.a. VG, NRK radio, TVNorge og Dagsavisen).

Fredag 10. juni 2011, i auditorium Forum, Forskningsparken, 09.15: Public Space as Read-Write Platform

• Professor Jay David Bolter, Georgia Institute of Technology (førsteopponent)
  • Associate professor Rita Raley, University of California Santa Barbara (andreopponent)
  • Førsteamanuensis Arnt Johan Maasø, Universitetet i Oslo (administrator)

• Instituttleder Espen Ytreberg, Universitetet i Oslo

Veileder

• Professor Gunnar Liestøl, Universitetet i Oslo (hovedveileder).
  • Professor II Espen Aarseth, Universitetet i Oslo (medveileder)
Publisert 7. des. 2020 11:27 - Sist endret 7. des. 2020 11:27