Disputas: Evolusjonens avledningsmanøvrer

Master Andreas Ervik ved Institutt for medier og kommunikasjon vil forsvare sin avhandling for graden ph.d.: Diversions. Playful, Stupid, Cute and Funny Evolution.

Bildet kan inneholde: person, hår, ansiktshår, ansikt, skjegg.
Andreas Ervik. Foto: Siv Dolmen

De mest populære medieformene i dag kritiseres ofte som tanketomme tidstyver, eller fremstilles som en konsekvens av kapitalistisk oppmerksomhetsøkonomi. I sin avhandling utforsker Ervik i stedet hvordan disse medieformene faktisk fungerer: hva er det som gjør søte dyrevideoer, tanketom nettsurfing, dataspill og politisk latterliggjøring så tiltrekkende?

Ervik analyserer Donald Trump-trolling, de mest populære kjæledyrene på Facebook, en verdensvev av clickbait, og Super Mario-spilling, og viser mulighetene i lek, dumhet, søthet og humor. Avhandlingen tilbyr innsikt for dem som vil forstå digital kultur, enten formålet er å kapre oppmerksomhet eller begrense prokrastinering. I tillegg forsøker Ervik å lære av disse medieformene, og skriver en avhandling som er leken, dum, søt og morsom.

Ved å kombinere medievitenskap med perspektiver fra filosofi og biologi kobles digital utvikling i avhandlingen til evolusjon av organismer. Ervik bidrar med innovative perspektiver på hvordan det som kan fremstå som unikt menneskelig tidsfordriv er mer grunnleggende tendenser: lekenhet løftet planter ut av simpel overlevelse; dumhet lot sopp drastisk utvide artsmangfoldet; søthet ga pattedyr empatiske bånd; humor utformet jeger-sankeres egalitære styresett.

Andreas Ervik gjennomførte en vellykket disputas torsdag 17. desember.

Prøveforelesning

Vurderingskomité

Professor Levi R. Bryant, Collin College (førsteopponent)

Reader Tony D. Sampson, University of East London (andreopponent)

Førsteamanuensis Taina Bucher, Universitetet i Oslo (komitéadministrator)

Disputasleder

Instituttleder Eiri Elvestad

Veiledere

Les intervju med Ervik om forskningen hans: Derfor elsker du kattevideoer på internett

Interessert i forskning fra Det humanistiske fakultet? Meld deg på vårt månedlige nyhetsbrev!

Emneord: Disputaser ved HF, Disputas
Publisert 27. nov. 2020 14:48 - Sist endret 21. jan. 2021 14:07