Marika Lüders kommer til IMK fra SINTEF

– Jeg er interessert i hvordan mennesker opplever medier og teknologi, sier Marika Lüders som er tilsatt som førsteamanuensis i medieinnovasjon fra 1. mai.

Marika Lüders (Foto: Gry Marit Stimo, SINTEF)

Lüders er medieviter fra IMK med hovedfag fra 2001 og doktorgrad fra 2007. Fra 2008 til 2016 har hun jobbet som forsker og siden seniorforsker ved SINTEF i Oslo.

Det er en omfattende prosjekterfaring Lüders tar med seg fra SINTEF, både fra nasjonale og europeiske prosjekter. Hun har dessuten ledet en rekke prosjekter, blant annet:

  • NETworked Power (finansiert av NFR) om sosiale medier for innovasjonsformål.  
  • ACTIVE AGEING (finansiert av Regionalt Forskningsfond) om kommunikasjonsteknologi og eldre.
  • Conserve & Consume (finansiert av NFR) om delingsøkonomi.
  • HUMANE (finansiert av EU/H2020) om hvordan vi mennesker i stadig større grad lever våre liv i nettverk av mennesker og maskiner.

– Mine forskningsinteresser handler primært om brukeropplevelser og de sosiale og samfunnsmessige konsekvensene av ny medieteknologi, utdyper Lüders. Jeg har blant annet forsket på ungdoms bruk av sosiale medier, nettverkssamfunnet, bruk av sosial nettverksteknologi på arbeidsplassen, tjenesteinnovasjon og digitale skiller.

Kort fortalt er jeg interessert i hvordan mennesker opplever medier og teknologi. Det betyr også at jeg anvender kvalitative og kvantitative metoder for å forstå mediepraksiser og medienes konsekvenser.   

Hva skal du undervise i, og hva skal du forske på?

I første omgang har jeg ansvar for MEVIT4000, kurset som skal forberede nye masterstudenter på å skrive en masteroppgave. Jeg er ansatt som førsteamanuensis innen medieinnovasjon uten at det alene definerer hvilke emner jeg kommer til å undervise i.

Medieinnovasjon kommer derimot til å være sentralt for hva Lüders skal forske på. Hun er en del av IMKs senter for forskning på medieinnovasjon (CeRMI) og kommer til å forske videre på teknologiutvikling, brukerpraksiser og medieteknologienes konsekvenser.

Dette er åpenbart et altfor stort forskningstema, men definerer rammene for hva jeg er interessert i, sier hun. Per i dag er det kanskje særlig to spesifikke områder som peker seg ut: utbredelsen av strømmetjenester der vi i Norge ligger helt i front når det gjelder å ta disse i bruk; og utviklingen av stadig mer autonome og intelligente maskinagenter, avslutter Lüders.

Av Ellen Evju Jahr
Publisert 11. mai 2016 10:42 - Sist endret 18. mai 2016 14:12