Gunnar Liestøl vant internasjonal digital kulturarv-pris

The GLAMi Awards, tidligere kjent som The Best of the Web, ble delt ut i Boston tidligere denne måneden. Prisen anerkjenner de mest innovative bidragene til den internasjonale kulturarv-sektoren.

Demonstrasjon av appen Old Narva (foto: Gunnar Liestøl)

Liestøl og hans kollegaer i EU–prosjektet Cross Motion vant i kategorien 'Education and Collection Extention: Non-website', for applikasjonen The Photo Positioning Puzzle – Old Narva.

Når du er i byen Narva i Estland lar appen deg oppleve hvordan stedet du står på så ut før, basert på gamle fotografier. Byen ble sterkt skadet av bomber under andre verdenskrig, og det er bare noen få historiske bygninger som står igjen i dagens Narva.

– Dette er en viktig anerkjennelse av det innovative arbeidet som gjøres ved SitsimLab og IMK, sier dekan Frode Helland. Her ser vi et veldig spennende eksempel på anvendt digital humaniora, med både pedagogiske og underholdende aspekter. Gratulerer til Gunnar og Sitsim-temaet!

Gunnar Liestøl (foto: IMK)

– Prosjektet handler om retorikk som metode for digital mediedesign, og bruk av spillelementer eller gamification, sier Gunnar Liestøl. Vi har tatt utgangspunkt i analogi som topos og reflektert over affiniteten mellom refotografering og ulike former for spill og lek. I den eksperimentelle applikasjonen har vi så implementert regler og konvensjoner fra ‘tampen brenner’ og puslespill. Resultatet har blitt en engasjerende løsning for hvordan digitaliserte fotosamlinger kan anvendes på nye måter for å rekonstruere historiske byrom på stedet.

– Det er veldig hyggelig å få anerkjennelse for arbeidet. Takk også til studentene på MEVIT3810 som bidro til en viktig fase i prosjektet, avslutter Liestøl.


Prisene deles ut av stiftelsen MUSEWEB, som støtter innovative prosjekter innenfor kulturbransjen. Prosjektene skal fremme inkludering, tilgjengelighet, og bærekraft i kulturarv-sektoren.

GLAM står for gallery, library, archive og museum, og alle slike og beslektede institusjoner kan nominere prosjekter til GLAMi-prisene.  

Tidligere vinnere i samme kategori er Museo Reina Sofia i Madrid (2018) og National Museums Scotland (2017).

Av Ellen Evju Jahr
Publisert 26. apr. 2019 16:26 - Sist endret 5. des. 2019 12:37