Le eller Dø

Verdens første arrangement om humor, frykt og religion på norsk.

Illustrasjon: Øyvind Westgård

Om Le eller dø

Vi samler dyktige akademikere med god formidlingsevne og humorister under samme tak. De skal alle angripe temaet humor og frykt fra sine respektive ståsteder. Og vi garanterer at du vil le (eller dø).​

Hold av 4. mai fra kl. 18.00 for en opplevelse utenom det vanlige.

Ideen til arrangementet er blitt til gjennom et samarbeid mellom Bente Kalsnes, Steffen Krüger og Mona Abdel-Fadil som har til felles at de er samfunnsengasjerte medieforskere og humorentusiaster.

Le eller Dø inngår i formidlingsprosjektet New Public Outreach Strategies for Research on Religious Controversies initiert og ledet av Mona Abdel-Fadil.

Formidlingsprosjektet er et samarbeid mellom 3 forskningsprosjekter henholdsvis: Engaging with Conflicts in Mediatized Religious Environments (CoMRel), Good Protestant, Bad Religion? Formatting Religion in Modern Society (GOBA), og Muslim Politics and Governance of Islam: Interactions of Structure and Culture in Multi-religious Europe. Sammen driver de bloggen Religion: Going Public som er rett og slett helt rå (helt objektivt sett).

Påmelding og Oppmøte

Arrangementet er gratis, med bindende påmelding.

Ubenyttede plasser frigjøres 20 minutter før oppstart. Det oppfordres til mingling både før og etter Le eller Dø.

Filming

Vi gjør oppmerksom på at arrangementet vil filmes og opptakene vil gjøres tilgjengelig på nett i ettertid. Det er din sjanse til å vise hele Norge at du har den beste live-latteren.

Program

Program for kvelden består av to hoveddeler som innbyr til både latter og refleksjon:

Del 1 Le Eller Dø forskerpanel

Et forskerpanel (utenom det vanlige) om humor og frykt

Selv forskerpanelet byr på en hvis fare for latter. Forskerpanelet vil bestå av usedvanlig korte og poengterte innlegg om humor og frykt, etterfulgt av en kort sekvens med spørsmål fra salen. Panelet er i et format som passer for publikum som lett kjeder seg.

Medvirkende i forskerpanelet

Mona Abdel-Fadil (Institutt for Medier og Kommunikasjon, UiO)er noe så sjeldent som en akademiker med humor og livsgnist. Le eller dø er bokstavelig talt livsmottoet hennes. Mona er hovedansvarlig for arrangementet og vil være konferansier.

Bente Kalsnes (HIOA) har sannsynligvis norsk verdensrekord i engasjert forskningsformidling om alt som har med sosiale medier å gjøre.

Steffen Krüger (Institutt for Medier og Kommunikasjon, UiO)

har blant annet forsket på hva som er så genialt med karikaturer, og hvorfor de er både elsket og hatet verden over. I og med at Steffen opprinnelig er tysk sier det seg selv at hans interesse for humor er rent sosiologisk.

Kai Hanno Schwind (Westerdals) er en tysk humorforsker – en sammensetning mange mener er ubegripelig. Siden han selv ikke eier humoristisk sans må han forske på hva som får andre til å le. Kai vil dele sine innsikter om både humor og frykt på Le eller Dø.

Thomas Hegghammer (Forsvarets Forskningsinstitutt) er terrorforsker og jobber til daglig med å spre frykt. Få vet at han også er en ledende ekspert på jihadist-humor og terroristers seksualliv.

Liv Ingeborg Lied (Det Teologiske Menighetsfakultet) er professoren som bokstavelig talt kan alt mellom himmel og jord og kan peke på om hva som er morsomt med frykten for verdens undergang.

Del 2. Le Eller Dø humorinnslag

Du inviteres til å le høyt og lenge - sånn rent generelt – men også under del to av Le eller Dø arrangementet spesielt. Så mye humoristisk talent under et tak som kanaliseres inn mot temaet - humor, frykt og religion – skal du lete lenger etter.

Vi byr på:

Lausungene vet ikke hvor de kommer fra. Og ikke hvor de skal, men de er mer joviale enn IKEA, like folkelige som Gro og har like mye sjarm som et nyfødt boyband. Norgesmestere i teatersport i 2015 er de også.

All Makt gjør Norge greit igjen!

All Makt taler makta midt imot og leverer landets mest ekte falske nyheter. Ledet av Opplysningskontorets Eirik Bergesen, diplomaten som ble lei av å si ”ingen kommentar” På Le eller Dø stiller Eirik Bergersen sammen med Tante Ping, The Real Frp, og Randi Liodden.

Jonis Josef er en komiker med street cred. Han har utmerket seg med sin unike absurde humor siden han først bergtok de tusen hjem i 2014. Jonis tar deg med inn i en absurd tabubelagt verden.

Are Kalvø er Norges 57. morsomste mann og har vunnet en rekke komipriser. Are snakker sunnmørsdialekt og vitser en del om politikere. Derfor blir han ofte tatt mer seriøst enn han fortjener.

Finansering

Le eller Dø er finansiert av Forskningsrådet.

Forskningsrådet står (dessverre) allikevel på ingen måte ansvarlig for Le eller Dø arrangementets innhold. Vi takker for støtten og tilliten og antar at dette kanskje var siste gang vi får midler fra Forskningsrådet til å nå ut ’til folk flest’.

Publisert 22. mars 2017 14:16 - Sist endret 14. feb. 2020 13:41