Fanger måtte danse som Michael Jackson

Oppstilt danser fangene i det filippinske fengselet til «Thriller». – Musikk er et effektivt maktmiddel, sier forsker Áine Mangaoang.

Innsatte i Cebu-fengselet på Filippinene danser til Michael Jacksons "Thriller".Foto: © Áine Mangaoang

Kanskje husker du denne bisarre dansevideoen fra 2007? Filmen med 1500 filippinske fanger som danset til Michael Jacksons "Thriller"? Videoen ble svært populær og sett av mange millioner på Youtube.

Danseopptredenen skjedde i et fengsel på den filippinske øya Cebu. Formålet var å vise frem øyas stolte dansetradisjon, men ble musikken også brukt til å undertrykke fangene? Postdoktor Áine Mangaoang har besøkt Cebu-fengselet for å finne svar. Siste runde med intervjuer gjorde hun i juni i år.

Undertrykt med dansetvang

– Fangene som deltok på dansevideoen i 2007, fikk ikke noe valg. Mange ble tvunget til å være med, og de som nektet, skal ha blitt straffet med vold, sier Mangaoang.

Ifølge både innsatte og ansatte i Cebu-fengselet er dansingen i dag frivillig. I 2007 derimot var det annerledes, og Mangaoang mener Michael Jacksons "Thriller" ble brukt til å undertrykke fangene.

– Musikk er et effektivt maktmiddel. Selv om mange liker å danse, gjelder ikke det alle. Ved å tvinge samtlige fanger til å danse, brukte de musikken til å undertrykke fangene, mener Mangaoang.

Samme sang i 30 timer

At musikk kan brukes som en negativ kraft på mennesker, er ikke noe nytt. Gjentakende og øredøvende musikk har i lang tid blitt brukt som avhørsteknikk og ikke-fysisk tortur.

På Guantanamo Bay skal amerikanske myndigheter for eksempel ha spilt "We are the champions" av Queen sammenhengende i 30 timer for å få mistenkte terrorister til å bryte sammen.

– Musikk er i seg selv en veldig mektig kraft. Det finnes millioner av eksempler på hvordan musikk har virket positivt i livene våre. Men i likhet med alle sterke krefter, kan også musikken bli brukt negativt, sier Mangaoang.

Best frivillig

Hun mener mange undervurderer alvorligheten av å bruke musikk som maktmiddel. Den positive responsen på dansevideoen fra 2007, mener hun viser hvordan musikk påvirker hvordan vi oppfatter virkeligheten.

– Hadde de filippinske fangene blitt tvunget til å gjøre de samme bevegelsene uten musikk, ville mange flere vært kritiske. Musikken tildekket tvangen, sier hun.

Mangaoang vil undersøke musikkens plass i fengsler i flere land enn Filippinene. Nå er hun også interessert i Norge. Hun mener fravær av tvang, er avgjørende for at musikk skal fungere positivt overfor innsatte.

– Det er vanskelig for folk å delta i noe på en god måte, dersom det er en straff for å ikke delta. Musikk kan gjøre så mye positivt i menneskers liv, men det er viktig at vi ikke undervurderer det negative potensiale, avslutter hun.

Av Fillip-André Baarøy
Publisert 4. juli 2017 09:25 - Sist endret 9. des. 2022 12:17