Disputas: Joikens mange variasjoner

Master Stéphane Aubinet  ved Institutt for musikkvitenskap vil forsvare sin avhandling for graden ph.d.: The Craft of Yoiking: Philosophical Variations on Sámi Chants.

Bildet kan inneholde: person, hår, ansikt, nese, hake.
Stéphane Aubinet

Alle vet at joik har «større kraft enn krutt». I sin avhandling har Stéphane Aubinet utforsket hva denne kraften egentlig er. Han har gjort feltarbeid i Sápmi, snakket med diverse joikere og til med prøvd å lære den grunnleggende vokalteknikken.

Skal du forstå hva joikens kraft er, må du huske at joiken ikke bare ble opprettet av Samene. Ifølge mange joikere, ble joiken mottatt av naturen, jorden, vinden eller underjordiske vesener. Derfor beskriver Aubinet joiken som «en kreativ kraft som joikere blir kjent med gjennom personlig erfaring og eksperimentering».

Hovedideen bak Aubinets avhandling er at ingen tekst kan gi en uttømmende beskrivelse av denne kraften. Joiken kan være mange ting: den kan forsterke forhold til andre mennesker og dyr, eller gjøre en i stand til å kommunisere med omgivelsene. Den kan være spirituell, hjelpe joikere til å utforske sitt indre, vekke gamle minner eller formidle politiske prosjekter. Noen joikere opplever til og med at joiken og andre sangtradisjoner hos urfolk skaper en kontakt med den urhistoriske fortiden.

Aubinet navigerer i disse «variasjoner» av joiken ved å stille en rekke spørsmål. Hva kan vi lære om kreativitet, om tid eller om drømmer hvis vi tar joiken på alvor? Kan joiken hjelpe oss å tenke om på verden på en annerledes måte? Kan joiken lære oss noe, hvis vi tar oss tid til å lytte?

9. mars 2020, klokken 10.15 i Salen, ZEB-bygningen, Sem Sælands vei 2. «Research on Music and Indigeneity—Current Perspectives».

• Professor Frédéric Laugrand, Université catholique de Louvain (førsteopponent)
  • Førsteamanuensis Rossella Ragazzi, Norges arktiske universitetsmuseum (andreopponent)
  • Professor Hans Weisenthaunet, Universitetet i Oslo (administrator)

Instituttleder Peter Edwards