English version of this page

Disputas: Uimotståelig bevegelse

Master Agata Zelechowska ved Institutt for musikkvitenskap vil forsvare sin avhandling Irresistible Movement: The Role of Musical Sound, Individual Differences and Listening Context in Movement Responses to Music for graden philosophiae doctor (ph.d.).

Doktorgradskandidat Agata Zelechowska

Folk begynner ofte å bevege seg spontant når de lytter til musikk. Det føles naturlig å knipse med fingrene eller nikke med hodet - så naturlig at det noen ganger ser ut til å skje automatisk. Men er denne oppførselen virkelig automatisk? Klarer vi å bestemme oss for å bevege oss eller ikke? Eller med andre ord: beveger vi oss til musikk, eller beveger musikk oss? Forskningen som presenteres i denne avhandlingen viser at det kan være vanskelig å unngå bevegelse til musikk, selv når vi virkelig prøver. Det avhenger imidlertid av flere faktorer, hvor noen gjør det mer sannsynlig at folk beveger seg når de hører musikk. Målet mitt var å studere og systematisere forskjellige musikalske egenskaper, lytteren, og konteksten til musikkopplevelsen. Ved hjelp av bevegelsessporingsteknologi var det mulig å måle veldig små kroppsbevegelser, som ofte ikke er synlige for det blotte øye. Bevegelsesdata fra flere eksperimenter, sammen med spørreskjemaer, gjorde det mulig å undersøke et stort antall forskningsspørsmål og å utvide forståelsen av hvorfor, hvordan og når musikk beveger oss. Alt i alt hjelper denne forskningen på forståelsen av hvordan vi oppfatter og interagerer med musikk. Samtidig bidrar den til å utvikle kunnskap om menneskelig kognisjon, og å illustrere hvilken rolle kroppen spiller i vårt forhold til verden rundt oss.

Last ned digital versjon av avhandlingen

Opptak av prøveforelesningen

Opptak av introduksjonen til disputasen

Prosjektet har vært gjennomført som del av MICRO - Menneskelig mikrobevegelse i musikkpersepsjon og interaksjon ved RITMO Senter for tverrfaglig forskning på rytme, tid og bevegelse.

• 10:15-11:00: Prøveforelesning
  • 11:15-14:30 (ca): Disputas
  • 15:00-16:00: Mottagelse

Vurderingskomite

Disputasleder

Veiledere

Interessert i forskning fra Det humanistiske fakultet? Meld deg på vårt månedlige nyhetsbrev!

Emneord: Disputaser ved HF, Disputas
Publisert 25. nov. 2020 12:04 - Sist endret 17. des. 2020 14:17