Ny førsteamanuensis: Yngvar Kjus forsker på forholdet mellom musikk og medier

Med bred erfaring fra kultur- og mediesektoren, ser Yngvar Kjus frem til å jobbe videre med forskningsprosjektet MUSEC som tar for seg opphavsrett og pengefordeling i musikkbransjen.

Yngvar Kjus. (Foto: IMV)

- Mitt felt er forholdet mellom musikk og medier, jeg gleder meg til å både forske på og undervise i dette. Musikk er en sentral del av de fleste medier, fra film og radio til strømmetjenester og sosiale medier, så her er det mye å jobbe med, sier Kjus.

Opphavsrett og pengefordeling

Kjus leder forskningsprosjektet MUSEC - Økonomi og opphavsrett i en digitalisert kultursektor. Prosjektet ser spesielt på utfordringer knyttet til opphavsrett og pengefordeling når musikk formidles via nye medier og over landegrenser. I årene framover ønsker prosjektet å utvikle en dialog med musikkbransjen som vil gagne artister og deres støtteapparat.

Musikk og medievitenskap

- Jeg har PhD fra Institutt for medievitenskap (IMK) men var postdoktor ved Institutt for musikkvitenskap (IMV), noe som passer bra for min ambisjon om å utforske forholdet mellom musikk og medier. Dette gir meg anledning til å inspireres av fagfolk fra to sterke institutter.

Kjus har bakgrunn fra blant annet Kulturrådet, Medietilsynet og NRK. Han er ikke i tvil om at det er en verdifull erfaring han tar med seg inn i forskning og undervisning.

- Min arbeidserfaring fra kultur- og mediesektoren, deriblant NRK og Norsk kulturråd, tilfører innsikt og interesse for hvordan kulturinnhold skapes og formidles. Det står mennesker og tenkemåter bak teknologiene, selskapene og institusjonene i musikklivet som det er viktig å forstå.

Ny bok i 2018

I år har Yngvar Kjus gitt ut boken "Live and Recorded" på forlaget Palgrave Macmillan. Boken undersøker hvordan musikk oppleves i den digitale tiden og finner at innspilt og levende musikk kombineres på nye måter. For eksempel er det mange som skreddersyr sine egne spillelister som de hører på i perioden før de skal på festival og høre artistene på scenen.

– Boken kombinerer perspektiver fra musikkvitenskap, medievitenskap og psykologi. Til lanseringen av boken tidligere i år ble derfor representanter fra disse fagområdene invitert til diskusjon om det tverrfaglige potensialet boken peker på, avslutter Yngvar Kjus.

Av Olaf Christensen
Publisert 20. aug. 2018 12:41 - Sist endret 8. nov. 2018 09:57