Hedda til Iran

Hedda Gabler flyttes fra Sæterhytten på Bygdøy til et hus i en park i Teheran.

Juni Dahr som Hedda Gabler.

Visjoner Teater har spilt Hedda Gabler i Sæterhytten på Bygdøy. Nå reiser kompaniet på turné til Iran og Fadjr-festivalen, og flytter handlingen fra en norsk til en iransk kontekst. Stykket er en av tre i Visjoner Teaters triologi Ibsen Tett På. Dette er en stedsspesifikk forestilling utviklet til Sæterhytten på Bygdøy, men nå blir publikum invitert inn i den iranske stuen til Jørgen og Hedda Tesman.

Det kunstneriske teamet må ikke bare tilpasse forestillingen til et nytt rom - både spillestil, kostymer og scenisk handling må tilpasses til lokale forhold. Juni Dahr spiller Hedda Gabler iført sjal, de mannlige og kvinnelige skuespillerne må unngå fysisk berøring og kostymene har gjennomgått tilpasninger. Forestillingen i huset i Teheran blir dermed en helt spesiell kulturutveksling mellom Norge og Iran, og kompaniet gleder seg til å ta fatt på endringene og utfordringene knyttet til disse.

Juni Dahr har med seg Lars Øyno, Robert Skjærstad, Nina Woxhollt, Hauk Heyerdahl, Tonje Gotschalksen og Marianne Roland.

Forestillingen hadde premiere i 2011 og ble vist under Ibsenfestivalen i 2012 og 2014, og ble også nominert til Hedda-pris. Ved siden av å være invitert til Iran er forestillingen også invitert til Portugal og Japan i 2016.

Det er en sterk tradisjon for Ibsen i Iran, noe som også har vært gjenstand for forskning på Senter for Ibsen-studier. Se Farindokht Zahedis doktorgradsavhandling Henrik Ibsen and Iranian modern drama: reception and influence, og Frode Hellands bok Ibsen in Practice: Relational Readings of Performance, Cultural Encounters and Power.

Publisert 28. jan. 2013 22:27 - Sist endret 2. feb. 2022 13:42