English version of this page

Norsk kinopremiere på Ibsen-film fra 1919

Senter for Ibsen-studier gleder seg over å presentere visning av stjernespekket Peer Gynt-stumfilm.

Bildet kan inneholde: fotografi, menneskelig, ansiktshår, forelder.

I samarbeid med Nasjonalbiblioteket inviterer Senter for Ibsen-studier til en unik filmvisning på filmsenteret Oslo16 mandag 16. september.

Påmelding på e-post til: thor.holt@ibsen.uio.no

Peer Gynt (1919) ble produsert før, men hadde premiere etter Tysklands moralske og militære nederlag i første verdenskrig. Den kjente teaterregissøren Victor Barnowsky slo seg her sammen med superprodusenten Richard Oswald for å lage film ut av det mest populære Ibsen-stykket i Tyskland. Sammen fikk de med seg flere av datidens store skuespillerstjerner. Conrad Veidt (den fremmede passasjer og knappestøperen) dukket året etter opp som somnambulisten Cesare i Dr. Caligaris kabinett (1920). Ilka Grüning (mor Aase) er mest kjent for sin rolle i Casablanca (1942). Anmelderen i Der Film lister også Weimarrepublikkens skandaledronning Anita Berber i rollen som Anitra (rollebesetningen er dessverre ubekreftet på dette punktet; filmen eksisterer kun i fragmenter og var lenge ansett som tapt).

Barnowskys Ibsen-film ble opprinnelig lansert i to deler: Peer Gynts Jugend og Peer Gynts Wanderjahre und Tod. «Peer Gynt er helt overlegen sammenlignet med den såkalte gjennomsnittsproduksjonen. Filmen vil dessuten bli en kassasuksess på grunn av sin verdenskjente tittel,» spådde kritiker B. von Joachim i april 1919. Hva så det tyske filmpublikummet den gangen som vi ikke kan se eller forstå i dag? Peer Gynt floppet både kommersielt og ideologisk; Barnowsky laget aldri en spillefilm igjen.

Peer Gynt (1919) kommer fra EYE Film Institute i Amsterdam, det nasjonale, nederlandske filmarkivet. For få år siden ble det laget en ny digital restaurering fra den originale nitratkopien i regi av Nasjonalbiblioteket. Første visning av filmen i Norge var på Nasjonalbiblioteket i 2017. Peer Gynt vises på kino i Norge for aller første gang på Oslo16 denne kvelden.

Filmen introduseres kort og etterfølges av en samtale der alle som ønsker kan delta.

Nasjonalbiblioteket har oversatt de nederlandske mellomtekstene til engelsk. Takk til Beta Film for rettigheter til å vise filmen.

Sted: Oslo16 (gamle Stenersenmuseet), Munkedamsveien 15

Tid: Mandag 16.09.2019, 19:00