English version of this page

«A Doll’s House Reimagined»: Ibsenforelesningen 2022 med dramatiker Tanika Gupta (UK)

Årets æresgjest er den britiske dramatikeren Tanika Gupta. Hennes adaptasjon av Ibsens Et Dukkehjem satt i kolonitidens India er pensum i britisk videregående skole.

Portrett av Tanika Gupta

Dramatiker Tanika Gupta. Foto: Oscar May.

Arrangementet finner sted i det nyoppussede Ibsen Museum & Teater. Det er for tiden stengt for publikum, men vil sjenerøst åpne dørene for denne spesielle begivenheten. Det blir enkel servering, og adgang er gratis.

Tanika Gupta

I løpet av de siste 25 årene har Tanika skrevet mer enn 25 teaterstykker som har blitt satt opp i store teatre over hele Storbritannia, og hun har skrevet mye for TV og BBC Radio drama. Tanikas skuespill The Empress og hennes adaptasjon av Ibsens Et Dukkehjem er pensum i Storbritannia til eksamen i videregående skole.

Les mer om Tanika Guptas arbeid her

Tanikas adaptasjon av Et dukkehjem setter Ibsens klassiske skuespill i India i 1879 der 'Nora', nå Niru, er en indisk kvinne gift med 'Torvald', nå Tom, en engelsk mann som jobber for den britiske koloniadministrasjonen i Calcutta. Niru risikerer sitt eget rykte for å redde ektemannens, og oppdager i prosessen seg selv.

Denne nye versjonen av Et dukkehjem ser på stykket med et nytt blikk som kaster lys over britisk kolonihistorie og raseforhold, samt kjønnspolitikk og klasse.

Førsteamanuensis Liyang Xia ved Senter for Ibsen-studier vil ha en samtale med Tanika om ideen bak stykket, dets relevans for dagens verden og øvingsprosessen.

Opplesninger av utdrag fra Guptas versjon av Et dukkehjem vil bli fremført av Lavleen Kaur og Simon Lay.

Om skuespillerne

Lavleen Kaur er en norsk skuespiller og danser av indisk opprinnelse. Hun er også forfatter, regissør og kriminolog.

Norske medier kronet henne til Henrik Ibsens "førstedame" i 2006, da hun skrev historie ved å være den første kvinnen med innvandrerbakgrunn noensinne som fikk hovedrollen i tre av hans skuespill i Norges tre mest prestisjefylte teatre det året: Som Nora i Et dukkehjem på Nationaltheatret, som Hedda Gabler i Hedda Gabler på Rikstheatret, og som Ekanta/ Elida Wangel i Fruen fra Det indiske hav på Centralteatret.

Simon Lay er en britisk skuespiller som har bodd i Oslo siden 1994. I tillegg til å jobbe med film og tv har han jobbet mye med teater i England, Frankrike og Italia, og siden 2001 har han jevnlig regissert på Rogaland Teater.

Portretter at Lavleen Kaur og Simon Lay
Lavleen Kaur (foto: Eva Vasilyeva) og Simon Lay (foto: Ida Brekke).

Om Ibsenforelesningen

Ibsenforelesningen arrangeres årlig av Senter for Ibsen-studier ved Universitetet i Oslo, og inviterer internasjonalt anerkjente forskere og praktikere til å dele sine synspunkter og praksiser på Ibsens verk.

Tidligere gjester inkluderer Narve Fulsås og Tore Rem (2021), Sabiha Huq og Robert Mshengu Kavanagh (2020), Samuel Adamson (2019), Joan Templeton (2015), Mark Sandberg (2013), Thomas Ostermeier (2010), Erika Fischer-Lichte (2008) og Terry Eagleton (2007).

Lenke til strømming kommer her.

Publisert 17. nov. 2022 13:43 - Sist endret 22. nov. 2022 13:40