English version of this page

Hærmændene paa Helgeland (1858)

  

Kort om verket

Ibsen gjorde de første idémessige utkast til Hærmændene på Helgeland etter at han var ferdig med Fru Inger til Østråt i andre halvdel av 1854. I fortalen til andreutgaven av Gildet på Solhaug, skrevet i april 1883, gjør Ibsen rede for kimen til Hærmændene på Helgeland:

Derimod fandt jeg i rigt mål i de islandske ættesagaer, hvad jeg behøvede som menneskelig iklædning for de stemninger, forestillinger og tanker, der dengang opfyldte, eller i al fald mere eller mindre klart foresvævede mig. Disse gammelnordiske literære bidrag til vor sagatids personalhistorie havde jeg hidtil ikke kendt, knapt nok hørt dem nævne. Da faldt mig ved et tilfælde N. M. Petersens, i al fald for sprogtonens vedkommende, fortræffelige oversættelse i hænde. Ud fra disse ættekrøniker med deres vekslende forhold og optrin mellem mand og kvinde, mellem kvinde og kvinde, over hovedet mellem menneske og menneske, slog mig et personligt, fyldigt, levende livsinhold imøde; og ud af denne min leven sammen med alle disse afsluttede, enkelte, personlige kvinder og mænd fremstof i min tanke det første rå, tågede udkast til «Hærmændene på Helgeland».
[les originalmanuskriptet til fortalen]

Som vi vet, skrev Ibsen Gildet på Solhaug, og dernest Olaf Liljekrans, før han for alvor grep tak i og gjorde noe med idéen til Hærmændene på Helgeland. Dette må ha skjedd en tid etter oppsetningen av Olaf Liljekrans på Det norske Theater i Bergen i januar 1857. Stykket ble imidlertid fullført i Kristiania høsten samme året.

I midten av juli 1857 reiste Ibsen til Kristiania. Formålet med reisen var å undersøke nøyere et mulig tilbud om stilling som «artistisk Direktør» ved Kristiania Norske Theater. 23. juli sendte Ibsen et brev til bestyrelsen for Det norske Theater i Bergen hvor han bekreftet at han hadde mottatt tilbudet og ba om å bli løst fra sin kontrakt med teatret. Det gikk i orden, og 3. september 1857 tiltrådte Ibsen sin nye stilling ved Kristiania Norske Theater. Omtrent på samme tidspunkt var Hærmændene på Helgeland ferdig. Ibsen leverte stykket inn til Christiania Theater, vel å merke foreløpig ikke til sitt eget norske teater. Han mente stykket var for krevende for personalet ved Kristiania Norske Theater.

Hærmændene på Helgeland ble publisert som tilleggshefte til det litterære ukesmagasinet Illustreret Nyhedsblad i Kristiania 25. april 1858. Opplaget var på 2200 eksemplarer. Antall abonnenter var på det tidspunktet omkring 1700. Derfor satt bladets eier, H. J. Jensen, igjen med en rest som han bød frem for salg hos bokhandlerne.Utgivelsen fikk noe blandet, men velvillig kritikk. I 1871 bebudet H. J. Jensen et «andet Oplag» av Hærmændene på Helgeland. Siden stykket var publisert i hans blad, påberopte han seg retten til å utgi det på ny. Da Ibsen ble orientert om dette, ble han rasende og sendte Jensen 17. september 1871 følgende kraftsalve av et brev fra Dresden:

Med den største forbauselse modtog jeg idag Deres frække og uforskammede brev, hvoraf jeg erfarer at De agter at udgive et nyt oplag af mine dramatiske arbejder: «Fru Inger til Østråt» og «Hærmændene på Helgeland». Det er en selvfølge at jeg på det bestemteste modsætter mig dette Deres tilsigtede attentat på min pengepung. De har ikke det fjærneste skin af ejendomsret til de nævnte arbejder, der af mig i sin tid kun solgtes til brug for «Illustreret Nyhedsblad». Jeg lader Dem endvidere vide at begge bøger udkommer på den Gyldendalske boghandels forlag i en fuldstændig omarbejdet skikkelse, og at publikum uopholdelig vil blive underrettet herom, så at Deres påtænkte svindleri ikke vil indbringe Dem andet end skam og skade. Forøvrigt har jeg idag lagt sagen i en jurists hænder, og vover De at fremture i Deres forsæt, så skal jeg såvel gennem pressen som for domstolene vise Dem, hvad deslige kæltringstreger fører efter sig. 
[les brevet i HISe]

Jensen sto imidlertid på sitt og ga ut boken. Saken endte i retten og fikk en utgang til Ibsens fordel. Jensen ble dømt til å betale erstatning pluss saksomkostninger; utgaven ble konfiskert og tilintetgjort. Den «lovmessige» andreutgave utkom på Gyldendalske Boghandel (F. Hegel) i København i 1873. Ibsen gjorde noen endringer i stykket, men disse var stort sett bare av ortografisk art.

Hærmændene på Helgeland ble uroppført på Kristiania Norske Theater, Ibsens eget teater, 24. november 1858. Som nevnt ovenfor leverte Ibsen stykket først inn til Christiania Theater. Det ble også antatt og bestemt til oppføring i mars 1858. Denne oppsetningen ble det imidlertid ingenting av. Ibsen fikk beskjed av teatrets direksjon om at teatrets økonomiske situasjon ikke tillot å utbetale honorar for originalarbeider og at stykket derfor foreløpig ikke kunne bli oppført.

Ibsen ble provosert. Han mente dette kun var et påskudd for å skrinlegge oppsetningen og rykket ut i Aftenbladet for 10. mars 1858 med en artikkel med tittelen «Et Træk af Christiania danske Theaters Bestyrelse» [les artikkelen]. Han beskyldte teatret for manglende ivaretakelse av den norske dramatiske litteraturs interesser.
Dette utløste en hissig pressedebatt hvor etter hvert også Paul Botten-Hansen og Bjørnstjerne Bjørnson tok til orde.

Innlegg i debatten:

  • Henrik Ibsen, Aftenbladet, 10. mars 1858
  • Richard Petersen, Christiania-Posten 1858, No. 80 og 94 (se også No. 93) (svar på Ibsens anklager)
  • Paul Botten-Hansen, Illustreret Nyhedsblad, 24. mars og 9. april 1858
  • Henrik Ibsen, Aftenbladet, 25. mars 1858
  • Bjørnstjerne Bjørnson, Bergensposten, 28. mars 1858
  • Bjørnstjerne Bjørnson, Aftenbladet 1858, No. 78
  • M. J. Monrad, Morgenbladet 1858, No. 93 og 102

Ibsen mente som nevnt ovenfor at hans eget norske teater ikke hadde tilstrekkelig kompetanse til en storstilet oppsetning av Hærmændene på Helgeland. Opprørt over Christiania Theaters unnfallenhet besluttet han imidlertid å ta skjeen i egen hånd.
Avisdebatten gjorde sitt til at publikumsinteressen var stor. Salen var fullstappet. Stykket ble godt mottatt både av publikum og teateranmeldere, men ble likevel ikke spilt mange ganger.
 

(Hentet fra ibsen.net)

Les Hærmændene paa Helgeland (HISe)

Inneldning til verket (HISe)

Om den reviderte versjonen, Hærmændene på Helgeland (1893)

Ibsen arbeidet i 1893 med å gjøre om Hærmændene paa Helgeland til en opera som Edvard Grieg skulle sette musikk til. Arbeidet ble ikke fullført.

Les Hærmændene på Helgeland (1893) i HISe

Innledning til verket (1893) i HISe

Anmeldelser

Oversettelser

Bilder

Publisert 25. apr. 2023 14:33 - Sist endret 26. juli 2023 14:19