English version of this page

Kjærlighedens Komedie (1862)

Kort om verket

Kjærlighedens Komedie ble skrevet i 1862. Etter Hærmændene på Helgeland i 1857 gikk det altså fem år før det forelå et nytt skuespill fra Ibsens hånd. Hvorfor denne lange uproduktive fasen, den lengste i Ibsens virketid? En av årsakene var utvilsomt alle forpliktelser og gjøremål i forbindelse med stillingen som artistisk direktør ved Kristiania Norske Theater, som Ibsen tiltrådte 3. september 1857. «Theaterstrævet er for en Digter en dagligt gjentagen Fosterfordrivelse», skrev han i et brev til Bjørnstjerne Bjørnson noen år senere.

Ideen til Kjærlighedens Komedie stammer visstnok fra 1858. Kjærlighets- og ekteskapstematikken lå Ibsen nær akkurat på den tiden. 18. juni 1858 giftet Ibsen seg med Suzannah Thoresen. To sentrale kvinneskikkelser i henholdsvis Hærmændene på Helgeland og Kjærlighedens Komedie, Hjørdis og Svanhild, ble etter sigende modellert etter Suzannah.

Det eldste utkast til stykket er datert 1860 og bærer tittelen «Svanhild». Utkastet består kun av en akt og er skrevet på prosa. Stoffet ble så lagt til side og ikke tatt frem igjen før i begynnelsen av 1862. «Svanhild»-utkastet ble da skrevet om til vers, og konseptet ble utviklet videre til den første versjonen av treaktsstykket Kjærlighedens Komedie. Påfølgende sommer foretok imidlertid Ibsen nye omarbeidelser, særlig for første akts vedkommende. Vi vet ikke eksakt når Ibsen var ferdig med stykket.

20. juni 1862 inngikk Ibsen kontrakt med Jonas Lie, det litterære ukesmagasinet Illustreret Nyhedsblads nye hovedeier, om utgivelse av Kjærlighedens Komedie. Skuespillet ble publisert som bladets «Nytaarsgave for 1863» og levert gratis til alle bladets abonnenter. Abonnenter i Kristiania fikk boken levert på døren nyttårsaften, mens utenbys abonnenter fikk den som vedlegg til bladets utgave for 4. januar 1863.
Jonas Lie lot i tillegg trykke noen separatavtrykk av skuespillet til salg i bokhandelen - dette var i tråd med avtalen han hadde inngått med Ibsen.Den eksakte størrelsen på opplaget er uviss.

Kjærlighedens Komedie fikk overveiende dårlig mottakelse av anmelderne.

I et brev til Frederik Hegel, Ibsens danske forlegger, sendt 22. august 1866 fra Frascati i Italia, foreslo Ibsen en ny, revidert utgave av Kjærlighedens Komedie. Oppildnet av suksessen med Brand, utgitt i mars samme året, mente han at en slik utgivelse ville kunne påregne både interesse og omsetning. «Bogen kan betragtes som en Forløber for 'Brand' og i Danmark vil den finde sit Publikum», skrev han i brevet til Hegel [les brevet i HISe].

Ibsen brukte kort tid på sine revisjoner av stykket. Særnorske ord og vendinger ble fjernet med tanke på danske lesere, ellers gjorde han ingen endringer. 5. oktober 1866 sendte han Hegel det rettede eksemplaret av stykket. Markedet var imidlertid langt fra mettet på Brand. Et fjerde opplaget av denne boken var på vei. Nyutgivelsen av Kjærlighedens Komedieble derfor utsatt til våren 1867.

Fra januar 1863 ble Ibsen tilknyttet Christiania Theater som «æstethisk Konsulent». Kristiania Norske Theater var gått konkurs sommeren 1862, og Ibsen var fra 1. juni løst fra sin stilling ved dette teatret.

Ibsens ansettelsesforhold ved Christiania Theater bidro imidlertid ikke til at Kjærlighedens Komedie ble satt opp der med det første. Riktignok fikk stykket sin urpremiere ved dette teatret, men først ti år senere. Det sto i en liten notis i Illustreret Nyhedsblad for 25. januar 1863 at stykket snart ville bli satt opp på Christiania Theater. Hovedårsaken til at dette ikke ble noe av, var nok stykkets dårlige anmeldelser. Det hadde utbredt seg en oppfatning om at stykket var umoralsk, og teatret våget ikke å utfordre folkeopinionen.

Da Kjærlighedens Komedieendelig ble satt opp på Christiania Theater, var det som følge av et initiativ fra Ibsen selv. I et brev av 24. oktober 1872, sendt fra Dresden, foreslo han stykket oppført overfor Hartvig Lassen, teatrets kunstneriske konsulent. Ibsen skrev:

De betænkeligheder, jeg i sin tid nærede mod stykkets opførelse, er for længe siden forsvundne. Af mange tegn er jeg kommen til den overbevisning at almenheden har fåt sine øjne opladte for den sandhed at dette arbejde i sin inderste idé hviler på et ubetinget moralsk grundlag, og hvad stykkets hele kunstneriske struktur angår, så har jeg, nu mer end nogensinde, den formening at denne er ulastelig og ialfald ikke overtræffes i noget af mine andre dramatiske arbejder. Jeg henregner overhovedet «Kjærlighedens Komedie» til noget af det bedste, jeg har frembragt.
[les brevet i HISe]

Da det så gikk over et år før oppsetningen fant sted, skyldtes det endringer i teatrets ledelse. Den svenske teatermannen Ludvig Josephson ble ansatt som kunstnerisk direktør. Urpremieren på Kjærlighedens Komedie 24. november 1873 på Christiania Theater ble en suksess. Josephson sto selv for instruksjonen. Sigvard og Laura Gundersen spilte i rollene som Falk og Svanhild.

(Hentet fra ibsen.net)

Les Kjærlighedens Komedie (HISe)

Innledning til verket (HISe)

Anmeldelser

Oversettelser

Bilder

Publisert 25. apr. 2023 14:38 - Sist endret 26. juli 2023 14:22