English version of this page

Norma (1851)

Kort om verket

Norma eller En Politikers Kjærlighed ble skrevet i Kristiania i løpet av ti dager i slutten av mai 1851. Ibsen var på det tidspunktet en av tre redaktører – de to andre var Paul Botten-Hansen og A. O. Vinje – for ukebladet Andhrimner, eller «Manden» som det ble kalt til å begynne med. Andhrimner tok sikte på å være et norsk motsvar til det danske Corsaren, et litterært og politisk uavhengig blad med satirisk brodd. Ibsen skrev både teateranmeldelser og dagsaktuelle innlegg.

20. mai 1851 hadde Christiania Theater premiere på Vincenzo Bellinis opera Norma. Ibsen så forestillingen og skrev en anmeldelse av den i Andhrimner for 25. mai. Men han lot seg også inspirere til å skrive en dramatisk parodi, hvor figurene i Bellinis opera fremstilles av sentrale aktører i den aktuelle politiske situasjonen i Norge. Hvordan dette gikk til beskriver Ibsen nærmere i stykkets «Fortale»:

Forleden Dag befandt jeg mig paa Storthingsgalleriet; den Sag, der diskutteredes, var af samme Natur som de fleste, og jeg kan derfor ikke længere erindre, hvorom den dreiede sig. Da Schydtz tilfældigviis talede og jeg saaledes ikke havde Noget at fæste min Opmærksomhed til, lod jeg Phantasien frit Spillerum, og overgav mig til denne behagelige Svævenom halvt paa Virkelighedens, halvt paa Uvirkelighedens Gebet, hvortil vi i ledige Timer saa gjerne overlade os, naar Sjælen enten føler sig trættet eller den Yderverden, der omgiver os, fremkalder det tilbørlige søvndyssende Indtryk. Jeg tænkte som saa: I disse 106 Hoveder dels med, dels uden Parykker findes Kvintessentsen af al den Fortrinlighed, af al den aandelige Begavelse, som gamle Norge har at opvise ligefra Nordkap til Lindesnæs, ligefra Svinesund til Stavanger (hvorfra Natvig jo er valgt). Her findes Genialiteten, Veltalenheden, Patriotismen, Liberaliteten sammendynget i kompakte Masser. Og af alle disse fortrinlige Egenskaber have selv de sjeldneste Forekomstformer deres Repræsentanter, saaledes repræsenteres f. Ex. en vis Nuance af Genialiteten ved Skjerkholdt, en vis dito af Veltalenheden ved Parneman, o. s. v., o. s. v. Den lyriske Begavelse finder naturligvis sit Udtryk gjennem Natvig, der saaledes paa en vis Maade danner Formidlingsledet mellem Poesien og Politiken.
I denne Retning fortsatte jeg mine Betragtninger i nogle Timer, indtil Schydtz blev færdig og min uforstyrrede Tankeflugt saaledes afbrødes.

Om aftenen saa jeg 'Norma', og pludselig gik der et Lys op for mig: 'Storthinget er en dramatisk begavet Korporation!'

Ibsen fortsetter fortalen med å identifisere utvalgte politikere fra regjering og storting med de enkelte figurene i Bellinis opera. Norma eller En Politikers Kjærlighed er et leilighetsarbeid og har kun marginal interesse i Ibsens verk. Men to aspekter ved stykket fortjener oppmerksomhet: det viser en vordende dramatikers forsøk i sjangeren politisk satire, og elementer i stykket peker frem mot De unges Forbund som Ibsen skrev nesten to tiår senere.

Norma eller En Politikers Kjærlighed ble offentliggjort anonymt i Andhrimner for 1. og 8. juni 1851. Stykket er av minimal lengde, til sammen kun tretten spalter. Bladets eksakte opplagstall på dette tidspunktet er ikke kjent. Antall abonnenter var imidlertid under hundre. Andhrimner slo aldri i gjennom og gikk snart inn av økonomiske årsaker (det ble utgitt i perioden 5. januar – 28. september 1851). Stykket ble etter dette ikke publisert flere ganger i Ibsens levetid. I 1909 ble det tatt med i første bind av Ibsens Efterladte skrifter (utgitt av Halvdan Koht og Julius Elias).

Norma eller En Politikers Kjærlighed betegnes som en «Musik-tragedie i tre akter». I siste avsnitt av stykkets «Fortale» skrev Ibsen:

Disse Betragtninger var det, som bevægede mig til at arrangere Operaen 'Norma eller en Politikers Kjærlighed', hvis Text medfølger aftrykt, og som jeg herved tilbyder Thinget til Opførelse ved en eller anden festlig Leilighed. Musiken maa det selv sørge for, og da det jo eier Virtuoser paa alle mulige Instrumenter ligefra Trompet til Tromme og Basun, saa vil dette forhaabentlig ikke falde vanskeligt. Riktignok veed jeg, at Thinget 'indtil videre' har fuldt op at bestille, men det var jo dog ikke umuligt, at hans Majestæt kunde befrygte farlige Følger af disse overvættes Anstrængelser, især i Hundedagene, og dersom altsaa Thinget en skjøn Dag skulde blive bevilget Ferie 'indtil videre', saa vilde det være godt, om det havde en nyttig og behagelig Tidsfordriv at divertere sig med.

Uheldigvis har intet storting tatt dette som annet enn ironi, og stykket ble aldri iscenesatt i Ibsens levetid (det var heller ikke skrevet for teaterscenen). Men 5. november 1994 fikk stykket sin verdenspremiere – den yngste og siste verdenspremiere på et Ibsen-stykke – i Trondheim. Det ble da satt opp i en bearbeidet versjon av Studentenes Interne Teater ved Studentersamfundet i Trondheim. Oppsetningen ble gjort til en kommentar til debatten om norsk medlemskap i EU og var kunstnerisk innslag i et møte om dette. Regien var ved Marit Moum Aune.

(Hentet fra ibsen.net)

Les Norma (HISe)

Innledning til verket (HISe)

Anmeldelser

Oversettelser

Publisert 25. apr. 2023 14:39 - Sist endret 26. juli 2023 14:23