English version of this page

Vildanden (1884)

  

Kort om verket

De første planene til Vildanden stammer fra vinteren 1882/83. Et første utkast til stykket ble imidlertid ikke påbegynt før 20. april 1884. Det er bevart en del opptegnelser fra forskjellige faser i tilblivelsesprosessen. I en av disse skriver Ibsen:

Lignelsen om vildænder: når de blir såret går de tilbunds, de genstridige djævler, bider sig fast –; men har en en god hund, og er det på grundt vande, så – Hedvig som vildand – Gregers’s erfaringer om børns første og dybeste smerter. Det er ikke kærlighedssorger; nej, det er familjesmerterne – det pinefulde i hjemmets forholde –
[les opptegnelsen i originalhåndskrift]

«Lignelsen om vildænder» viser utvilsomt til Welhavens dikt «Søfuglen», en viktig inspirasjonskilde for stykket.

20. april 1884 begynte Ibsen på første akt i det første utkastet til Vildanden. Han brukte åtte dager på denne akten. Andre akt ble påbegynt 2. mai, men avbrutt midtveis. Første og andre akt ble så skrevet i ny utforming fram til 24. mai. Tredje og fjerde akt ble skrevet i perioden fra 25. mai til 8. juni, mens femte akt ble til mellom 9. og 13. juni. Dagen etter skrev han til sin danske forlegger Frederik Hegel:

Herved har jeg den fornøjelse at meddele Dem at jeg igår fuldførte konceptet til mit nye skuespil.
Stykket er i fem akter og vil, så vidt jeg kan beregne, komme til at udgøre omtrent 200 trykte sider, måské lidt mere.
Nu står altså renskrivningen tilbage og dermed begynder jeg allerede imorgen. Den er imidlertid, som sædvanligt, ikke noget blot og bart afskriverarbejde efter konceptet, men snarere en hel omskrivning for replikkernes vedkommende. Den vil altså kræve sin tid; men jeg forudsætter som ganske givet, så fremt ikke nogen uforudset hindring indtræffer, at hele manuskriptet skal kunne være i Deres hænder inden midten af september.
Dette stykke handler ikke om politiske eller sociale eller overhovedet om offentlige anliggender. Det bevæger sig helt igennem på familjelivets område. Diskussion vil det nok kunne fremkalde; men det vil ikke kunne vække anstød hos nogen.
[les brevet i HISe]

I slutten av juni dro Ibsen fra Roma til Gossensass. Der tilbrakte han de neste fire månedene, det meste av tiden alene, mens Suzannah og Sigurd var på et opphold i Norge.
Arbeidet med renskrivingen ble påbegynt flere ganger, minst tre, men i løpet av juli forelå første, andre og tredje akt i endelig form. 17. august var fjerde akt ferdig, mens femte og siste akt var sluttført 30. august.
2. september 1884 sendte han det renskrevne manuskriptet til Hegel og skrev:

Samtidig med dette brev sender jeg Dem manuskriptet til mit nye skuespil «Vildanden», der i de fire sidste måneder daglig har beskæftiget mig og som jeg ikke uden et visst savn nu må skille mig ved. Menneskene i dette stykke er, trods deres mangehånde skrøbeligheder, dog ved denne langvarige daglige omgang med dem blevne mig kære; men jeg har det håb at de også vil finde gode velvillige venner i den store læsende almenhed og ikke mindst blandt skuespillerfolket; thi de frembryder alle uden undtagelse taknemmelige opgaver.
[les brevet i HISe]

Vildanden kom ut 11. november 1884 på Gyldendalske Boghandels Forlag (F. Hegel & Søn) i København og Kristiania i et opplag på 8 000 eksemplarer. Både anmelderkorpset og leserne stilte seg litt undrende til boken. Henrik Jægers uttalelse er betegnende: «Publikum ved hverken ud eller ind, og af den Kritik som fremkommer, skal det ikke blive klogere, thi den ene Avis siger det ene og den anden det andet» . Ibsen forutså dette langt på vei. I brevet til Hegel av 2. september 1884 skriver han:

Dette nye stykke står i visse måder på en plads for sig selv i min dramatiske produktion; fremgangsmåden er i forskellige henseender afvigende fra min tidligere. Herom vil jeg imidlertid ikke videre udtale mig. Kritikerne vil forhåbentlig nok finde punkterne; i al fald vil de finde adskilligt at tvistes om, adskilligt at fortolke.
[les brevet i HISe]

Man sier at Vildanden innleder den symbolistiske fasen i Ibsens diktning. Det var nok langt på vei symbolbruken i stykket som virket fremmed og forvirrende på leserne. Boken solgte likevel meget godt. Et andre opplag på 2000 eksemplarer ble trykt opp og utgitt allerede 1. desember 1884. 

Stykket fikk verdenspremiere 9. januar 1885 ved Den nationale Scene i Bergen. Oppsetningen ble en suksess, mye takket være Gunnar Heibergs regi. To dager senere hadde Christiania Theater sin premiere på stykket. I løpet av januar måned ble det også satt opp på Svenska Teatern i Helsingfors (16. januar), i Aalborg (25. januar) og på Dramaten i Stockholm (30. januar).

(Hentet fra ibsen.net)

Handlingsresymé

Hjalmar Ekdal, fotograf, lever sammen med sin kone Gina og datteren Hedvig i en kombinert loftsleilighet/atelier med et stort tilstøtende loft der det holdes høns og kaniner. Hos dem bor også gamle Ekdal, Hjalmars far og tidligere løytnant som ble sendt i fengsel for en økonomisk vinningsforbrytelse som grosserer Werle sto bak. Gina har tidligere vært grosserer Werles husholderske.

Ved stykkets begynnelse har grossererens sønn, Gregers Werle, kommet tilbake for å delta i en middag hos faren. Han får greie på at Gina Ekdal var hans fars elskerinne før hun ble gift med Hjalmar, og at det er grossereren som har bragt de to sammen og understøttet dem økonomisk.

Gregers ser det nå som sin oppgave å få Hjalmar til å innse sannheten om sitt ekteskap, for at han og Gina kan bygge sitt samliv på sannhet. Hjalmar konfronterer Gina med hennes bakgrunn og spør henne om han er far til Hedvig. Gina svarer at hun ikke vet, og i opprevet sinnsstemning avviser Hjalmar Hedvig som sitt barn. Gregers har imidlertid fått Hedvig til å tro at hun kan vinne farens kjærlighet tilbake ved å ofre villanden som lever inne på loftet, og som hun er sterkt knyttet til. Men Hedvig skyter seg selv i stedet for villanden, og stykket ender ved det døde barnet i allmenn bestyrtelse.

(Gjengitt etter tillatelse fra Merete Morken Andersen, Ibsenhåndboken, Gyldendal Norsk Forlag, 1995.)

Les Vildanden (HISe)

Innledning til verket (HISe)

Anmeldelser

Oversettelser

Bilder

Publisert 25. apr. 2023 14:47 - Sist endret 26. juli 2023 14:28