MultiLing i media

2021

Undersøkelse: Utenlandske forskere jobber mest

Utenlandske forskere som Elisabet Garcia Gonzalez jobber mer enn de norske, viser ny undersøkelse. I tillegg bruker de mer tid på formidling enn sine norskfødte forskerkollegaer.

Forskerforum, 26. november


Mener politikerne bommer i debatten om barns språkferdigheter: – Ensidig og unyansert

Pernille Hansen (INN) og Hanne Gram Simonsen (MultiLing) mener at debatten om språkkartlegging blant barn er unyansert og mangler kunnskap om flerspråklighet. Det er et stort behov for verktøy beregnet på flerspråklige barn og som gir gyldige resultater for dem, sier de.

Avisa Oslo, 25. oktober


Han ber om ein redningsaksjon for akademia i Afghanistan

– Norske universitetsrektorar må koma saman for å laga ein felles plan for å redda det som er igjen av akademia i Afghanistan. Det seier afghanaren og vitskapleg assistent Zahir Athari på MultiLing på UiO. Han får støtte frå UiO-rektoren.

Uniforum, 30. september


Jorunn har forska på nynorsk og samisk i akademia: – Enormt viktig val

Jorunn Simensen Thingnes skal få snakke med kongen om nynorsk og samisk i akademia. – Hinder, strukturar og haldningar er dei same.

framtida.no, 27. september


STRAKS EUROPEISK SPRÅKDAG, LAR DU DEG MOTIVERE TIL Å LÆRE KVENSK?

Den europeiske språkdagen finner sted hvert år den 26. september, en markering for å feire mangfoldet av språk i Europa.

Multiling – senter for flerspråklighet ved Universitetet i Oslo arrangerer en digital forelesning om flerspråklighetens historie med Aneta Pavlenko 24. september.

Ruijan Kaiku, 24. september


Åtte kvinner og tre menn tatt opp i Akademiet for yngre forskere

Blant 60 søkere har 11 fått plass i foreningen for unge forskertalenter, AYF.

Blant de nye medlemmene er Haley De Korne, lingvist ved Universitetet i Oslo.

Forskerforum, 23. september


Mener konkurranse­elementet blir usunt for de unge

Ingrid Lossius Falkum er førsteamanuensis i både lingvistikk og filosofi ved Universitetet i Oslo (UiO), hvor hun også sitter i universitetsstyret. Hun er også leder av Akademiet for yngre forskere.

...

Falkum poengterer at prosjektsøknadene handler om mye mer enn bare forskningen for yngre forskere.

— Det kan innebære et «å være eller ikke være» i akademia for dem.

Khrono, 23. september


Forsker: Slik kan utfordringer med flerspråklighet løses

Tidligere tiders imperier og kongeriker møtte utfordringene med språklig mangfold på forbilledlig vis, mener språkforsker Aneta Pavlenko.

utrop.no, 22. september


– Vi bør se til fortiden for å håndtere dagens utfordringer med flerspråklighet

Tidligere tiders imperier og kongeriker møtte utfordringene med språklig mangfold på forbilledlig vis, mener språkforsker Aneta Pavlenko, som holder årets Einar Haugen-forelesning 24. september.

NTB Kommunikasjon, 21. september


Jorunn (31) frå Jølster har fått kongens gullmedalje

Tidlegare denne månaden blei Jorunn Simonsen Thingnes frå Jølster tildelt kongens gullmedalje for doktoravhandlinga si.

Denne handla om språkpolitikk og språkbruk i akademia.

Firda, 20. september


Forskningsetisk forum 2021: Forskningsetikk må være fast på agendaen 

Både Knut Ruyter (UiO) og Ingrid Lossius Falkum (Akademiet for yngre forskere) trakk frem behovet for å styrke unge forskeres rettigheter gjennom en kjent infrastruktur for forskningsetikk, blant annet fordi det kan oppstå konflikt når overleverte tradisjoner møter nye regler. Forskere i midlertidige stillinger er særlig utsatt. 

forskningsetikk.no, 17. september


Dominerer du, eller underkaster du deg når du snakker med folk?

Er du en brautende påfugl? Eller en selvutslettende kameleon?  Dette er humoristiske merkelapper Jan Svennevig setter på to ytterliggående måter å samtale på.

Fædrelandsvennen, 11. september


Samles for friheten

TAR TIL MOTMÆLE: – De har endret retorikken overfor Vesten, men overfor afghanere er Taliban de samme som før, sier Zahir Athari fra Solidaritet med Afghanistan.

Klassekampen, 11. september


Diskusjon om dialekt og politikk

Unn Røyneland om dialekter i Norge.

NRK1 Ukeslutt, 4. september


Harstad-festival retter søkelyset mot Afghanistan: – Håper flest mulig møter opp

– Vi har et bredt program med utstilling fra lokale elever på Bysenteret, KinOmatisk med Afghansk film- og matkveld på Harstad Kulturhus og ikke minst forfattersamtale der linjene mellom de samiske og afghanske folkegruppene trekkes opp av Sigbjørn Skåden og Zahir Athari, forteller festivalsjef Maryam Sharifi i forkant av festivalen.

Harstad Tidende, 30. august


Talibans skygger treffer afghaneres hjerter i Oslo

Sorg og sinne preger den afghanske befolkningen i Oslo. Scenene fra Kabul fremkaller vonde minner og bekymring for fremtiden.

– Jeg tror jeg snakker for mange afghanere når jeg sier at vi sitter på motstridende følelser. 
MultiLings Zahir Athari har snakket med Aftenposten om den dramatiske situasjonen i Afghanistan.

Aftenposten, 29. august


Stave­kontroll lager feil navn på gener

Hver tredje vitenskapelige artikkel om genetikk inneholder feil navn på genene.

...

I Norge merker Unn Røyneland hvordan stavekontroll skaper vansker for flere enn bare genforskerne. Røyneland er professor ved Universitetet i Oslo og nestleder ved Senter for flerspråklighet.

forskning.no, 21. august


Etter 14 år fikk hun fast jobb i akademia.Først da turte hun å si fra.

- Jeg er nok ikke alene om å ha vært redd for å ytre med, sier førsteamanuensis ved UiO Ingrid Lossius Falkum. Hun er blant forskerne som mener midlertidigheten er den største trusselen mot akademisk ytringsfrihet.

Bergens Tidende, 15. august


Åpner for å gi fast ansettelse uten utlysning

Statsansatte som har konkurrert seg til en midlertidig ansettelse kan ansettes fast uten ny utlysning, foreslår regjeringen. Forskerforbundet er sterkt skeptiske.

Én som har gått tydelig ut i kampen mot midlertidighet er førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo og leder av Akademiet for yngre forskere (AYF), Ingrid Lossius Falkum.

Khrono, 12. august


Etter 14 år fikk hun fast jobb. Først da turte hun å si fra.

Ingrid Lossius Falkum ved Universitetet i Oslo er blant forskerne som mener midlertidighet er den største trusselen mot akademisk ytringsfrihet.

Aftenposten, 11. august


Frustrert baby? Dette kan hjelpe

− Babytegn gjør at barnet blir mindre frustrert, det reduser gråt og unødvendige misforståelser dere imellom, sier kursholder i babytegn, Christina Eng Hauge. Men professor Hanne Gram Simonsen er usikker på hvor nødvendig det er.

klikk.no, 3. august


– Jeg er en introvert type som egentlig trives veldig godt med hjemmekontor

I en serie sommerintervjuer i Forskerforum spør vi sentrale folk i kunnskapssektoren om løst og fast, blant annet hvordan de skal tilbringe sommeren og hvordan livet etter korona blir. Her forteller Ingrid Lossius Falkum om sine sommerplaner.

Forskerforum, 30. juni


På papiret var hun fast ansatt. Men bare så lenge pengene varte.

Heidi Østbø Haugen fikk beskjed om at den faste stillingen bare varte til prosjektmidlene var brukt opp. – Det er ikke forsvarlig å være i midlertidig stilling så lenge, sier hun.

...

– Forskere faller mellom to stoler, sier leder Ingrid Lossius Falkum.

Hun viser til Kunnskapsdepartementets «Strategi for forskerrekruttering og karriereutvikling», som kom tidligere i år. Ifølge departementet er ambisjonen «å bidra til tydeligere og mer forutsigbare karriereløp for unge forskere».

Forskerforum, 30. juni


Stemmer det at hele byens ungdom sier «wolla» og «flæ»?

Språket er blitt kalt «kebabnorsk», men det heter multietnolekt på fagspråket. Det-te er en blanding av forskjellige språk, som snakkes på tvers av ungdommenes kultu-relle bakgrunn. – Selv om språk er koblet til geografisk og sosial tilhørighet, kan ungdom både i øst og vest i prinsippet velge å snakke mul-tietnolekt, sier språkforsker Toril Opsahl.

Aftenposten, 15. juni


Unge kvener returnerte til nord: – Føles som hjemme

Folkehøgskolen i nord ble mye mer enn forventet. Slik inspirerte ett år med hundekjøring to unge jenter til å finne sin kvenske identitet.

...

Mange har kanskje allerede hørt historien om Pia Lane. Hun vokste opp i Bugøynes, men selv om moren kunne kvensk, lærte man det ikke videre på den tiden. I senere tid har Pia valgt å studere språk og er nå professor i flerspråklighet ved Universitetet i Oslo. Hun lærte seg både finsk og kvensk i voksen alder, men Maria fikk aldri muligheten til å lære seg språket.

Altaposten, 13. juni


Language: Requirement for Norwegian in board positions?

Iranian Mahgol Afshari was initially elected to NTNU’s board as student representative, but was later informed that her Norwegian-language skills were not good enough, reports Khrono. According to NTNU’s election rules, board members’ Norwegian-language abilities must be ‘sufficient to attend to their duties’. The University of Oslo has no similar requirement. When deputy board member Elisabet García González, who speaks Spanish, took part in a board meeting in February, she listened via interpreter. She is now standing for election as representative for temporary staff for the period 2021–2025.

Forskerforum, 11. juni


Slik vil de hjelpe unge forskere som har blitt forsinket av pandemien

Akademiet for yngre forskere vil ha to måneders forlengelse for alle midlertidige ansatte, kompensasjon for forskere med barn og at internasjonal erfaring droppes som kvalifikasjonskrav
– Vi er nødt til å se på forskningsaktivitet opp mot det å ha ansvar for barn under pandemien, sier leder i Akademiet for yngre forskere (AYF), Ingrid Lossius Falkum.

Forskerforum, 10. juni


Universitetet i Oslo får engelskspråklig styremedlem

Spanske Elisabet Garcia Gonzalez er valgt som nytt styremedlem for midlertidig vitenskapelige ansatte. Se resten av valgvinnerne her.

Khrono, 7. juni


Her er de nye medlemmene i universitetsstyret

De fire som har fått fast plass, er:

 • Faste, vitenskapelige ansatte: professor Finn-Eirik Johansen, MN
 • Faste, vitenskapelige ansatte: førsteamanuensis Ingrid Lossius Falkum, HF
 • Teknisk-administrative ansatte: seniorrådgiver Marianne Midthus Østby, MED
 • Midlertidige, vitenskapelige ansatte: stipendiat Elisabet García González, HF

Uniforum, 7. juni


Nye styremedlemmer til Universitetsstyret

Ansatte ved universitetet har stemt fram Finn-Eirik Johansen, Ingrid Lossius Falkum, Elisabeth Garcia Gonzalez og Marianne Midthus Østby til å representere dem i Universitetsstyret.

UiO Aktuelle saker, 7. juni


NORSKKRAV I STYREVERV?

Da varamedlem Elisabet García González, som er spansktalende, deltok på et styremøte i februar, fulgte hun møtet via tolk. Nå stiller hun til valg for å representere de midlertidig ansatte for 2021–2025.

Forskerforum, 7. juni


Jan Helge Solbakk vil ha intellektuell trakassering på dagsordenen på UiO

Dei seks styrekandidatane som kjempar om dei to plassane for dei faste vitskaplege tilsette i Universitetsstyret møtte kvarandre til valdebatt på UiO i formiddag. To av dei, Mariel Aguilar-Støen og Ingrid Lossius Falkum var med på nett, medan Helene Amundsen Nissen-Lie, Helge Jordheim, Finn-Eirik Johansen og Jan-Helge Solbakk alle var på plass i Realfagsbiblioteket. Der hadde dei også selskap av politisk journalist Aslak Bonde som var debattleiar. 

Uniforum, 2. juni


Forskjellene mellom de midlertidig vitenskapelig kandidatene handler ikke om arbeidsvilkår

Viktor Balch Barth vil ha færre eksterne universitetsstyremedlemmer. Linda Joelsson brenner for  bærekraft. Elisabet García González vil ha flere  internasjonale vitenskapelige representanter i styrende organer. Men samtlige støtter Stian Koglers forslag til hvordan arbeidsvilkårene for de midlertidig vitenskapelig ansatte kan bli bedre.

Uniforum, 2. juni


DEBATT: Fra kortsynt kostnadsfokus til langsiktig investering i kvalitet

UiO må sette faglig frihet og god personalbehandling foran «byråkratiske verdier».

Av førsteamanuensis og universitetsstyrekandidat Ingrid Lossius Falkum

Uniforum, 1. juni


DEBATT: Garderobedebatt svekker universitetsdemokratiet

Samtidig vil jeg gjerne sende spørsmålet videre til de kvinnelige styrekandidatene, Mariel Aguilar-Støen, Ingrid Lossius Falkum og Helene Amundsen Nissen-Lie. Solbakks oppfordring til meg kom i et svar til den andre mannlige styrekandidaten, Finn-Eirik Johansen, som igjen formulerte sin posisjon i en kommentar til et svært lesverdig avskjedsbrev fra avtroppende styremedlem Olav Gjelsvik, også en mann.

Uniforum, 31. mai


DEBATT: Manglende kjønnsbalanse i faste akademiske stillinger svekker universitetsdemokratiet

I motsetning til Jordheim er det imidlertid ett «dilemma», for å bruke hans uttrykk, jeg ikke har glemt i min valgplattform; gapet mellom kvinner og menn i faste akademiske stillinger. I likhet med Ingrid Lossius Falkum og Helene Amundsen Nissen-Lie er jeg glassklar på dette punkt, og konkret: Mentorprogrammet for kvinnelige PD-er bør videreutvikles, for eksempel ved å etablere en 'professorskole' for kvinnelige PD-er ved hvert fakultet.

Uniforum, 31. mai


Dag to av Ruija kvenmuseums åpningsfest blir et innholdsrikt fagseminar

26. august er det offisiell åpning av det nye kvenske museet og av hovedutstillingen Tervettulemaa kothiin! Velkomment hjem! Tidligere denne måneden sendte museet pressemelding om talere og artister som skal være med på åpningsseremoni. I dag har museet kommet ut med program for fagseminaret som holdes dagen etter åpningen i Vadsø.

Programmet for fagseminaret

- Liss-Ellen Ramstad, sekretariatsleder og Pia Lane, kommisjonsmedlem, Sannhets- og forsoningskommisjonen: «Sannhets- og forsoningskommisjonen; Mandat, status og veien videre».

NRK, 31. mai


NTNU ber om lov-vurdering i språksak

NTNU vil at Kunnskapsdepartementet skal vurdere om de har lovdekning for å kreve gode norskkunnskaper av styremedlemmer.

Ved Universitetet i Oslo har man ikke i valgreglementet som man har ved NTNU. Her har man allerede fått en liten smakebit av hva det vil si å ha et styremedlem som ikke har norsk som morsmål.

På styremøtet i februar deltok varamedlem Elisabet García González som representant for midlertidig vitenskapelige ansatte da Kjersti Lohne, som vanligvis representerer denne gruppa, ikke kunne stille.

Khrono, 30. mai


Professor: — Å være inter­nasjonal forsker er ikke en medfødt funksjons­nedsettelse

Styrekandidat ved Universitetet i Oslo, Mariel Aguilar-Støen, håper Kunnskapsdepartementet kan avklare om det skal stilles språkkrav til styremedlemmer.

Da kandidatene til styret ved Universitetet i Oslo (UiO) ble offentliggjort tidligere denne måneden, ble det klart at den spansktalende stipendiaten Elisabet Garcia Gonzalez stiller til valg. Det kan bety at UiO vil trenge både tolk og oversettingsprogrammer for at den engelskspråklige Gonzalez skal kunne skjøtte vervet sitt.

Khrono, 28. mai


Olav Gjelsvik: – Ingen er fornøyd med Strategi 2030

Etter fire år i universitetsstyret takker filosofiprofessor Olav Gjelsvik for seg med en lang liste over problemer på UiO. Selv har han prøvd å gjøre så godt han kunne.

– Ved en slags inkurie er jeg ikke forslagsstiller på Ingrid Lossius Falkum, som jeg satt to år sammen med i styret da hun representerte de midlertidige, vitenskapelige ansatte. Hun har den type evne til tenkning og kvalitet som jeg etterlyser og hun representerer en ny generasjon som forstår dagens forskningssituasjon veldig godt. Hun har erfaring som leder for akademiet for yngre forskere og er faglig veldig oppegående. I tillegg har hun mange av de samme universitetspolitiske verdiene som jeg, beskriver filosofiprofessoren

Uniforum, 26. mai


Universitetet i Oslo kan få engelsk­språklig styre­medlem

Ved NTNU ble valget av en engelskspråklig underkjent fordi hun var for dårlig i norsk. Ved UiO stiller de med tolk i styrmøtene.
García González er spansktalende, men fulgte møtet via to tolker som oversatte fortløpende. Erfaringen som varamedlem har tydeligvis gitt mersmak, og García González stiller nå til valg for å representere midlertidig de vitenskapelige ansatte for det kommende året.

Khrono, 25. mai


Hvem skal representere deg i Universitetsstyret?

I vår skal det velges nye medlemmer til Universitetet i Oslos styre. De totalt fire ansatte-representantene i styret får svært viktig innflytelse over strategi og retning for Universitetet i Oslo de neste fire årene. Nå kan du møte dem i et digitalt valgmøte 2.juni.

Kandidater i gruppen fast vitenskapelig ansatte

 • Førsteamanuensis Ingrid Lossius Falkum

Kandidater i gruppen midlertidig vitenskapelig ansatte

 • Stipendiat Elisabet Garcia Gonzalez

UiO Aktuelle saker, 20. mai


Elisabet García González føler det nesten som ei plikt å stilla opp i universitetsstyrevalet

– For UiO som eit internasjonalt universitet som ynskjer å trekkja til seg dei største forskartalenta frå heile verda, er det viktig at dei kan ha ein talsperson i Universitetsstyret som dei kan identifisera seg med. Det seier Elisabet García González  som vil bli dei mellombels vitskaplege sin representant.

Uniforum, 19. mai


Ingrid Lossius Falkum savner yngre forskeres tydelige stemme i styringen av UiO

Etter to år utenfor UiO-styret, vil Ingrid Lossius Falkum tilbake. Ønsket er å være en lydhør, inkluderende og handlekraftig representant for de vitenskapelig ansatte.

Uniforum, 18. mai


Nye kandidater er godkjent til universitetsstyrevalget

Etter en forlenget forslagsfrist er det nå klart hvem som stiller til valg fra gruppene midlertidige, vitenskapelige ansatte og teknisk-administrative ansatte.

I gruppen midlertidige, vitenskapelige ansatte:
Stipendiat Elisabet Garcia Gonzalez

...

I gruppen faste, vitenskapelige ansatte:
Førsteamanuensis Ingrid Lossius Falkum

...

Uniforum, 11. mai


UiO-styrevalget: Direktørene ble avvist som forslagsstillere

Livsvitenskapsdirektøren ble først strøket som forslagsstiller i UiO-styrevalget. Så snudde valgstyret. Se hvordan han og andre forslagsstillere beskriver sin kandidat.

...

Førsteamanuensis i språkvitenskap og filosofi Ingrid Lossius Falkum er både nestleder i Forskerforbundet UiO og leder for Akademiet for yngre forskere. Falkum er foreslått av blant andre Katerini Storeng – førsteamanuensis ved Senter for utvikling og miljø og leder for Forskerforbundet UiO.

Uniforum, 10. mai


Disse seks kandidatene er godkjent til UiO-styrevalget

Disse seks kandidatene er godkjent av UiOs valgstyre i dag:

...

Førsteamanuensis Ingrid Lossius Falkum,
Institutt for filosofi, ide- og kunsthistorie og klassiske språk, Det humanistiske fakultet

Uniforum, 5. mai


Disse ønsker å sitte i styret

Universitetet i Oslo skal velge nye styrerepresentanter, men har forlenget forslagsfristen i mangel på kjønnsbalanse og kandidater. Seks godkjente kandidater har blitt kunngjort.

...

Neste navn på lista er førsteamanuensis og leder av Akademiet for yngre forskere, Ingrid Lossius Falkum. Hun fikk i fjor fast ansettelse etter 14 år som midlertidig, og tok et oppgjør med UiOs behandling av midlertidig ansatte.

Khrono, 5. mai


Nynorsk og tegnspråk blir egne språk/ Norway is strengthening the position of minority languages

De er bare to av mange europeiske minoritetsspråk som nå løftes i lovgivning og forskning.

Å snakke mer enn ett språk er langt vanligere enn det motsatte, både i Norge og verden for øvrig. Men selv om mange lærer seg fremmedspråk for å reise ut og lære andre folk å kjenne, er de fleste språkene vi snakker små.  

– Det er en myte at norsk er et lite språk. Faktisk er det blant de ti prosentene av språk som snakkes av flest, sier Pia Lane, professor i flerspråklighet ved Universitetet i Oslo. 

HF Aktuelt (norsk), 3. mai

HF News and Events (English), 3rd May


TIX og HUN

Språkforskaren Bente Ailin Svendsen ved Universitetet i Oslo kallar fenomenet «ei språkleg endring».

Vikebladet Vestposten, 23. april


Dette har aldri skjedd før på HF

Fredag 16. april holder Jessica Pedersen Belisle Hansen den første digitale disputasen oversatt til tegnspråk ved Det humanistiske fakultet.

Uniforum, 16. april


– Universitetssystemet er en parasitt i livet mitt. Jeg føler det er noe jeg må beskytte meg selv fra, og at det utnytter meg.

Da en arbeidsgruppe ba unge forskere om karrieretips, var det noen som sa at man må jobbe så mye som mulig og skyve alt annet unna. Andre sa at man bør komme seg vekk fra akademia så fort man kan.

...

– Postdoktorstillingen skal kvalifisere til vitenskapelige toppstillinger, men sånn stillingen brukes i dag, så er dette ofte ikke et realistisk mål, sier Ingrid Lossius Falkum, leder i Akademiet for yngre forskere (AYF).

Forskerforum, 15. april


Mye forskning er satt på vent under pandemien

Manglende mulighet til å reise har hemmet forskningen mest under koronatiden, spesielt for yngre forskere, viser Nifus nye koronaundersøkelse.

...

Ingrid Lossius Falkum sier at situasjonen er krevende for unge forskere som ikke har rukket å skaffe seg internasjonale nettverk.

— Vi som har holdt på en stund har allerede klart å skaffe oss et internasjonalt nettverk, fordi vi har fått vært mye ute og reist, og vært på konferanser. De yngre forskerne som står i en situasjon nå der de skal prøve å danne seg nettverk, vil være i en krevende situasjon. Det er veldig uheldig for karriereutviklingen deres, sier hun.

Khrono, 13. april


Vi syns ofte folk snakket rart før i tiden. Mye har skjedd med talespråket på 70 år

Se for deg tv-klipp fra 1950- eller 1960-tallet.

Stemmene var litt tynne og skingrende. Og det hele er stivt i formen.

Men også ordene var annerledes, mer høytidelige. Slik var det også på radioen.

Hvordan har egentlig talespråket endret seg de siste 70 årene? Og hvilken utvikling kan vi forvente i årene som kommer?

For å finne ut av det, har vi fått Gunnstein Akselberg og Bente Ailin Svendsen til å fortelle.

forskning.no, 10. april


Strid om midlertidighet blant forskere på SV-fakultetet

Forskere mener Det samfunnsvitenskapelig fakultet forpurrer UiOs arbeid for å redusere midlertidighet. Dekanen mener derimot at forskernes ønske medfører et brudd på rekrutteringspolitikken.

...

– Men det SV gjør når de sier nei til at disse såkalte «faste» ansatte skal få lov til å søke ekstern finansiering, er i praksis å si at man ikke får lov til å forsøke å beholde jobben sin. Det er paradoksalt og ikke i tråd med de vedtatte «Premisser for videre arbeid med midlertidighet ved UiO», og hvordan universitetsstyret så for seg at dette skulle håndteres da saken ble diskutert og vedtatt her, sier Falkum.

Uniforum, 26. mars


Han skulle flytte til Norge for en treårig forskerjobb. Nå nektes han innreise

En rekke forskere ved Universitetet i Oslo som har mottatt prestisjetunge stipender fra Det europeiske forskningsrådet (ERC), forteller nå at forskere som ansettes til prosjektene er rammet av innreiseforbudet.

Forskeren som snakker med Khrono fra Tyskland er ansatt fra første februar for å jobbe med et prosjekt ledet av førsteamanuensis Ingrid Lossius Falkum ved Institutt for filosofi, ide- og kunsthistorie og klassiske språk. Hun fikk i 2019 tildelt 1,5 millioner euro — over 15 millioner kroner — for å forske på barns pragmatikk, evnen til å forstå hensikten til en taler.

Khrono, 25. mars


Ber UiO være tydelig om internasjonale ansattes plass i universitetsdemokratiet

Stipendiat Elisabet García González oppfordrer UiO til å reflektere over hva det vil med sine midlertidige, internasjonale ansatte: – Skal vi kun være arbeidskraft? 

Uniforum, 24. mars


UiO-forskar håpar Erna Solberg får Etiopias statsminister inn igjen på fredssporet

Sidan november har ikkje direktør Gentian Zyberi ved Norsk senter for menneskerettar hatt kontakt med forskarkollegaene sine i provinshovudstaden Mekele i Tigray i Etiopia. Det har krigshandlingane sett ein stoppar for. 

...

Eit av dei største samarbeidsprosjekta mellom UiO og Etiopia er det Institutt for lingvistikk og nordiske studium og forskingssenteret MultiLing som har stått bak.I eit land med 89 forskjellige språk, er landet eit paradis for språkforskarar.

Uniforum, 24. mars


Snart valg til UiO-styret: – Man bør forstå norsk og kunne lese norsk

Ikke alle ansatte som er valgbare til universitetsstyret, behersker styrespråket norsk. Foreløpig er dette en uløst floke på UiO. 

I februar deltok varamedlem Elisabet García González som den første noensinne i et UiO-styremøte via simultantolk. I Uniforum roste hun UiO for å være inkluderende. Samtidig medga stipendiaten at sakspapirene var vanskelige å forstå. De var skrevet på byråkratisk norsk.

Uniforum, 22. mars


Er dette en språkfeil som har kommet for å bli?

Hører du den språklige feilen i den nyeste låten til Tix? Det blir mer og mer vanlig å si «hun» i stedet for «henne», sier språkforsker.

...

Bente Ailin Svendsen er språkforsker ved Universitetet i Oslo. Svendsen kaller dette en språklig endring, og begrunner det med at flere unge er usikre på hvordan man bruker ordet «henne».

NRK, 18. mars


Ett år med korona: Underviseren, stipendiaten og pandemiforskeren forteller sine historier

Pandemien snudde opp ned på livene våre. Her er historiene til tre enkeltmennesker fra året som har gått.

Et halvt år etter at Elisabet Garcia Gonzalez startet på doktorgraden, satte koronapandemien en stopper for datainnsamlingen hennes. Nå er hun bekymret, både for resultatet og jobbutsiktene.

Forskerforum, 12. mars


Journalistar, språkvitskap og Sylfest

Ei utblåsing
Sundag formiddag den 28. februar fekk eg ein SMS frå ein journalist i NRK som lurte på om eg kunne kommentera utspelet frå stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp) om at det burde lagast ein dialekt-app for innvandrarar og elles senda han nokre utsegner om dialektsituasjonen i Noreg.

...

Vel, då skreiv eg ned nokre linjer, då, og i den e-posten viste eg samtidig til at professorane Elizabeth Lanza og Unn Røyneland ved UiO nyleg har skrive ein vitskapleg artikkel om temaet, altså utlendingars møte med det norske dialektmangfaldet. Nok eit tips til fagpersonar som kunne tilføra saka substans.

blogg.forskning.no, 1. mars


Faglig påfyll for ansatte og frilanstolker ved Tolketjenesten.

Torsdag 11. februar holdt Jessica P. B. Hansen, stipendiat ved MultiLing - Senter for flerspråklighet ved Universitetet i Oslo, presentasjon om tolking via video for ansatte og frilanstolker ved Tolketjenesten.

Larvik Kommune, 28. februar


Franziska Köder skal studere språklæring hos barn med midler fra Forskningsrådet 

Hvordan lærer barn å tolke mening? Og hvor mye betyr oppmerksomhet for språklæring? Dette skal Franziska Köder studere med nye metoder.

HF Aktuelt, 26. februar


– Språket er døråpneren til våre naboland

Professor minner oss om at flerspråklighet og minoritetsspråk er mye vanligere enn vi tror, og kan for mange være en inngangsport til nye muligheter. 

Ifølge regjeringen finnes det i dag over 200 europeiske språk. I Norge har vi ikke bare norsk som språk men også minoritetsspråkene kvensk, nordsamisk, sørsamisk, lulesamisk, romanes og romani. I tillegg snakker mange svensk, finsk og en hel del andre europeiske språk.

I Sørøst-Europa har tanken om ett land ett språk kanskje ikke vært så sterk som i Norge og Norden. Professor i flerspråklighet ved Universitetet i Oslo Pia Lane tror dette kan være med på å sette kvensk som språk i et større perspektiv.

Ruijan Kaiku, 26. februar


– Tidligere var den språklige todelingen i øst og vest mer markert

21. februar er det den internasjonale morsmålsdagen. Alle innflytterne skaper et mangfold av språk og dialekter i landets hovedstad.

 – At Oslo har det vi kan kalle to ulike dialekter eller varieteter, kommer av den historiske utviklingen, fortsetter Ims - som sammen med professor Bente Ailin Svendsen ved Universitetet i Oslo – arrangerte den suksessfulle utstillingen «Oslo sier – språk i byen» på Bymuseet i Frognerparken. Utstillingen varte fra 2016 til 2018.

Akersposten, 21. februar


Fekk simultantolking i Universitetsstyret: – Det gjer UiO meir inkluderande

For første gong har Universitetsstyret nytta seg av simultantolking for ein utanlandskspråkleg representant. – Det viser at UiO meiner alvor med inkludering, seier Elisabet García González.

Uniforum, 17. februar


– Jeg var mer eller mindre overlatt til meg selv

Ingrid Lossius Falkum tenkte at perioden som postdoktor kom til å bli den lykkeligste tiden i hennes akademiske karriere.
Torsdag la forskningsinstituttet Nifu en rapport om postdoktorer i Norge. Formålet med en postdoktorstilling er som kjent å kvalifisere deg til å bli professor.

Men tallene viser at nesten halvparten av forsvinner ut av akademia etter å ha avlagt graden. Mange får også mangelfull oppfølging underveis.

Forskerforum, 21. januar


«113»-regissør Helga Bones får språkpris

– Uttrykket er sobert, nøkternt og tilbakeholdent.

Helga Bones er manusforfatter og regissør av NRK-serien «113». I tillegg leser hun kommentarene. Det er for sistnevnte hun nå hedres.

Juryen har bestått av:

 • Juryleder: Karoline Riise Kristiansen, språksjef i NRK
 • Knut-Sverre Horn, medlem i NRKs språkstyre
 • Toril Opsahl, førsteamanuensis ved senter for flerspråklighet, Universitetet i Oslo
 • Terje Gilleshammer, leder i NRKs språkstyre

Journalisten, 21. januar


Kringkastingssjefens språkpris til skaperen av 113, Helga Bones.

Vinneren av Kringkastingssjefens språkpris 2020 er Helga Bones ved NRK Troms og Finnmark.

Juryen har bestått av Karoline Riise Kristiansen, språksjef i NRK (juryleder), Knut-Sverre Horn, medlem i NRKs språkstyre, Toril Opsahl, førsteamanuensis ved senter for flerspråklighet, Universitetet i Oslo og Terje Gilleshammer, leder i NRKs språkstyre.

NTB, 21. januar


Helga Bones fra «113» får Kringkastingssjefens språkpris for 2020

Regissør av dokumentarserien og seersuksessen «113» Helga Bones får Kringkastingssjefens språkpris. Juryen mener seriens språklige kvalitet er en viktig del av suksessen.

Juryen for Kringkastingssjefens språkpris 2020 har bestått av:

 • Juryleder: Karoline Riise Kristiansen, språksjef i NRK
 • Knut-Sverre Horn, medlem i NRKs språkstyre
 • Toril Opsahl, førsteamanuensis ved senter for flerspråklighet, Universitetet i Oslo
 • Terje Gilleshammer, leder i NRKs språkstyre

NRK Troms og Finnmark, 21. januar


Family Language Policies: Do We Need Them?

What you need to know when making decisions about languages in the home.

Written by Elizabeth Lanza for the blog Living with Languages.

Psychology Today, 17. januar


Kva gjer du når «Titties von Yolo Swag» møter til forelesing?

Både forelesarar og studentar er i puberteten når det gjeld digital undervisning, meiner Jessica P. B. Hansen. Ho tar doktorgrad om samtalar på skjerm.

Khrono, 17. januar


Hva hemmer og fremmer kommunikasjon mellom nordmenn og polakker?

Hvilken rolle spiller språk og kommunikasjon for inkludering og ekskludering i arbeidslivet? spør forskere ved UiO i dette innlegget.

Nå starter Senter for flerspråklighet (MultiLing) ved Universitetet i Oslo et nytt prosjekt, NorPol: Andrespråkskommunikasjon blant polakker i Norge. Formålet er nettopp å undersøke andrespråkskommunikasjon i arbeidslivet for å kartlegge og analysere forhold som enten hindrer eller fremmer kommunikasjonen mellom polske arbeidsinnvandrere og nordmenn. 

utrop.no, 16. januar


Postdoktor: én sjanse – stor risiko

Franziska Köder var kvalifisert for stillingen, og hun kom på intervju. Det var bare ett problem, et ganske stort ett. Hun hadde allerede vært postdoktor, og da var hun diskvalifisert.

Forskerforum, 14. januar / English (short version)


Staten tar fra tegnspråklige barn

Fra nyttår blir internatene hvor døve og tunghørte barn samles for å lære tegnspråk nedlagt. Fem språkforskere, bl.a. MultiLing-stipendiat Jessica B. Hansen og tidligere MultiLing-forsker Pernille Hansen, mener dette strider mot den nye språkloven og fjerner en av de viktigste språklige arenaene for disse barna.

Aftenposten Debatt, 4. januar


Toppene i kunnskapsnorge hilser det nye året med ønske om hedonistiske kjempefester, liv og energi på campus og en porsjon optimisme - etter hvert.

Tradisjonen tro har Khrono invitert toppene i kunnskapsnorge til å komme med sine ønsker for det nye året. Ikke uventet handler mye om at studenter og ansatte må komme tilbake til campus og at det meste kan dra seg mot det normale igjen - ihvertfall litt utpå høsten en gang.

Khrono, 1. januar

 
  Publisert 22. mai 2013 15:01 - Sist endret 29. nov. 2021 10:04