MultiLing i media

2023


Fire tiltak for en bedre språkpolitikk i akademia

At norsk akademia blir stadig mer globalt og flerspråklig, skal vi være glade for. Men det kan sette forskere i en språkskvis som institusjonene må ta ansvar for å løse, skriver sju nåværende (blant dem Haley De Korne) og tidligere medlemmer av Akademiet for yngre forskere.

Khrono, 9. januar 2023


Kristian Gundersen: – Jeg forstår ikke hvordan UiO-ledelsen kan bagatellisere en sånn sak

Administrasjonens jobbtilbud til medlemmer av UiO-styret vekker reaksjoner. Nå svarer styremedlem Marianne Midthus Østby på spørsmålet mange har stilt seg.

– Det er viktig at UiO-styret har en uavhengig rolle overfor sentraladministrasjonen. Om man som styremedlem får et jobbtilbud derfra, vil man kunne bli satt i en avhengighetssituasjon som kan være vanskelig å håndtere, påpeker førsteamanuensis og UiO-styremedlem Ingrid Lossius Falkum.

UNIFORUM, 19. januar 2023


«Språklig forfall» er en vanlig frykt

Er det slik at ord, uttrykk og sjargongen som den yngre generasjonen bruker kan endre måten vi snakker til hverandre og kommuniserer med hverandre på jobb i fremtiden?

Men selv om språkendringer gjør seg tydelig bemerket hos den ferske generasjonen, fra kidsa på ungdomsskolen til de unge voksne studentene, er dette noe som også finner sted hos de godt voksne og eldre i arbeidslivet, presiserer Bente Svendsen.

Tendens, 18. januar 2023


Jeg er helt utslitt. Arbeidshverdagen på universitetet blir verre for hvert år som går.

Hva kan vi gjøre for å ivareta egen og andres mentale helse i en hektisk hverdag preget av stress og press?

Haley De Korne, språkforsker - Dette er et viktig spørsmål! Svaret fra mitt synspunkt (en språkforsker fra utlandet som flyttet hit på grunn av jobb for noen år tilbake) kan virker litt usympatisk ved første blikk – men hold ut, jeg kjenner meg igjen i spørsmålet og tar denne saken på alvor.

Morgenbladet, 2. februar 2023


Stemmen din kan påvirke barnas språkutvikling.

Ny studie viser en sammenheng mellom akustiske trekk ved foreldres stemme og tidlig språkutvikling hos 1,5-åringer.

Spedbarnsrettet tale fanger barnets oppmerksomhet, og bidrar til å knytte sosiale og emosjonelle bånd mellom foreldre og barn, og nå viser vår egen studie at en slik talemåte også kan ha en effekt på barnets språkutvikling. Studien har undersøkt foreldres stemme, men kan trolig overføres til ansatte på småbarnsavdelinger. (Audun Rosslund, Stipendiat ved Senter for Flerspråklighet, UiO)

Første Steg, 5. april 2023


UiO-professor Pia Lane: – Eg tok tilbake kvensk som vaksen

– Det er også historia til min familie som rullar ut og viser bakteppet for at dei vaksne valde å snakka kun norsk til oss, fortel kvenskspråklege Pia Lane, medlem av Sannings- og forsoningskommisjonen og professor i fleirspråklegheit på UiO.

UNIFORUM, 1. juni 2023


Gode stipend­ordninger nå!

En samlet sektor protesterte mot å innføre skolepenger for internasjonale studenter, men regjeringen lyttet ikke. Nå må det gode stipendordninger på plass for at Norge skal forbli internasjonalt konkurransedyktig innen forskning og utdanning, skriver 4 medlemmer fra Akademiet for yngre forskere (blant annet Haley De Korne).

Khrono, 23. juni 2023


Aktivist på de små språkenes vegne

- Aktivismen min er faglig fundert, sier førsteamanuensis Haley De Korne. - Norge og Sápmi har hatt imponerende språkaktivister gjennom tidene, men ... (For abonnenter)

Morgenbladet, 30. juli 2023


Språkprofessor er ikkje nøgd med omgrepet sjølplagiering

Både sjølvplagiering og salamisering er å utnytte insentivsystema, medan plagiering er å ta intellektuelt innhald frå andre, meiner professor Unn Røyneland i dagens sommarintervju. 

Khrono, 21. juli 2023


Vil tekste istedenfor å prate: - Vi trenger mer snakketrening

Jenny kvier seg for å å snakke i telefonen og vil heller prate med folk via tekstmelding. Professor (blant dem Jan Svenevig) mener vi må øve mer på å kommunisere direkte med hverandre.

NRK, 2. august 2023


Einar Haugen-forelesningen 2023: «Amerikanorsk» og andre arvespråk

Et arvespråk læres som morsmål av barn som vokser opp i et samfunn med et annet språk som majoritetsspråk. Russisk, urdu og tysk er eksempler på arvespråk i Norge. Slike arvespråk er gjerne litt forskjellige fra hvordan de tales i hjemlandet.

NTB Kommunikasjon, 20. september 2023


Benefits of Being a Research Participant

Social interaction, speech samples, smelling sticks, EEG, electric shock, surveys, fMRI scans, eye-tracking, skin conductance response, receptor blocking – as a frequent research participant, I’ve tried it all, and more. It’s become kind of a hobby of mine. - Valerie Borey. (Intervju med MultiLing forskerne Pia Lane, Franziska Köder, Anne Marte Haug Olstad, Natalia Kartushina og Peng Li.)

Universitas, 22. september 2023


Norske pappaer endrer stemmen når de snakker med babyen sin

Pappaenes stemmer blir lysere når de snakker med babyene sine. – Stemmeleiet er skreddersydd for å komme i kontakt med babyene, sier forsker (blant dem Audun Rosslund).

Forskning.no, 12. oktober 2023


“Why Decolonial Understandings of Multilingual Learning Are Worth the Trouble”

MultiLing - Senter for flerspråklighet (UiO) holder avslutningskonferanse, og professor Lourdes Ortega holder åpningsforedraget om dekolonial tilnærming til flerspråklighetsforskningen.

NTB Kommunikasjon, 12. oktober 2023


Mange synes inspirerende sitater er harry. Likevel er de overalt

– De gir seg ut for å være veldig personlige, men skyter litt med hagle, forteller Mirjam Vada Bø, som har skrevet masteroppgave om temaet (med Jan Svennevig som veileder).

Forskning.no, 24. oktober 2023


Mener nordmenn oftere går rundt grøten når vi snakker sammen

– Folk tar for mye forbehold, sier Harald Eia. Språkprofessor (Jan Svennevig) er enig.

NRK, 25. oktober 2023


Nytt forskningsprosjekt skal bedre språktilbudet i Bydel Stovner

Prosjektet «Godt språk, bedre forutsetninger» skal teste ut et nyutviklet språktilbud i Bydel Stovner. Det skjer i samarbeid med Senter for flerspråklighet ved UiO.

Oslo kommune, 30. oktober 2023


Hvor gode språkferdigheter har barnet ditt? Det kan avdekkes på under to minutter med ny metode.

Ved hjelp av noen enkle spørsmål kan foreldre selv følge barnets språkutvikling opp til barnet er tre år. Forskere (blant dem Natalia Kartushina) vil fange opp dem som sliter. (For abonnenter)

Aftenposten, 05. november 2023

Publisert 22. mai 2013 15:01 - Sist endret 8. nov. 2023 10:21