Farvel, demokrati! Hallo, kriser og kaos?

Hvordan kveles et demokrati, og kan et demokrati reddes? Vi retter blikket mot India, Øst-Europa og Midtøsten.  

Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan og indias statsminister Narendra Damodardas Modi står ved siden av hverandre. Foto.

Under statsminister Narendra Modi har folkets rettigheter krympet. Her er han sammen med Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan.

Foto: MEAphotogallery/Flickr.com.

Gå til Facebook-arrangementet

Årlig publiseres indekser som forteller oss at demokratiet er i tilbakegang globalt. Hvorfor går det så galt? Hvilke faktorer setter demokratiutviklingen i revers?  

India er kjent som verdens største demokrati, men under statsminister Narendra Modi har folkets rettigheter krympet. I Europa er Victor Orbán i ferd med å gjøre Ungarn til et autokrati, mens Polen struper kvinners reproduktive rettigheter, setter LHBT-personers sikkerhet i fare, og er på kant med EU. I Midtøsten kjemper statsledere og opprørsledere om å styre samfunnet – et knapt tiår etter den arabiske våren er demokrati fortsatt mangelvare. 

I denne samtalen gir forskere aktuelle innblikk i demokratiets tilstand globalt, og ser på hvilke faktorer som skader skjøre demokratier. 

Portretter av Kathinka Frøystad, Eva Sarfi, Brynjar Lia og Ingerid Salvesen.
Fra venstre: Kathinka Frøystad, Eva Sarfi, Brynjar Lia og Ingerid Salvesen (foto: UiO og privat).

Du møter:

  • Kathinka Frøystad er sosialantropolog og professor i moderne Sør-Asia-studier. Hun forsker på India, og ser spesielt på religiøs kompleksitet i det nordlige India. 

  • Eva Sárfi er førstelektor i Øst-Europa-studier, og underviser i de østeuropeiske landenes historie, politiske systemer og utfordringer med etniske og nasjonale minoriteter. 

  • Brynjar Lia er professor i midtøstenstudier. Han forsker på og underviser om Midtøstens historie, med et særlig fokus på militante islamistiske, «jihadistiske», bevegelser.  

  • Ingerid Salvesen er frilansjournalist med utenriksstoff og klima som sitt spesialfelt. Denne kvelden styrer hun ordet i diskusjonen om demokrati. 

Sunniva Engh og Arild Engelsen Ruud skulle delta, men er dessverre frahindret.

Praktisk informasjon

Arrangementet vil bli strømmet direkte fra Røa til arrangementets Facebook-side og denne nettsiden.

Deichman Røa ligger i Tore Hals Mejdells vei 8, rett ved Røa T-banestasjon. Finn veien med Google maps

  • Avstand fra Jernbanetorget til Røa T-banestasjon: 15 minutter (linje 2 Østerås)  

  • Gåavstand fra Røa T-banestasjon: 2 minutter 

To snakkebobler i rødt og lyseblått. Illustrasjon.Demokratidagene – Humaniorafestivalen 2022

Fra 21. mars til 2. april inviterer Universitetet i Oslo hele byen til samtaler, bokbad, filmvisning, byvandring, med mer – på store og små Deichman-biblioteker. Alle arrangementene er gratis og åpne for alle.

Les mer om Demokratidagene


Meld deg på vårt månedlige nyhetsbrev!

Publisert 2. feb. 2022 13:04 - Sist endret 2. jan. 2023 11:11