Informasjonsoverflod og digitalt søppel

Livet vårt på internett spiser av to knappe ressurser: kloden og oppmerksomheten vår. Det er et spørsmål om etikk, miljø og mediepolitikk.

Mange smart-telefoner ligger på et bord og lades. Foto med rødt fargefilter.

Hva sier en filosof, en medieforsker og en teknologiekspert om tiden vi bruker på telefonen?

Foto: Colourbox.

Gå til Facebook-arrangementet

Husker du tiden da du selv bestemte hva du skulle lese eller lytte til? Ikke det? På rekordtid har smarttelefonen blitt en forlengelse av kroppen, og ved hjelp av digitale tjenester sparer du tid og har kort vei til gode kulturopplevelser. Alt fra Netflix og Spotify, til skobutikker, nettaviser og ikke minst Facebook og Instagram, kjemper i dag om oppmerksomheten din.

Teknologigantene har gjort livet enklere, men har også stor makt. Hva betyr deres makt for demokratiet? Og for kloden?

I det grønne skiftet er digitalisering en del av løsningen. Men dine digitale behov er ikke klimanøytrale. Hvileløs scrolling gjennom bilder og videoer gir et enormt CO2-forbruk. Og når clickbait og dansevideoer fanger oppmerksomheten vår, da går det på bekostning av andre, potensielt viktigere ting.  

I denne samtalen spør vi hva som skjer når vi står overfor en overflod av informasjon. Hva bør du bruke oppmerksomheten din på? Hvem burde ha makt over den? Er det de som har laget telefonene og nettsidene vi kaster bort tiden vår på, eller burde du selv bestemme? Hva med politikerne, burde de beskytte din frihet over egen oppmerksomhet – og hvordan skal de i så fall gjøre det?

Fire portrettfotografier.
Fra øverst til venstre: Sebastian Watzl (foto: UiO), Gunn Enli (foto: UiO), Trine Syvertsen (foto: Privat) og Eivind Skogen (foto: Jonas Driveklepp)

Du møter:

  • Gunn Enli er professor i medievitenskap. Hun forsker på hvordan norske politikere ser på ansvaret for å skjerme folk fra digitale forstyrrelser.
  • Sebastian Watzl er filosof. Han leder to forskningsprosjekter om kampen om oppmerksomhet, demokrati og etikk. 
  • Eivind Skogen er fagansvarlig for innhold i tech-byrået Netlife, hvor han jobber for å gjøre internett litt mindre skadelig for kloden.

  • Trine Syvertsen er professor i medievitenskap og leder for et forskningsprosjekt om digital detox. Hun leder samtalen.

Praktisk informasjon

Arrangementet vil bli strømmet.

Tidligere på dagen kan du prøve deg på en Nettfri dag: Les uten forstyrrelser på biblioteket.

Deichman Grünerløkka ligger på Schous plass. Finn veien med Google maps

  • Avstand fra Jernbanetorget til Schous plass: 6 minutter (trikk linje 11 og 12)
  • Gåavstand fra Schous plass trikkestopp: 1 minutt

To snakkebobler i rødt og lyseblått. Illustrasjon.Demokratidagene – Humaniorafestivalen 2022

Fra 21. mars til 2. april inviterer Universitetet i Oslo hele byen til samtaler, bokbad, filmvisning, byvandring, med mer – på store og små Deichman-biblioteker. Alle arrangementene er gratis og åpne for alle.

Les mer om Demokratidagene


Meld deg på vårt månedlige nyhetsbrev!

Publisert 2. feb. 2022 13:04 - Sist endret 31. mars 2022 11:51