Frokostseminar: Ukraina og Russland

Putin angrep Ukraina, men også demokratiet som idé og styreform. Vi inviterer til Demokratidagene-frokost med faglig påfyll om forholdet mellom Ukraina og Russland. 

En kvinne i en demonstrasjon holder en plakat i gult og blått med teksten "Stop putin, stop war".

Invasjonen av Ukraina opprørte en hel verden, og mange har deltatt i demonstrasjoner mot krigen og for solidaritet med den ukrainske befolkningen. 

Foto: sipausa/Alexander Pohl/NTB Scanpix.

Gå til Facebook-arrangementet

24. februar invaderte Kreml nabolandet Ukraina. Hva skjer når et autoritært regime går inn i et demokratisk land?  

Krigen i Europa viser behovet for pålitelig og forskningsbasert kunnskap om landene som er i krig, og om mekanismene som gjør demokratiet mulig eller umulig. Hvilke faktorer gjorde at Ukraina var på vei mot demokratiet? Hvorfor har Russland blitt et personifisert autokrati, i den grad at russisk politikk er synonymt med Putin? I denne samtalen gir vi bakgrunn og innsikt for å forstå krigen i Ukraina.  

Vi har invitert Russland- og Ukraina-forsker Geir Flikke, og demokrati-ekspert Carl Henrik Knutsen til en samtale om forholdet mellom demokrati og diktatur i et Europa i krig. Ordstyrer er Tora Berge Naterstad, statsviter og Russland-forsker ved NUPI. 

Portretter av Tora Naterstad, ung kvinne med langt brunt hår, Carl Henrik Knutsen, ung mann uten hår, og Geir Flikke, voksen mann med skjorte og dress.
Tora Berge Naterstad (t.v.), Carl Henrik Knutsen og Geir Flikke snakker om Ukraina-krigen på Demokratidagene-frokosten i Bjørvika. Foto: Nupi og UiO.

Du møter

Geir Flikke er professor i Russland-studier ved Universitetet i Oslo. Han har i mange år forsket på både russisk innenrikspolitikk og på Ukrainsk kultur og politikk.  

Carl Henrik Knutsen er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Han forsker på autoritære regimer, demokratisering og politisk økonomi. 

Tora Berge Naterstad er statsviter og jobber ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI). Hun er blant annet tilknyttet forskningsprosjektet Verdibasert regimelegitimering i Russland. 

Praktisk informasjon

Vi serverer kaffe og enkel frokost fra kl. 08.00, samtalen starter kl. 08.15. 

Arrangementet er gratis, men du må melde deg på.

Gå til påmeldingsskjema

Deichman Bjørvika ligger på Anne-Cath Vestlys plass 1. Finn veien med Google Maps. 

  • Gåavstand fra Jernbanetorget: 5 minutter. 

To snakkebobler i rødt og lyseblått. Illustrasjon.Demokratidagene – Humaniorafestivalen 2022

Fra 21. mars til 2. april inviterer Universitetet i Oslo hele byen til samtaler, bokbad, filmvisning, byvandring, med mer – på store og små Deichman-biblioteker. Alle arrangementene er gratis og åpne for alle.

Les mer om Demokratidagene


Meld deg på vårt månedlige nyhetsbrev!

Publisert 7. mars 2022 09:41 - Sist endret 22. sep. 2023 07:48