Mathildes antikkblogg

Huang Yong Ping, Colosseum (2007), Astrup Fearnley

Antikken lever i beste velgående i forskjellige former og fasonger i dagens samfunn. På denne bloggen ønsker jeg å trekke frem "antikke aktualiteter" hovedsaklig fra en norsk kontekst. 

Som forsker er jeg særlig opptatt av forskjellig slags bruk av antikken i ettertiden, dvs. hvordan greske og romerske tekster, monumenter og episoder blir brukt i nye kontekster - være seg i litteratur, kunst, forskning, politikk eller reklame. Studier av bruken av antikken er i dag en viktig del av antikkstudiet kalt antikkresepsjon eller dess like (på engelsk gjerne classical reception). Ved Universitetet i Oslo tilbyr vi emnet ANT1500: Antikken gjennom tidene. Dette emnet var utgangspunktet for at jeg startet denne bloggen våren 2017, men jeg håper at den også kan interessere flere.

 

Publisert 18. des. 2018 09:43

I beit for ideer til meningsfylte julegaver eller bare lyst på litt klassisk påfyll til eget bruk? Her kommer et par klassiske tips. 

Publisert 10. des. 2018 14:57

Det er for tiden en storslått utstilling om dikteren Ovid i Roma. Har man anledning er den vel verdt et besøk.  Den belyser både diktverket Metamorfosenes antikke bakgrunn og resepsjon, og viser til fulle at Ovid er en  høyst levende og – ikke minst - «visuell dikter»

Publisert 9. okt. 2018 13:27

Denne høsten lanserer universitetsbibliotekets egen kino, «onsdagsfilmen»,  en  ny serie om antikken, «Classics on screen».  Denne høsten viser de tre filmer som representerer svært forskjellige versjoner av antikkens Roma.

Publisert 28. sep. 2018 14:57

En av fordelene med å holde på med antikken er at man alltid har en god grunn til å reise til middelhavsregionen. Også våren 2019 tilbyr instituttene i Athen og Roma antikkrelaterte kurs for bachelorstudenter. Her er det ingen grunn til å nøle!

Publisert 7. sep. 2018 14:38

Medusa som #Metoo offer eller Prometheus’ skapning som moderne robot; antikke monstre fortsetter å fascinere.  Nå i september publiseres en antologi der forskere og forfattere sammen utforsker antikke monstre og deres moderne muligheter gjennom både fiksjon og forskning.

Publisert 20. juni 2018 12:46

Robert Harris bestselgende Cicero-trilogi har blitt til seks teaterstykker fordelt på to forestillinger. Første trippelforestilling bruker Catilina som omdreiningspunkt og har fått navnet Conspirator.

Publisert 8. juni 2018 17:41

Catilina har hittil ikke gjort det stort på det brede filmlerret, men i Iris Murdochs første roman får leseren bli med på innspillingen av en bokstavelig talt revolusjonær Catilinafilm. 

Publisert 31. mai 2018 01:12

Det nye masteremnet “Classics and Ideology” tar for seg  politisk bruk av antikken gjennom et nærstudium av utvalgte eksempler. 

Publisert 3. mai 2018 11:15

Årets store utstilling i British Museum er en sammenstilling av Rodins skulpturer, utvalgte skulpturer fra Parthenon og antikke skulpturer fra Rodins egen antikksamling. Utstillingen kaster bokstavelig talt nytt lys over både de antikke og moderne skulpturene. Samtidig kan den forstås som et argument for at Parthenonskulpturene bør forbli i British Museum.

Publisert 25. apr. 2018 21:29

Hvorfor fortsetter antikke objekter å fascinere og inspirere moderne kunstnere? Ny utstilling forsøker å svare - eller i hvertfall å belyse spørsmålet. 

Publisert 30. mars 2018 09:47

Noen av de ferskeste eksemplene på Catilinaresepsjon finner vi på YouTube. Et kjapt søk kommer opp med diverse filmsnutter om Catilina inkludert en rap-batalje, en musikal og et fiktivt intervju. Catilina plasseres i London, i badekåpe og – ikke minst - på skolen. Nettopp skolen er kanskje den viktigste faktoren for Catilinas etterliv.

Publisert 14. mars 2018 16:15

Antikken er ikke bare eksemplarisk for sine helter, men også sine skurker. Den senrepublikanske Catilina, som Ibsen tok for seg i sitt aller første drama, er en av disse. I min forskningstermin er det nettopp Catilinas resepsjonshistorie jeg tar for meg. 

Publisert 23. feb. 2018 13:28

Rejecting the classics var tittelen på en workshop ved UCL denne uken. Tittelen til tross endte seminaret mer opp som en feiring av antikken enn det motsatte. Snarere enn å avvise antikken eller de klassiske forbildene var det versjoner av den klassiske tradisjonen, fortellingene om antikken og metodene man brukte for å forstå antikken som ble avvist i de forskjellige foredragsholdernes eksempler.

 

Publisert 12. feb. 2018 10:24

I disse  #metoo-tider er det greit å bli minnet på at kvinner ikke bare kan forstås som passive ofre – heller ikke i antikke tekster. De antikke dramaene Medea og Lysistrata ble fremført på Londons studentscener denne uken samtidig med feiringen av stemmerett for de første kvinnene i England.

Publisert 30. jan. 2018 15:44

Mens man i Norge ofte føler seg som litt av en sjelden fugl når man holder på med antikken, er det ingen i England som lurer på hvorfor i all verden man har valgt ”classics”. Her er det fremføring av antikke dramaer på universitetene, relevante seminarer å gå på hver dag og fantastiske bibliotek. Men antikken er også aktuell utenfor universitetet: bokhandlenes bestselgere handler gjerne om antikken og professorer i ”classics” er kjendiser. Akkurat nå er Cambridge professor Mary Beards lille bok om Women & Power – i lys av #metoo-kampanjen dessverre altfor aktuell -  i vinduet og ved disken i alle bokhandler. 

Publisert 14. des. 2017 12:58

Det latinske mottoet animus in consulendo liber  pryder bakveggen i NATOs hovedkvarter. Dette stammer fra den romerske historikeren Sallusts Krigen mot Catilina, nærmere bestemt en tale han lar Cato holde i senatet. Egil Kraggerud oversetter dette med «i drøftelser et fritt sinn». Det er ingen tvil om at dette er et verdig motto i disse bestikkelsestider – kanskje Europarådet også burde annektere det?  Men hva var den opprinnelige konteksten? Og hvordan havnet Sallusts Cato på veggen? Og betyr det noe at det er Sallusts ord som er på veggen?

Publisert 7. nov. 2017 14:12

Den filologiske kommentar er, vil jeg påstå, en underkjent og underbrukt genre utenfor de filologiske sirkler. Men disse linje for linje lesningene av klassiske verk er gullgruver av informasjon om alt fra harde realia, grammatiske konstruksjoner til historisk kontekst og litterære virkemidler.  Enten du sliter med en hjemmeoppgave eller bare har noe du trenger forklaring på, prøv en kommentar!

Publisert 22. sep. 2017 10:39

En av fordelene med å holde på med antikken er at man alltid har en god grunn til å reise til middelhavsregionen. Hver vår tilbyr instituttene i Athen og Roma også antikkrelaterte kurs for bachelorstudenter. Her er det ingen grunn til å nøle!

Publisert 8. sep. 2017 16:08

I valgkampens innspurt  kommer man gjerne med «drittpakker», her er imidlertid en gavepakke både til politikere og politiske kommentatorer.  Advarsel: Hvis du er lei av valgkamp, ikke les videre!

Publisert 29. aug. 2017 12:38

Som del av semesterstartsopplegget fremførte en gruppe entusiastiske studenter og lærere fra klassisk seksjon den første tredjedelen av Aristofanes komedie Froskene på gammelgresk i kantinen i Georg Morgenstiernes hus. En sær greie for spesielt interesserte? Kanskje litt, men samtidig utrolig tankevekkende og  - viktigst - det var faktisk morsomt.

Publisert 16. aug. 2017 15:50

Sensommerens debatt om virkelighetslitteratur og levende modeller får meg til å tenke på den romerske dikteren Catull og Dorothy Parkers dikt «From a letter from Lesbia». Her kommer Parker med et saftig svar fra Catulls levende modell 2000 år etter.

Publisert 22. juni 2017 14:43

Oversettelse er aktuelt på alle fronter for tiden. Fredag lanserte oversetterforeningen Norsk Oversetterleksikon  og i går lanserte Gyldendal bok nummer syv, åtte og ni i Kanonserien, en serie som tar mål av seg å oversette antikkens sentrale tekster til et levende og moderne norsk, med et seminar med tittelen «Enda mer antikk, takk!». Her er det mye å juble over.

Publisert 8. juni 2017 13:29

Noen lot seg kanskje overraske over at Dylan fremhevet Odysseen som viktig for sine sangtekster i sitt Nobelforedrag.  Antikkforskere lot seg nok ikke overraske over at en antikk tekst fikk stor plass, men ville kanskje tenkt at han heller ville ha trukket frem f.eks. Ovid.

Publisert 22. mai 2017 12:39

Å lese Vergils Aeneide bok 8 samtidig som man følger den norske innvandrings- og integreringsdebatten får en til å særlig legge merke til hvordan Vergil får innvandreren Aeneas til å bli  romernes legitime stamfar ved hjelp av relativt radikal integrering.

Publisert 2. mai 2017 13:03

Æres dem som æres bør. Et korps av norske heltinner gir oss et bredere bilde av antikkens historieskrivning på norsk. I år kommer hele tre antikke historieverk i norsk språkdrakt: Ammianus Marcellinus,Romersk historie,  Polyb, Romas vei til verdensherredømme og Tacitus’ Historiae.