Mathildes antikkblogg

Huang Yong Ping, Colosseum (2007), Astrup Fearnley

Antikken lever i beste velgående i forskjellige former og fasonger i dagens samfunn. På denne bloggen ønsker jeg å trekke frem "antikke aktualiteter" hovedsaklig fra en norsk kontekst. 

Som forsker er jeg særlig opptatt av forskjellig slags bruk av antikken i ettertiden, dvs. hvordan greske og romerske tekster, monumenter og episoder blir brukt i nye kontekster - være seg i litteratur, kunst, forskning, politikk eller reklame. Studier av bruken av antikken er i dag en viktig del av antikkstudiet kalt antikkresepsjon eller dess like (på engelsk gjerne classical reception). Ved Universitetet i Oslo tilbyr vi emnet ANT1500: Antikken gjennom tidene. Dette emnet var utgangspunktet for at jeg startet denne bloggen våren 2017, men jeg håper at den også kan interessere flere. Benytter også sjansen til å anbefale min kollega Silvio Bärs engelske blogg, Classics for you. Der vil man bl.a. finne gode litteraturanbefalinger. 

 

sammenstilling av Mark Zuckerberg og Augustus' hoder
Publisert 21. aug. 2020 13:08

Augustus er en omstridt antikk helt. Var han mannen som reddet Roma fra en lang periode med borgerkrig, eller var han den som satte spikeren i kista for den romerske republikk og innførte eneveldet? Nå kan vi endelig lese hans egne ord på norsk.

Publisert 20. des. 2019 00:32

Sent ute med julepresangene? Hvorfor ikke satse på en nyoversatt antikk roman? Går garantert ikke ut på dato. 

Bildet kan inneholde: maleri, kunst.
Publisert 12. okt. 2019 16:41

For tiden diskuteres tonen i det offentlige ordskiftet. Her var definitivt ikke alt bedre i antikken. Men det betyr ikke at den antikke retorikken ikke kan ha noe å lære oss.

Bildet kan inneholde: mytologi.
Publisert 4. okt. 2019 14:14

Hyperboreerne er fantastiske nordboere som bor lengst unna det greske verdenssentrum - kanskje til og med så langt nord som Norge. Disse dukker opp i gammelgreske seiersdikt som har til hensikt å feire vinneren av atletiske konkurranser. Hvorfor? 

Bildet kan inneholde: .
Publisert 16. aug. 2019 11:34

I juli var 700 antikkforskere samlet på kongress i London. Antikkforskningen anno 2019 er på alle måter mangfoldig. Skal man peke på noen trender, må det være at det digitale har blitt en selvfølgelig del av antikkforskningen (og her ligger vi etter sigende langt fremme!) og at antikkresepsjon fortsetter å fenge.

Bildet kan inneholde: Illustrasjon, Tre, Himmel, Kunst, Hus.
Publisert 3. mai 2019 16:09

Athen fremstilles fortsatt som arnested for sentrale ideer og kulturelementer som preger Europa. Dette har naturlig nok også satt sine spor i Norge. Det siste året har Athen både som sted og symbol fått mye oppmerksomhet her på berget.

Publisert 29. mars 2019 17:31

I Den norske opera og balletts oppsetning av Purcells opera Dido og Aeneas har de barokke frisyrene fått et stenk av pønkeblått og Aeneas opptrer i moderne dress. Men hva skjer med antikken?

Publisert 8. mars 2019 22:11

Også på selveste kvinnedagen kan det være verdt å se «attende til antikken». Ikke nødvendigvis for å kopiere antikken, men som en måte å tenke gjennom viktige og vanskelige problemstillinger.

Publisert 18. des. 2018 09:43

I beit for ideer til meningsfylte julegaver eller bare lyst på litt klassisk påfyll til eget bruk? Her kommer et par klassiske tips. 

Publisert 10. des. 2018 14:57

Det er for tiden en storslått utstilling om dikteren Ovid i Roma. Har man anledning er den vel verdt et besøk.  Den belyser både diktverket Metamorfosenes antikke bakgrunn og resepsjon, og viser til fulle at Ovid er en  høyst levende og – ikke minst - «visuell dikter»

Publisert 9. okt. 2018 13:27

Denne høsten lanserer universitetsbibliotekets egen kino, «onsdagsfilmen»,  en  ny serie om antikken, «Classics on screen».  Denne høsten viser de tre filmer som representerer svært forskjellige versjoner av antikkens Roma.

Publisert 28. sep. 2018 14:57

En av fordelene med å holde på med antikken er at man alltid har en god grunn til å reise til middelhavsregionen. Også våren 2019 tilbyr instituttene i Athen og Roma antikkrelaterte kurs for bachelorstudenter. Her er det ingen grunn til å nøle!

Publisert 7. sep. 2018 14:38

Medusa som #Metoo offer eller Prometheus’ skapning som moderne robot; antikke monstre fortsetter å fascinere.  Nå i september publiseres en antologi der forskere og forfattere sammen utforsker antikke monstre og deres moderne muligheter gjennom både fiksjon og forskning.

Publisert 20. juni 2018 12:46

Robert Harris bestselgende Cicero-trilogi har blitt til seks teaterstykker fordelt på to forestillinger. Første trippelforestilling bruker Catilina som omdreiningspunkt og har fått navnet Conspirator.

Publisert 8. juni 2018 17:41

Catilina har hittil ikke gjort det stort på det brede filmlerret, men i Iris Murdochs første roman får leseren bli med på innspillingen av en bokstavelig talt revolusjonær Catilinafilm. 

Publisert 31. mai 2018 01:12

Det nye masteremnet “Classics and Ideology” tar for seg  politisk bruk av antikken gjennom et nærstudium av utvalgte eksempler. 

Publisert 3. mai 2018 11:15

Årets store utstilling i British Museum er en sammenstilling av Rodins skulpturer, utvalgte skulpturer fra Parthenon og antikke skulpturer fra Rodins egen antikksamling. Utstillingen kaster bokstavelig talt nytt lys over både de antikke og moderne skulpturene. Samtidig kan den forstås som et argument for at Parthenonskulpturene bør forbli i British Museum.

Publisert 30. mars 2018 09:47

Noen av de ferskeste eksemplene på Catilinaresepsjon finner vi på YouTube. Et kjapt søk kommer opp med diverse filmsnutter om Catilina inkludert en rap-batalje, en musikal og et fiktivt intervju. Catilina plasseres i London, i badekåpe og – ikke minst - på skolen. Nettopp skolen er kanskje den viktigste faktoren for Catilinas etterliv.

Publisert 14. mars 2018 16:15

Antikken er ikke bare eksemplarisk for sine helter, men også sine skurker. Den senrepublikanske Catilina, som Ibsen tok for seg i sitt aller første drama, er en av disse. I min forskningstermin er det nettopp Catilinas resepsjonshistorie jeg tar for meg. 

Publisert 23. feb. 2018 13:28

Rejecting the classics var tittelen på en workshop ved UCL denne uken. Tittelen til tross endte seminaret mer opp som en feiring av antikken enn det motsatte. Snarere enn å avvise antikken eller de klassiske forbildene var det versjoner av den klassiske tradisjonen, fortellingene om antikken og metodene man brukte for å forstå antikken som ble avvist i de forskjellige foredragsholdernes eksempler.

 

Publisert 12. feb. 2018 10:24

I disse  #metoo-tider er det greit å bli minnet på at kvinner ikke bare kan forstås som passive ofre – heller ikke i antikke tekster. De antikke dramaene Medea og Lysistrata ble fremført på Londons studentscener denne uken samtidig med feiringen av stemmerett for de første kvinnene i England.

Publisert 30. jan. 2018 15:44

Mens man i Norge ofte føler seg som litt av en sjelden fugl når man holder på med antikken, er det ingen i England som lurer på hvorfor i all verden man har valgt ”classics”. Her er det fremføring av antikke dramaer på universitetene, relevante seminarer å gå på hver dag og fantastiske bibliotek. Men antikken er også aktuell utenfor universitetet: bokhandlenes bestselgere handler gjerne om antikken og professorer i ”classics” er kjendiser. Akkurat nå er Cambridge professor Mary Beards lille bok om Women & Power – i lys av #metoo-kampanjen dessverre altfor aktuell -  i vinduet og ved disken i alle bokhandler. 

Publisert 14. des. 2017 12:58

Det latinske mottoet animus in consulendo liber  pryder bakveggen i NATOs hovedkvarter. Dette stammer fra den romerske historikeren Sallusts Krigen mot Catilina, nærmere bestemt en tale han lar Cato holde i senatet. Egil Kraggerud oversetter dette med «i drøftelser et fritt sinn». Det er ingen tvil om at dette er et verdig motto i disse bestikkelsestider – kanskje Europarådet også burde annektere det?  Men hva var den opprinnelige konteksten? Og hvordan havnet Sallusts Cato på veggen? Og betyr det noe at det er Sallusts ord som er på veggen?