Delhi, denne forunderlige by som ingen forlater før hun har fått merker av den

For å sparke ting igang tenkte jeg å skrive litt om Delhi, Indias hovedstad og en av verdens største byer. Tittelen er fritt etter Hamsun, som gikk rundt og sultet i vår alles kjære Oslo - men sitatet passer minst like godt for Delhi.

Hvor mange bor egentlig her? Det er det ingen som vet helt sikkert. Noen sier 12.8 milloner, andre sier 22.2 millioner - sannheten er mest sannsynlig noe imellom. Til og med folketellingen, utført hvert tiende år, kan ikke gi nøyaktige svar. De teller foreksempel ikke med alle de slumbeboerne som bor i "ulovlige" bosetninger eller de som sover på fortauet. Har du ikke strøm, sier du? Vel, da bor du ikke her.
Det kommer også mange migranter til Delhi, for å søke lykken og finne arbeid. De havner også ofte i de ulovlige bosetningene eller i arbeidsleire for bygningsarbeidere, og det er ikke gitt at de blir talt med. Heller ikke oss expats, selvfølgelig, som gjerne bare bor i byen en liten stund, eller noen år.
Likevel. Registrert eller ikke, lovlig innvandrer eller ikke, bidrar vi alle sammen til Delhis storbypuls, til den ekstreme massen av mennesker som - for alltid eller bare for en stund - kaller Delhi "hjem."

Indias hovedstad er en organisk og levende by, et fantastisk monster av en by som for lengst har vokst ut av noens kontroll. Mange har prøvd - legenden sier at byen har blitt revet ned og bygget opp hele 8 ganger. Og de prøver fortsatt - utbyggingen av metroen og haugevis av "flyovers" gjør Delhi mer håndterlig, på tross av størrelsen. Det pusses opp og bygges nytt - ihvertfall i visse deler av byen. Der hvor middelklassen bor. Der hvor turistene og de tilreisende forretningsmenneskene ferdes. Myndighetene har ambisjoner om å gjøre Delhi til en "world class city" - eller ihvertfall om å gjøre inntrykk av at Delhi er en "world class city".
Misforstå meg riktig - mye av det funker. Jeg elsker denne byen, og i det store og hele elsker jeg å bo her. Mye av den forbedrede infrastrukturen, restaurantene og butikkene som er veldig behagelige å kunne stikke innom (hvor man kan få dansk brie, norsk laks og amerikansk bacon om man vil) - jeg må ærlig innrømme at de gjør livet mitt lettere. Men det er ikke derfor jeg elsker Delhi.

Jeg er også klar over at all denne forbedringen kun kommer et fåtall av mennesker i denne byen til gode. Heldigvis er mange flere enn meg klar over dette, og veldig mange jobber for å forandre på det - deriblant mine fine kolleger på The Institute of Social Studies Trust, som det kommer mer om senere.

Det er en klisjè, men Delhi har alt. Noe av det beste med denne byen er nettopp blandingen av helt nytt og veldig gammelt, blandingen av mennesker, religioner, holdninger, vaner, og kulturer som bor her. Delhi er en flere tusen år gammel by, med bevis fra hele historien spredd rundt hele byen i form av gamle fort og mausoleer fra Moghultiden, staselige britiske bygg fra kolonitiden, nye bolighus, gamle bolighus, moderne bygg som forteller om det uavhengige Indias ambisjoner om fremtiden, hippe strøk som kan minne om Grünerløkka eller Greenwich village, kjøpesentre med luksusbutikker - you name it, og Delhi har det. Det føles av og til som om hele verden befinner seg i Delhi, og det er alltid noe nytt å se og oppleve.
Delhi er en "acquired taste", man kan elske byen eller hate den - men det er komplett umulig å forholde seg likegyldig til den.

En liten Dilliwala på lunsjpause

En person som bor i Delhi kalles gjerne en Delhiwala, eller Delhiwali om man er jente.
Den foretrukne uttalelsen av Delhi i denne byen, og skrivemåte på Hindi er Dilli, og dessuten er roten av Dilli Dil, som betyr hjerte.
Dermed får Dilliwali/Dilliwala en dypere mening – en ordentlig Dilliwali er ikke bare ei som tilfeldigvis bor i Delhi, det er ei som bor her med hjertet. En ordentlig Dilliwali er ikke bare en del av Delhi – Delhi er også en del av henne.

Jeg kommer fra distrikts-Norge, fra en kommune med rett over 10 000 innbyggere. En gang i tiden tenkte jeg at Oslo kom til å være for stort og skummelt, men nå er jeg her i Delhi - som èn av mange, mange millioner. Jeg skal kanskje ikke bo her så lenge, men jeg kan i det minste bo her på ordentlig så lenge det varer. Av alle byene i India jeg kunne ha valgt, valgte jeg denne. Her har jeg hatt lyst til å prøve å bo siden 2007, da jeg fikk de første små ordentlige smaksprøvene av hvordan det kunne være. I disse 5 månedene jeg skal kalle Delhi min by, vil jeg prøve å gjøre meg fortjent til benevnelsen “Dilliwali”.

Emneord: Delhi, India, Storbyliv, livet generelt, By og land
Publisert 14. nov. 2011 20:26 - Sist endret 8. juli 2015 10:29
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere