Et kodespråk for nerder

Hva betyr det egentlig når det har vært WEOG-møte med PGA om SDG, eller at P5 i SC går inn for PRST?

Forhandlinger om internt fordrevne (altså, folk som er på flukt fra sitt eget land). Foto: Ragnhild H. Simenstad/FN-delegasjonen.

I mine ungdomsår på Vestli i Oslo var man innafor hvis man visste hva man skulle gjøre når «bauers» var rundt hjørnet, og at «P4» ikke refererte til radio. På FN-delegasjonen i New York er man innafor hvis man gleder seg over ny SRSG for SR1820, og omnibus-resolusjoner om ICC. Og hvorfor snakker vi i koder? Jo, fordi vi vil skape et skille og vi vil formidle en egenhet. Gjengen fra Vestli er like mye opptatt av å være unike og særegne som FN-nerdene i New York. Og her oppstår det et skille mellom nerdene og noobsa, som da igjen er de som kan faget og de som er nye på feltet.

Uavhengig av mastergrader, diplomer og suksess stiller man på scratch når det kommer til slang, jobbslang. Og det gjelder å være smart i eget terreng. Man må knekke koder, erfare og grave i informasjon for å komme frem til hva som er innafor stammespråket. Men som kommunikasjonsarbeider er oppgaven større. Som kommunikasjonsarbeider skal du ikke bare knekke koden, du skal helst ødelegge den og sørge for at ingen benytter seg av den igjen. Det kan være viktig å bryte ut og rope: «STOP! Dette skjønner absolutt ingen!». Når man studerer medievitenskap ved Universitetet i Oslo, er en av de viktigste lærdommene å kommunisere tydelig. Å presentere et klart budskap er avgjørende for om noe burde sies i det hele tatt.

Det er ikke lenge siden jeg satt med et skjevt smil om munnen når de andre snakket om MR og SRHR, mens nå kan jeg plutselig ta med selv i å be alle møtes i «GA for brief om DPKOs vurdering av MNSF». Ukens råd er faktisk å la teorilærdommen fra Universitetet overkjøre praksisen på kontoret – kutt ut forkortelsene, og gjør et poeng ut av det!

Følg FN-delegasjonen på Twitter og finn en kodefeil!

Emneord: Praksis, Strategisk kommuniksjon, Praksiserfaringer, FN, New York, Teori, forkortelser, formidling, slang Av Hansine Korslien
Publisert 9. nov. 2012 00:01 - Sist endret 7. juli 2015 17:01
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere