FN-delegasjonen i New York

Dette semesteret har jeg fått muligheten til å få internasjonal erfaring ved FN-delegasjonen New York. Det å reise langt vekk fra Blindern er noe av det mest spennende jeg har gjort i løpet av tiden min på UiO. 

Her fikk jeg og praktikant Julie Kristine Wood (til venstre) sitte i Sikkerhetsrådet da Norge holdt innlegg om situasjonen i Gaza i et åpent møte om Midtøsten. Foto: UN Photo/Evan Schneider

Jeg heter Sunniva Furset og er masterstudent ved Institutt for medier og kommunikasjon. Denne høsten har jeg tittelen trainee hos den norske FN-delegasjonen. Her jobber jeg tett med delegasjonens presse- og kommunikasjonsråd, og får være med å påvirke kommunikasjonsarbeidet. Jeg lærer noe nytt hver eneste dag. Hvordan representerer man Norges interesser på best mulig måte? Hvordan drifter man en Twitter-konto med over 30 000 følgere? Jeg har fått en unik mulighet til å jobbe med kommunikasjon i utenrikstjenesten og får se med egne øyne hvordan FN-systemet fungerer fra New York. 

Utviklingsminister Nikolai Astrup, statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide foran FN-bygget under årets høynivåuke. Foto: Sunniva Furset 

Hvert år åpnes FNs generalforsamling i september, under det som kalles «høynivåuka» eller "UNGA". Akronymer er forresten et velkjent fenomen i FN-bobla. Denne uken samles høytstående politikere fra alle verdens kanter i FNs hovedkvarter i New York. Fra Norge hadde vi besøk på meget høyt nivå, alle med tettpakkede programmer fra morgen til kveld. Planleggingen av denne hektiske uken begynte allerede den første dagen på delegasjonen. Hvis du skal hospitere på høstsemesteret, er det bare å belage seg på mye jobbing i denne perioden. Det at man blir kastet inn i det hele, resulterer i at man raskere forstår hvordan det diplomatiske systemet fungerer med bilaterale møter og alt som hører med. Også sitter man igjen med minner for resten av livet og mange morsomme historier. 

Det er mange eksempler på drøye forkortelser i FN-systemet. 

Når man flytter til New York får man et personlig FN-pass som gir tilgang i Sikkerhetsrådet og Generalforsamlingen og hele FN-bygget. Delegasjonen som arbeidssted er helt unikt. God stemning og utrolig hyggelige ansatte, samtidig som det har vært et svært høyt arbeidstempo på delegasjonen helt siden oppstart. De lange arbeidsdagene henger sammen med rytmen i FN hvor sesjonene går fra morgen til klokken 18, og delegasjonen jobber tidlig på morgenen mot Utenriksdepartementet i Oslo hvor det er ettermiddag når det er morgen i New York. De andre praktikantene skriver en del rapporter  som skal sendes hjem til de ulike fagavdelingene i UD. Jeg skriver også en semesteroppgave og har dermed færre timer på kontoret enn de andre praktikantene.

Ønsker du mer informasjon om mulighetene i New York? 

Jeg delte litt fra jobbhverdagen i FN da jeg var gjesteredaktør på instagramkontoen @unioslo_HFabroad i oktober. Jeg publiserte fem innlegg som du kan finne her. Det finnes en del ressurser der ute, blant annet på delegasjonens nettsider. Ta kontakt med tidligere praktikanter for å stille spørsmål, det synes vi bare er hyggelig. Et utenlandsopphold i løpet av studietiden burde være obligatorisk, så jeg anbefaler å søke!

Av Sunniva Furset
Publisert 1. nov. 2018 15:32 - Sist endret 20. nov. 2018 07:04
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere