Hjertevarme i heisen

Da en av lærerne mine nylig kom tilbake fra kurs i Thailand, delte hun de mange merkelige inntrykkene hun hadde fått på turen med klassen. Ikke bare hadde hun møtt på mange kinesisktalende, men alle smilte jo, hele tiden! Selv om kinesere vil smile i mange situasjoner der det for oss ikke er naturlig, er det nemlig ikke vanlig i Kina å smile til fremmede.

I et så stort land er det jo tross alt veldig mange fremmede. (Kanskje det er derfor 关系 kontakter, nettverk er så viktig her?) Når mange kinesere i tillegg snakker ganske høylydt - og for det utrente øre - ganske bestemt og strengt, er det lett å bli skremt. Denne typen opptreden betyr likevel ikke nødvendigvis at de ikke liker deg.

Én dag tok jeg heisen i blokka mi sammen med en fremmed nabo. Plutselig griper han tak i armen min og nærmest roper til meg, uten å fortrekke en mine. Han vil vite hva jeg gjør i Kina, og jeg svarer gledelig. Det er nemlig tydelig at han synes blonde utlendinger som snakker kinesisk er stas, og han er oppriktig interessert i å bli kjent med meg. Den merkelige kroppskontakten, som i Vesten ville kunne oppfattes som ubehagelig, forsterket bare hans gode intensjoner.

På fredag møtte jeg naboen igjen. Han innledet en fin samtale:

- Har du spist ennå?
[Les: Hei, jeg bryr meg oppriktig om deg.]
- Jeg har spist.
- Skal du på skolen?
- Jeg har ikke skole i dag, siden vi hadde en stor prøve i går.
- Har du skole på lørdag da?
- Vi har ikke skole på lørdager.
- Dere har det for behagelig! Alt for behagelig!

Emneord: Kina, sosialt, Kultur, Øst-Asia Av Tobias Judin
Publisert 21. okt. 2012 07:16 - Sist endret 21. juli 2015 10:22
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere