Three blind mice and a lot of confusion

Britisk politikk er et salig rot for tiden, men for et interessant rot! 
Det konservative partiet hadde nylig sin nasjonale konferanse (2 – 5 oktober)  som var preget av optimisme når det gjelder kommende Brexit forhandlinger og en mer dempet avskjed med David Cameron sin politiske arv. Mye er usikkert i britisk politikk om dagen. Selv May sine tre Brexiteers (ministrene som skal lede Brexit-prosessen) Boris Johnson, Liam Fox og David Davis, vet tilsynelatende ikke hva de driver med. Trekløveret har blitt beskyldt for å snuble rundt på verdens politiske scene med selvmotsigende og forvirrende meldinger. En ting de tydeligvis med sikkerhet vet, er at at «it will be alright on the night». Det trodde også remain-kampanjen, men er det noe der siste halvåret innen politikk har lært oss, er det jo nettopp at det ikke stemmer.

På tross av at det virker som May ikke helt har kontroll på sine tre blinde mus (Johnson, Fox og Davis) har hun tilsynelatende full kontroll på sin politiske strategi for veien videre. Budskapet var klinkende klart: Brexit betyr brexit. Det vil si en hard, i motsetning til en myk brexit. Strengere grensekontroll i et forsøk på å bremse immigrasjonen til landet er tydelig Mays høyeste prioritet. Englands videre tilgang til EU sitt indre marked kommer i andre rekke og blir nedprioritert til fordel for en hardere grensekontroll. I tillegg til dette skal det også planlegges en «a great repeal bill». Hensikten er å gjøre fire tiår med EU – lover en integrert del av britisk lov, som dermed gir parlamentet frihet til å plukke de fra hverandre igjen. Irske politiske ledere frykter pa sin side en økonomisk katastrofe for landet som en følge av langdrygte brexit – forhandlinger, etter alt å dømme med god grunn.

I Labour-leiren står det heller ikke helt bra til. En rapport som har gransket det interne miljøet i partiet slo fast at Corbyn har bidratt til å skape et “safe -space” for antisemittisme grunnet dårlig lederskap. Ikke nok med det, men rapporten hevder også at Corbyn personlig ikke fult ut forstår “modern - day racism against Jews”. Hvis Corbyn i det hele tatt skal ha en sjanse til å ta makten fra May i neste valg bør han finne en måte å tilbakevise bildet rapporten tegnet av han og partiet, og det raskt.

Mays største hodepine for tiden er dog ikke Corbyn, men en dame ved navn Nicola Sturgeon. Lederen for det skotske nasjonalpartiet (SNP) er elementet som seriøst kan forstyrre May sine planer om å gjennomføre brexit så raskt så mulig og uten for store politiske kostnader. SNP er kanskje det aller mest spennende innfor britisk politikk. Det er tydelig at hun har tenkt til å motsette seg Mays planer i parlamentet. Siden det er uklart hva regjeringen i praksis kommer til å gjøre, kan Sturgent komme til å få avgjørende betydning både når det gjelder brexit og selve unionens fremtid. 

Publisert 21. okt. 2016 12:47 - Sist endret 19. nov. 2016 17:58
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere