Studenthybel i Nederland

Å reise på utveksling er en lang prosess, det første steget er å søke og få opptak på universitetet du ønsker å reise på utveksling til. Jeg søkte om utveksling til Utrecht og fikk plassen jeg håpet på. Når vi skulle skaffe bolig ble det gjort gjennom SSH student housing. Mari, Louise og jeg som reiser på utveksling fra det samme mastergradskurset i Europeisk kultur bestemte oss for å være koordinere når de ledige studentboligene ble lagt ut i april så vi alle kunne bo i nærheten av hverandre. Etter vi hadde vurdert endel forskjellige muligheter bestemte vi oss for å prøve å få plass sammen i bygningen som heter Cambrigdelaan som så ut til å være en gylden middelvei mellom pris og standard. Cambrigelaan har mange forskjellige planløsninger, det finnes leiligheter med to til åtte studenthybler, og i noen studenthybler bor det to studenter.

Vi valgte en leilighet som er består av fire studenthybler som deler bad, kjøkken og toalett. Det er en veldig spesiell planløsning hvor hver leilighet har tre etasjer. I første etasje er kjøkkenet og en hybel, i andre etasje er badet, vaskemaskinen og en hybel, tredje etasje består av to hybler og en dusj, alt forbundet med smale og bratte trapper som definitivt ikke følger norsk byggstandard. Når vi senere deltok på en workshop med navn introduction to dutch culture ble vi forklart at Nederlendere elsker små ting fordi de er som de sier på  nederlandsk «gezellig» som jeg tror vi kan oversette med noe slikt som «koselig», kanskje er dette forklaringen på hvorfor trappene er så bratte og ser mer farlige ut enn koselige med norske øyne, men så langt har ingen snublet så vi får håpe på det beste.

Trappens kulturelle perspektiver: Skummel eller koselig? 

Mari og jeg satt klare ved tastaturet når leilighetene ble lagt ut og endte opp i leilighet 703 med hver vår hybel i toppetasjen. Louise ble en halvtime forsinket og mellomtiden var alle rommene i 703 opptatt, hun endte dermed opp i første etasje i 705, men dette gjorde egentlig ingenting, bare en god mulighet til å bli kjent med litt flere nye mennesker. Hvis man ønsker å sikre seg en studentleilighet må man altså være kjapp, for disse studentboligene forsvinner fort.

Av John Erlandsen
Publisert 7. sep. 2016 08:49 - Sist endret 7. sep. 2016 08:49
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere