Get a bike!

"You don't have a bike?! Get a bike!"

Dette var den klare beskjeden vi fikk fra kontaktpersonen vår i studentbyen én dag etter vi hadde flyttet inn. Jeg hadde jo ikke tenkt å reise fra Nederland uten å ha sittet på en sykkel, men at det skulle være slik hastverk med å skaffe seg en hadde jeg ikke sett for meg. Som nordmann er man gjerne vant til motbakker og ruskevær. Bussen virket derfor som et meget behagelig transportmiddel å benytte seg av. Jeg kunne heller ikke se for meg at å sykle skulle være så mye billigere enn å busse og at et månedskort på buss ville være en god investering på en regnfull morgen. Det skulle vise seg at jeg tok feil! Ikke om at jeg blir nødt til å forvente mye regn her i Nederland - det slipper jeg ikke unna. Men jeg kom altså ikke utenom å skaffe meg en sykkel. Etter bare noen dager med bussturer til og fra sentrum, hadde jeg allerede brukt opp halvparten av de 25 euroene jeg hadde satt inn på reisekortet. Det vil altså koste meg rundt 1000 kroner i måneden hvis jeg skal ta bussen til byen flere ganger i uka! Jeg hadde hørt at buss i Utrecht var dyrt, men hadde ikke trodd det skulle være dyrere enn i Oslo!

Heldigvis er det i utgangspunktet ikke mangel på sykler i denne byen. Likevel var jeg allerede litt sent ute! Det er ikke bare majoriteten av nederlenderne som sykler alle steder de skal. Utrecht er også full av studenter som er interessert i å spare penger ved å sykle framfor å busse. Det er brukte sykler som gjelder og disse fås kjøpt hos flere forhandlere. I de første butikkene vi tittet i var det allerede utplukket. Jeg fant én som var i ålreit stand til ålreit pris. Etter en kort sjekk i andre butikker - og erkjennelsen av at jeg ikke har særlig peiling på sykler - kom jeg fram til at jeg ikke hadde noe bedre alternativ og at utvalget bare kom til å bli dårligere de neste dagene.

Så nå er jeg altså stolt eier av en lyselilla Batavus-fiets ("fiets" betyr sykkel). Den har fått navnet Purple Rain. Batavus er et nederlandsk merke og gjør det ekstra stas å sykle rundt! Jeg har også fått installert en kasse foran, så jeg kan storhandle tresko og tulipaner. Kassa gjør det imidlertid at sykkelen blir veldig tung. Jeg får med andre ord virkelig testet balansen min når jeg kjører. Heldigvis er veiene rette og har godt underlag, så når jeg kommer opp i fart går det så det suser! På fakultetets infomøte fikk vi også en knallfarget bjelle, som gjør det lettere å finne igjen sykkelen når den er parkert. Som bildet fra studentbyen viser kan nemlig akkurat dét bli et problem.

Det er virkelig helt topp å sykle! Sykkelveiene er i veldig god stand, så det er bare å cruise avgårde. På min første sykkeltur alene ble jeg så revet med at jeg glemte å ta av i et kryss og havnet et helt annet sted enn jeg skulle. Etter en times tid med sightseeing/leting etter riktig vei kom jeg endelig fram dit jeg skulle. Da hadde jeg også blitt litt sprekere og litt mer kjent i byen. Dette lover godt for de neste månedene!

 

Av Mari
Publisert 9. sep. 2016 21:54 - Sist endret 9. sep. 2016 21:54

Jeg blir rent misunnelig! Høres ut som dere har det fint.

Anne E

Anne Eriksen - 10. sep. 2016 13:09

Tusen takk for hilsen, Anne! Vi har det helt topp! Nytt innlegg kommer snart.

Mari Ringnes Gløtberget - 18. sep. 2016 12:12
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere