Noen førsteinntrykk av Montreal

Etter nesten to uker i Montreal er inntrykkene mange og utelukkende positive.

Rue Sainte-Catherine, Montreals Karl Johan.

Det er mye folk her (1,6 millioner i bykjernen og 3,8 millioner i Montreal og omegn). Og det er mange biler (1,8 biler per innbygger i Montreal ifølge en omviser). Derfor er det mange flerfeltsveier her, mange parkeringshus og mye trafikk hvor enn du går. I gatene kryr det av syklister (byen er nemlig svært flat, med unntak av det store Mont Royal-“fjellet” midt i byen på 233 moh.). På fortauene myldrer det av mennesker.

Og hyggelige, det er de virkelig. Stopper du opp i gata, gjerne med et kart i hånda (du trenger ikke se ut som om du har gått deg vill en gang), så kommer det garantert noen og spør om du trenger hjelp. Engelsktalende som fransktalende. Selv om du sier at nei, faktisk, jeg vet hvor jeg skal hen, jeg, så slår de gjerne an en prat. Og sånt synes ihvertfall jeg er veldig ålreit! I mitt tilfelle har det ført til at jeg har lært mer om byen, fått tips til ting å gjøre og møtt mennesker jeg kanskje ellers aldri ville snakket med.

Montreal er en franskspråklig by, men likevel hører man også engelsk overalt. Av og til skulle man kanskje tro man var i USA. Langt unna er man jo ikke. I butikkene sier de bonjour-hi, og de spør alltid how are you? eller ça va bien ?. Foruten disse to hovedspråkene (hvorav fransk likevel er det offisielle språket i byen – mer om det senere), så støter du på alle mulige språk. Det er virkelig en multikulturell by preget av mye immigrasjon gjennom tidene.

Og apropos flerkultur - disse to første ukene har jeg sett overraskende mange forbindelser til mitt kjære hjemland Norge. Enten er det en hjemlengsel som trenger seg på, eller så er det bare noen rene tilfeldigheter:

  1. Ombudsman er et ord som brukes flittig her. 
  2. I matbutikkene ser du Jarlsberg, Norvegia og Snøfrisk i ostedisken.
  3. På lørdag skal ingen ringere enn Jenny Hval holde konsert rett rundt hjørnet fra der jeg bor!
  4. Jeg kom over en innvandrerbutikk hvor jeg så de kunne ekspedere på fransk, engelsk, arabisk, persisk og... norsk! Det viste seg å være en iraner som har bodd mange år i Kirkenes og drevet med bryting og frivillig arbeid der. Av alle ting.
Jarlsberg, eller /dsjarlsbørg/ som man sier her.
Jarlsberg, eller /djarlsbørg/ som man sier her.

 

Alt er forresten mye større her. Vaskemaskinene, kjøleskapene, gatene, ketchupflaskene. For ikke å snakke om bilene! Det eneste som ikke er større enn i Europa, må være postkassene. Og folk da. Folka virker like store (eller små om du vil) som hjemme.


 

Massiv ketchupflaske.
Massiv ketchupflaske.
Munnskyllevann til mange års forbruk.
Munnskyllevann til mange års forbruk.
Emneord: Canada, UdeM, Université de Montréal, Fransk språk, Montreal, Reise, Utveksling, Fransk, Québec, Québecois Av Astrid Kristoffersen
Publisert 2. sep. 2015 05:53 - Sist endret 18. sep. 2015 17:47
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere