Kultursjokk i møte med Montreal

Greit nok, så har det ikke vært så kraft kultursjokk, men det er overraskende hva man savner som man aldri har tenkt over før.

• Det er få røykere. Altså, folk røyker, men studentmiljøet har en helt annen kultur på det enn for eksempel på UiO. Det står ikke grupper utenfor forelesningsbyggene i pausen. Jeg røyker ikke selv, men venner har beskrevet hvor umulig det er å finne noen å bomme en sigarett av.
  • Jeg har opplevd ca. denne samtalen et par ganger, når jeg har blitt introdusert til nye mennesker. «Hi! This is my friend, Hedda. She’s from Norway, and she doesn’t speak French.» Og så bytter de begge over til å snakke på fransk. Misforstå meg rett, de nekter ikke å snakke med meg, men om jeg ikke er aktivt deltagende kan selv folk med morsmål som engelsk oppleve det som viktigere å være høflig overfor de frankofone enn overfor meg, som ikke snakker fransk.
  • Hockeyregler. Ok, dette er ikke noe man blir eksponert for så mye i Norge uansett, men jeg er litt sjokkert over at reglen for slossing i Hockey er at det er lov, men bare uten hansker (!!!) og bare uten at noen begynner å blø. Hvafornoe?
  • Innleveringer av semesteroppgaver og eksamener gjøres med fullt navn og med studentnummer. Bortsett fra evaluering av forelesning på slutten av semesteret finnes det ca ingen anonymitet. I det hele tatt. Og det er rutine at det er sånn.
  • Når vi er inne på innleveringer. Selv om det er et verdensanerkjent universitet har de ennå ikke fått i gang elektronikken sin på et slikt nivå at man leverer inn via internett. Nei, de skal ha alle oppgaver i papirformat, i forelesningstimen, og i tillegg skal de bare ha en utgave. Jeg har alltid grublet på hva som skjer om de mister den du leverte inn. Bare antar de at du ikke leverte inn da, hmhm… Har heldigvis ikke skjedd ennå!
  • Har opplevd et godt antall ganger at fremmede menn snakker til meg. Og faktisk bare vil slå av en prat. Greit, det skjer i Norge og, men jeg har som oftest erfart etter litt at de gjerne vil bli kjent, og er lite interessert når de finner ut at jeg har kjæreste. Her vil de faktisk bare være hyggelige og høflige. Det gjelder for øvrig for folk generelt, folk snakker med hverandre uten noe behov for icebreaker.
  • Folk går i shorts, i november! Og det er minst like kaldt her som i Norge på denne tiden.
  • Biler har bare nummerskilt bak, ikke foran. Husker jeg stusset skikkelig da jeg først oppdaget det.
  • Skatt på alt man handler. Ikke tro prisen som står i butikken, får når du er i kassa, poff, så legger de til mellom 10-15 %. Har ennå ikke helt funnet ut hvordan dette systemet fungerer, hva som har hvilken prosent skatt.
  • Når man handler varer så fyller kassapersonalet posene for deg. Veldig hyggelig, men litt upraktisk av og til når man har med egen pose eller helst ikke vil ha de ferske tomatene under hermetikkboksene…

Kan godt hende det kommer mer på denne lista etter hvert.

Emneord: Canada, Montreal, kultur, McGill, kultursjokk, frankofone, fransk, hockey Av Hedda Susanne Molland
Publisert 24. nov. 2013 01:55 - Sist endret 20. juli 2015 18:53
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere