Forlagsredaktør

Dersom du vil inn i forlagsbransjen etter studiene: jobb og skriv, for tidsskrift, forlag, en blogg, anmeld bøker, jobb som journalist, delta som frivillig på et litteraturarrangement. Det anbefaler Birger Emanuelsen, som har en master i Litteraturformidling.

Birger Emanuelsen (foto: Eivind Yggeseth)

- Beskriv de viktigste oppgavene du har i jobben din i dag?

- Overordnet handler det jo om å finne de beste pennene til de mest interessante prosjektene – og realisere dem. Mer håndfast så spenner det fra kreativt idearbeid til praktisk prosjektledelse: redigering av tekst, tilbakemelding, språkvask, ordne med omslagsdesigner, forberede bokhandlene og markedet, tenke pressestrategi. I et stort forlagshus er det svært mye kompetent og god hjelp å få til mange av disse oppgavene, men som redaktør må du være involvert i hele prosessen. Det betyr at jobben med en bok kan starte i dusjen og ikke slutte før du sitter på hendene i salen når forfatteren din mottar Brageprisen – eller Rogaland fylkeskommunes kultur- og fritidstipend.

- Hva liker du best med jobben din?

- Alt det overnevnte, kombinasjonen av kreativt idéarbeid og konkret tekstarbeid er svært tilfredsstillende. Men det aller beste er folkene, både forfatterne og kollegene. Om du bare leter er det mange rause og spillevende folk i denne bransjen.

- Hvordan er utdanningen fra HF relevant i denne jobben?

- Nærlesing. Dessuten hadde jeg en veileder (Irene Engelstad) som åpnet mange nye veier inn i tekstarbeidet. Irene var det mange i denne bransjen ønsker å være, og som i mine øyne er like sjelden som gode forfattere: Hun var en god leser.

- Ditt beste tips til ferske studenter som tenker på jobbmulighetene etter studiene?

- Ikke skift profilbilde på Facebook så ofte. Det er mer et generelt råd, når jeg tenker meg om. Men du bør begynne å jobbe med det du interesserer deg for – ved siden av studiene. Jobb og skriv, for tidsskrift, forlag, skriv en blogg, anmeld bøker, jobb som journalist, meld deg som frivillig på litteraturarrangement. Mange vil jobbe i denne bransjen, og det er flere enn deg som har lest Dekameronen og Sjklovskij. Om du om fem år vil sitte på et jobbintervju og si at «litteratur er det viktigste for meg», er du med andre ord ikke alene. Derfor gjelder krimsjangerens regel her óg: Show, don't tell.

Av Torunn Nyland, arbeidslivskoordinator HF
Publisert 28. apr. 2017 10:21 - Sist endret 11. mars 2021 14:30