Journalist

Jeg tror ikke jeg har gjennomført ett intervju der ikke noe av den faglige bagasjen jeg har fra HF har spilt inn, sier Morgenbladet-journalist Marius Lien.

Marius Lien

- Beskriv de viktigste oppgavene du har i jobben din i dag?

- Skrive artikler. Reportasjer, intervjuer, anmeldelser, kommentarer, essayer. 

- Hva liker du best med jobben din?

- Å ha muligheten til å lære nye ting hver dag, til å skrive hver dag, lese hver dag. Å kunne bruke og leke meg med språket. Å få møte og snakke med interessante mennesker. Å få reise til nye steder. Men aller best: At jeg har muligheten til å selv velge hva jeg skal skrive om. Dette gjelder ikke 100 % selvsagt, men en stor del av artiklene jeg produserer er selvinitiert. 

- Hvordan er utdanningen fra HF relevant i denne jobben?

- Svært relevant. For det første hadde jeg neppe fått jobben uten noen fag fra HF, samtidig hadde de nok vært mindre verdt "alene". I tillegg til hovedfaget i religionshistorie har jeg også tatt fagene sosialantropologi og filmvitenskap. Arbeidserfaringen som journalist i andre aviser, som Natt&Dag, var sikkert cirka like viktig. Ellers er utdanningen relevant fordi jeg ofte skriver artikler som helt konkret dreier seg om det jeg har studert. For eksempel en kommentar nå nylig om ateismen, eller en artikkel om Lama Ole og Diamantveibuddhismen for en tid tilbake, eller flere tekster om svart nasjonalistisk religion i USA.

- Noe av det viktigste jeg lærte på HF var å absorbere store mengder tekst på kort tid, å fange opp essensen i en tekst uten å nødvendigvis finlese hvert ord og komma i teksten. Dette er uvurderlig i det daglige arbeidet som journalist. I tillegg er HF-utdannelsen allmenndannende. Jeg tror ikke jeg har gjennomført ett intervju der ikke noe av den idéhistoriske bagasjen jeg har fra HF har spilt inn. Man får rett og slett mye kunnskap.

- HF var også en viktig skrive-utdanner. Jeg lærte hvordan jeg likte at akademisk stoff ble formidlet, og hvordan jeg ikke likte at det var formidlet. Og jeg lærte å strukturere store tekster.

- Ditt beste tips til ferske studenter som tenker på jobbmulighetene etter studiene?

- Følg nesa. 

Av Torunn Nyland, arbeidslivskoordinator HF
Publisert 28. apr. 2017 10:21 - Sist endret 11. mars 2021 14:30