Journalist

Jeg har lært å tenke kreativt og kritisk om samfunnspørsmål, sier Ny tid-journalist Torbjørn Tumyr Nilsen, som har en tverrfaglig master i Culture, Environment and Sustainability.

Torbjørn Tumyr Nilsen

- Beskriv de viktigste oppgavene du har i jobben din i dag?

- Viktigste oppgavene i jobben min er jeg litt usikker på hva jeg skal svare. Som journalist er de viktigste oppgavene antakeligvis å hver eneste uke utvikle en sak fra idé til ferdig trykket produkt. Da må jeg først tenke kritisk og kreativt for å utvikle ideen. Andre skritt er å finne kilder, skriftlige og muntlige, som kan underbygge saken og være med å utvikle den videre. Siste del av prosessen handler da om å sette seg ned og skrive tekster som prøver å formidle informasjonen som er innhentet på en forståelig måte og innenfor perspektivet til avisen.

- Hva liker du best med jobben din?

- Det beste med jobben min er iallefall tre ting … og sikkert flere:

  • være med å skape noe nytt, og forehåpentligvis viktig, hver eneste uke
  • få muligheten til å intervjue interessante samfunnsaktører
  • hele tiden lære noe nytt. Det er alltid en ny sak og en ny uke

- Hvordan er utdanningen fra HF relevant i denne jobben?

- Den tverrfaglige utdanningen fra Senter for miljø og utvikling er veldig relevant i arbeidet mitt. Jeg har både tverrfaglig bachelor og masterutdanning, og har gjennom en rekke emner lært å tenke kreativt og kritisk rundt ulike aktuelle samfunnspørsmål. I en idéutviklingsfase føler jeg denne akademiske bakgrunnen er en viktig forutsetning. Og så har intervjuerfaringen fra masteroppgaveskrivingen vært svært verdifull. I tillegg er selvfølgelig den eksakte kunnskapen man sitter igjen med etter CES-masteren et veldig solid fundament i en journalistjobb.

- Ditt beste tips til ferske studenter som tenker på jobbmulighetene etter studiene?

- Det skal sies at jeg sikkert har vært heldig med jobb etter studiene. Men jeg har en genuin tro på at det er viktig å gå etter sine interesser. Det er da mulighetene åpner seg opp. Et arbeidsmarked er hele tiden i endring, og det er vanskelig å forutse hva som er viktig og riktig når en er ferdigutdannet eller gjennom et langt arbeidsliv. Det er helt sikkert viktig å tenke strategisk også, men for meg ville det aldri fungert.

- Det andre rådet må være å engasjere seg i verden utenfor lesesalen samtidig som en studerer. Gripe de mulighetene studietilværelsen gir til å jobbe med ting man synes er viktig og spennende. Jeg jobbet selv i både studentradio og studentavis. Gjennom slike jobber åpnes massevis av dører hvor du kan få kjennskap til hva som skjer akkurat no på de feltene man er interessert i.

Av Torunn Nyland, arbeidslivskoordinator HF
Publisert 28. apr. 2017 10:21 - Sist endret 11. mars 2021 14:30