Kulturkonsulent
Husk at det er nok av spennende og interessante jobber også utenfor storbyene, sier Kristan Juel, historiker og kulturkonsulent i Sande kommune.

Kristian Juel
- Beskriv de viktigste oppgavene du har i jobben din i dag.
- Hovedsakelig arbeider jeg med tilrettelegging for kulturarrangementer i kommunens skoler og barnehager gjennom Den kulturelle skolesekken og Den kulturelle bæremeisen, kontakt og rådgiving overfor lokale kultur- og idrettsforeninger, rådgiving og behandling av spillemiddelsøknader, kommunalplaner, politiske saker og generell saksbehandling. Utover disse faste oppgavene kommer større og mindre kulturarrangementer og -initiativ i kommunal regi eller i samarbeid med andre instanser, lag og foreninger.
- Hva liker du best med jobben din?
- Jobben er variert og selvstendig. Egne initiativ er avgjørende for å gjøre en god jobb og samtidig viktige for å skape en interessant og utviklende arbeidsdag. Jeg setter også pris på å arbeide i en mindre kommuneadministrasjon der det er kort vei både til det administrative lederskap og til politikerne. Det er dessuten lærerikt og interessant å få innsikt i hvordan den offentlige forvaltningen og det lokalpolitiske systemet fungerer.
- Hvordan er utdanningen fra HF relevant i denne jobben?
- I en mindre kommuneadministrasjon er det mange ulike fagbakgrunner og ulikt utdanningsnivå. Derfor vil man nærmest uansett ha en unik fagbakgrunn og kompetanse. HF-utdanning er kulturutdanning og dermed i høyeste grad relevant for jobben. Solid kulturutdanning gir også tyngde i møte med kollegaer og det lokale kulturlivet.
Høyere utdanning kan også øke evnen til å heve blikket, møte problemstillinger fra alternative kanter og perspektiv. Forhåpentligvis fører dette til at jeg ikke kun tenker smidig drift for å få ting unna, men yter mitt for å bidra til et variert og utviklende kulturtilbud i kommunen.
Gjennom utdanningen har jeg også fått formidlingserfaring og økt min språkbevissthet. Dette er en viktig lærdom, ikke bare i kommunikasjonen med publikum, men også i den politiske saksbehandlingen hvor man ofte må formidle avanserte sakskomplekser på en korrekt og greit forståelig måte.
- Ditt beste tips til ferske studenter som tenker på jobbmulighetene etter studiene?
- Det er ikke alltid helt enkelt å finne fram til drømmejobben. Da jeg var ferdig med utdannelsen, var jeg fremdeles usikker på hva jeg kunne tenke meg å arbeide med.
Det var derfor viktig for meg å bruke tid og samle erfaring, blant annet gjennom ulike midlertidig stillinger, for å finne ut av hva jeg kunne tenke meg å bli. Jeg søkte på mange stillinger som jeg ikke fikk før jeg fikk jobb i Kulturtjenesten i Sande kommune. Da først følte jeg at jeg kom inn i en sektor som jeg kunne tenke meg å bli værende i.
For egen del ble det etter hvert nødvendig å søke jobb utenfor hovedstaden. Det kan være vanskelig å få tak i drømmejobben i Oslo der det er mange om beinet. Av egen erfaring viser det seg at det er nok av spennende og interessante jobber også utenfor storbyene.