Musikkanmelder og kommentator

Musikkvitenskapelig utdannelse gir også god trening i sentrale journalistiske verktøy, som å finne fokus og systematikk i en tekst eller et fenomen, sier Ragnhild Veire, som er musikkanmelder og kommentator i NRK.

Ragnhild Veire. Foto: Ole Kaland, NRK

- Beskriv de viktigste oppgavene du har i jobben din i dag.

- Å kommentere og anmelde de viktigste hendelsene og begivenhetene i det norske kunstmusikkfeltet i NRKs nyhetssendinger: Kulturnytt, Dagsrevyen, Distriktssendingene og på nrk.no. Samt kommentere og følge med på internasjonale musikktrender.

- Hva liker du best med jobben din?

- Å få lov til å formidle mening og innhold fra et fantastisk rikt og levende musikkliv – hver eneste dag. Jeg nyter hver anledning jeg har til å foreta dypdykk inn i sentrale og flotte musikkverk. Det er også et privilegium å få reise rundt på konserter og festivaler i inn- og utland. Jeg har definitivt drømmejobben! I tillegg liker jeg utfordringen det er å levere meningsstoff om musikk innenfor nyhetsformatets stramme rammer. Vi ønsker å nå ut til flest mulig, og ikke bare henvise klassisk musikk til et spesialisthjørne med dårlig sendetid. 

- Hvordan er utdanningen fra HF relevant i denne jobben? 

- Musikkvitenskapelig utdannelse er et godt grunnlag for å bli musikkjournalist. Jeg har hatt mye utbytte av hva akademia lærte meg om kritisk holdning  og kritisk lesning av en tekst eller et fenomen. Jeg fikk også god trening i å finne fokus, systematikk og evnen til å formulere problemstillinger presist. Dette er, som alle vet, også sentrale journalistiske verktøy

- Ditt beste tips til ferske studenter som tenker på jobbmulighetene etter studiene?

1) Lytt til mye musikk, ikke bare les om den. Gå i Operaen og på konserter. Eventuelt spill selv.

2) Hvis du ønsker å jobbe med musikkformidling : Finn foreleserne og forfatterne som snakker et språk du tenner på, og øv deg i å formidle på samme måten

3) Skriv mye, og øv deg i å formidle budskapet ditt gjennom korte tekster! Selv det mest komplekse kan formidles kort og presist.

Av Torunn Nyland, arbeidslivskoordinator HF
Publisert 28. apr. 2017 10:21 - Sist endret 11. mars 2021 14:30