Ungdomsbibliotekar

En master i engelsk litteratur og variert erfaring fra ulike frivillige aktiviteter på Blindern gjorde meg kvalifisert for jobben som ungdomsbibliotekar ved Lørenskog bibliotek, sier Marte Storbråten Ytterbøe.

Marte Storbråten Ytterbøe

- Beskriv de viktigste oppgavene du har i jobben din i dag.

- Jeg jobber som ungdomsbibliotekar ved Lørenskog bibliotek, og noe av det viktigste med jobben er å formidle god litteratur til ungdommen. Hverdagen min er ganske variert, jeg gjør alt fra publikumsarbeid ute i biblioteket, lager utstillinger, arrangerer forfatterbesøk og debattmøter, jobber med lesekampanjer for ungdom og har bokprat for skoleklasser. Sammen med noen kolleger skriver jeg bokomtaler for lokalavisen, og vi jobber mye med sosiale medier. Jeg har også ansvar for spillbiblioteket, og jeg jobber aktivt med formidling av dataspill, innkjøp og arrangering av spilldager. Det er viktig å hele tiden holde seg oppdatert på ny ungdomslitteratur og på hva som rører seg i ungdomskulturen. Den er i stadig forandring, så det gjelder å henge med.

- Hva liker du best med jobben din?

Jeg liker formidlingsbiten best. Det er veldig gøy og lærerikt å jobbe med nye opplegg for elevene og å prøve ut nye bøker på dem. Det er fint å møte både lesehestene som vil ha avansert litteratur og å finne akkurat den riktige boka til de som ikke er så glade i å lese.

Det å kunne jobbe med prosjekter som faktisk gir ungdommen noe er svært givende. I vinter jobbet jeg med en nynorskkampanje og dro rundt på skoler i Lørenskog sammen med et knippe nynorskforfattere. Dette var det mange elever som satte stor pris på, noe som var veldig morsomt å se.

- Hvordan er utdanningen fra HF relevant i denne jobben? 

- Jeg synes at jeg har utviklet gode analytiske evner ved å studere på HF. Ikke minst har jeg tilegnet meg en bred litteraturkompetanse som mange andre ikke har. Dette kommer godt med når skoleelevene vil ha tips til valg av særemne og lignende.

Det at jeg har en mastergrad gir meg ekstra ballast. Jeg ble en dyktig researcher under mastergradsperioden og dro til Vancouver i Canada på egen hånd for å finne sekundærlitteratur. Etter studiene jobbet jeg en periode som journalist i NRK P2, og da jobbet jeg mye med research. Som bibliotekar er det også utrolig viktig å være flink til å finne det materialet som publikum ønsker, så dette er virkelig noe jeg er glad jeg har med meg fra HF.

- Ditt beste tips til ferske studenter som tenker på jobbmulighetene etter studiene?

- Når du søker jobb handler det mye om den pakka du er. Det er ikke bare utdannelsen din som spiller inn. Jeg er jo faktisk ikke utdannet bibliotekar, men ble nok ansatt fordi akkurat jeg passet best til jobben. Under hele studietiden jobbet jeg som frivillig i en rekke studentorganisasjoner. Jeg var med i Radio Nova, studentteateret, tidsskriftet Bøygen og jeg bokbadet forfattere på Chateu Neuf. I Radio Nova fikk jeg ikke bare en god journalistutdannelse, men også nyttige ledererfaringer som redaksjonsleder. I tillegg reiste jeg på utveksling til Canada det siste semesteret på bachelorgraden min.

Det kan ta litt tid før du får den jobben du har lyst på, men all arbeidserfaring er relevant erfaring. Noen arbeidsgivere har tatt seg tid til å se gjennom vitnemålene mine på intervju og merket seg karakterene, andre har ikke enset dem med et blikk. Dette varierer veldig, men det er aldri dumt å ha gode karakterer!

Av Torunn Nyland, arbeidslivskoordinator HF
Publisert 28. apr. 2017 10:21 - Sist endret 11. mars 2021 14:30