Eier og gründer

Gjennom studieopphold i India på master i Sør-Asia-studier fikk jeg et uvurderlig nettverk. Uten dette kunne jeg ikke startet egen bedrift, sier Harriet Olaisen, eier og gründer av HOI by Cottage Wool.

Harriet Olaisen

Hva er de viktigste oppgavene i jobben din?

– HOI Cottage Wool er et sosialt entreprenørselskap som jobber med ullproduksjon i små landsbyer i Nord-India, hvor vi jobber tett med arbeiderne og har en gjennomsiktig og fullstendig produksjonslinje innenfor hver landsby.

Hvordan er utdanningen fra HF relevant i denne jobben?

  – Den har helt klart vært uvurderlig. Gjennom masterstudiet fikk jeg et nettverk i India som har gjort det mulig å bygge opp en bedrift som ikke ville ha skjedd om jeg ikke hadde den bakgrunnen jeg har fra studiet. India-studiene har også åpnet denne verden for meg på en måte som ville vært svært krevende å skulle skaffe seg på annet vis. Jeg ville rett og slett ikke ha startet bedrift med røtter i India om jeg ikke var kjent med området, det ville vært tilnærmet umulig slik jeg ser det. Det var også på bakgrunn av studiet jeg fikk jobb på den norske ambassaden i New Delhi ved immigrasjon- og konsulær-avdelingen. Noe som gjorde det mulig for meg å utvikle bedriften min i India samtidig som jeg hadde job.

– Hva er ditt fineste minne fra utveksling?

– Her må jeg heller nevne en følelse: om den dagen jeg virkelig følte at jeg hørte hjemme i Delhi. Den dagen jeg følte at «nå er denne byen min, på lik linje med Oslo». Det var nydelig når jeg kom dit at jeg beveget meg rundt i byen med en like avslappethet som om jeg skulle fra Oslo S til Blindern. For helt ærlig, den dagen hadde jeg vel egentlig ikke trodd skulle komme noen gang.

– Hva er ditt beste tips til studenter for jobbmuligheter etter studiene?

– Mitt råd er å gjøre studiet til ditt eget, spesielt når du kommer på master-nivå. Finn din egen retning - det trenger ikke være Spivak-inspirert eller kvinne- og kasteproblematikk. Her er valgene mange og mulighetene åpne. Jeg gikk fra å skrive om Sør-Asia som en Indo-sentrisk region i bacheloroppgaven, til å bedrive ullproduksjon som yrke etter endt studium. Valgmulighetene er uendelige, og veien blir til mens du går - som regel i området rundt Lodi Colony og Khan Market.

 

Av Torunn Nyland, arbeidslivskoordinator HF
Publisert 9. okt. 2017 10:32 - Sist endret 27. mai 2022 11:30