Praksis i Bokmagasinet, Klassekampen

Stikk hull på Blindern-bobla og kom deg ut i verden! Et praksissemester gjør deg sikrere på det du kan og vil, og dermed står du sterkere i jobbsøkerprosessen etter studiene, sier Karoline Henanger.

Karoline Henanger

Hvilke arbeidsoppgaver hadde du da du var i praksis?

– Jeg har hørt skrekkhistorier om praktikanter som ender opp ved kaffemaskina og printern gjennom hele oppholdet, men jeg fikk heldigvis bli med på alle arbeidsoppgaver en møter på i Bokmagasinet. Jeg ble behandla som en likeverdig del av redaksjonen, var med på møter og seminarer, hadde mine ansvarsområder og fikk skrive egne saker i avisa.

Hvordan brukte du kompetansen fra utdanningen på HF?

– Jeg fikk god nytte av den tekstkompetansen jeg har opparbeida gjennom fire år på HF. Selv om den akademiske måten å formidle på kan skille seg stort fra journalistikken, handler det om tekstforståelse og grunnleggende formidling. Det var også en fordel å kunne sin litteraturhistorie og å være oppdatert om samtidslitteraturen. I tillegg blir en jo som HF-student (tvunget til å bli) god på å jobbe selvstendig og organisert – egenskaper som kommer godt med på enhver arbeidsplass.

Hva er den største nytte av praksisoppholdet ditt?

– Den absolutt største nytta et slikt praksissemester gir er det å stikke et hull på Blindern-bobla og få kommet seg ut i verden. Teoretisk bakgrunn er viktig, men sammen med praktisk erfaring får en brukt kunnskapene sine på en god og fruktbar måte. Det er ingen hemmelighet at HF-studenter ofte går en hard tid i møte etter endt studietid, så det å ha et slikt praksissemester i ryggen – enten det førte til jobb eller ikke – gjør at du står sterkere i en jobbsøkerprosess. Det kan også få deg til å bli sikrere på hva du egentlig vil bruke utdanninga di til. I ettertid har jeg jobba som vikar på desken i Klassekampen, noe jeg kan takke den foten innafor døra for.

Er det noe annet du gjerne vil formidle?

– Ikke vær redd for å sikte høyt når det gjelder hvor du vil ha praksisplass. Husk at dette er en vinn-vinn-situasjon: Bedriften får gratis arbeidskraft i et halvt år, og du får erfaring og kjøtt på alle bein. Så kjør på.

Bokmagasinet er Klassekampens ukentlige litteraturbilag, og publiserer litteraturkritikk, intervjuer, essays, tidsskriftanmeldelser og nyskrevet poesi.

 

Av Torunn Nyland, arbeidslivskoordinator HF
Publisert 28. apr. 2017 10:21 - Sist endret 2. juni 2020 09:45