Nanyang Technological University, Singapore

Åshild utvekslet til Nanyang Technological University høsten 2019 som del av bachelorgraden i lingvistikk.


Bildet kan inneholde: ara, fugl.Hvorfor valgte du dette universitetet? 

HF og Senter for flerspråklighet Multiling hadde en utvekslingsavtale og samarbeid med NTU, som gjorde at jeg bl.a. fikk gratisplass, som er et stort pluss. Jeg ville også oppleve å bo og studere i et land lengre vekk fra Norge og Europa så jeg kunne oppleve noe nytt og annerledes, utfordre meg selv litt ekstra, og få en sjanse til å besøke Asia, som jeg ikke har gjort på lenge. Jeg hadde heller aldri vært i Singapore, og ble nysgjerrig på bystaten etter at jeg begynte å lese litt om den.

Hvilket fagfelt tok du emner innenfor?

Lingvistikk, kinesisk språk, media.

Hvordan opplevde du arbeidsmengden med studier dette semesteret?

Arbeidsmengden var helt klart mye større enn jeg er vant til. Vanligvis tar jeg jo tre fag som gir 30 studiepoeng, mens i Singapore endte jeg opp med seks fag, som gav meg 18 credits (som er omtrent det samme som 30stp).

Jeg skal innrømme at det var stressende, men det tvang meg til å ha en enda bedre arbeidsmoral enn vanlig, og heldigvis var alle fagene veldig interessante.

Jeg hadde tre fag i lingvistikk: etymologi, avansert fag i sosiolingvistikk, og kryptografi, et i kinesisk språk, et fag om animasjonshistorie (utrolig interessant og gøy), og et fag om videospill. Jeg har ikke fått sjansen til å ta så mange nye og interessante fag før så tross for at arbeidsmengden var mye og intens så var jeg veldig gira på alt jeg fikk lære.

Og så blir det litt fint å komme tilbake til den vanlige arbeidsmengden på Blindern igjen.

Hva var det beste med utvekslingsoppholdet? 

Singapore er kjent for sin matkultur, og jeg ble ekstremt bortskjemt på variert og god kantinemat. Det finnes mange kantiner på NTU, og jeg fant fort fram til noen favoritter. Men selvsagt så dro jeg også ut på byen og besøke mange forskjellige hawker centers som de har overalt i Singapore, som er gatemat under tak.

Det er så mye god mat der, til bare 3-10SGD (ca 20-66 kr). Jeg ble også helt frelst av en dessert som heter chendol (revet is, grønn rismelgelé i strimler, kokosnøttmelk, bønner og palmesukker). Søtt og godt, og avhengighetsskapende som fy! Jeg savner den allerede. Fant et sted hvor chendol bare kostet 2SGD.

Jeg drev også med litt barhopping sammen med et par andre utvekslingsstudenter. Advarsel: alkohol i Singapore er dyrt, faktisk litt dyrere enn i Norge (hvem skulle trodd), så bør kanskje ikke gjøre det for ofte. Samtidig er det overraskende mange gode barer med helt unike og fantastisk gode drinker i Singapore. Anbefaler sterkt, bare pass på budsjettet!

Jeg personlig sliter litt med varmt vær, men jeg ble vant til å gå mye i shorts og sandaler, med et sjeldent bruk av jakker. Og fikk masse D vitamin!

Det er også lett å utforske Singapore, de har et veldig bra t-banesystem (MRT). Det tar en stund å reise rundt, spesielt fra NTU som ligger helt på vestsiden av landet/byen, så det er viktig å beregne litt tid, men det er lett å finne frem!

Jeg besøkte ofte Gardens by the Bay, gjerne på kvelden for å se på ‘the super trees’, som har blitt ganske berømte attraksjoner der. Det er gratis lysshow hver kveld som er helt nydelig å se på. Om du kan, dra dit med noen, det var bare noe ekstra fint med å dele opplevelsen med noen. Lysshowet endrer seg også en gang hver måned, så jeg endte opp med å dra dit en del ganger for å få med meg hver måneds nye lysshow.

Jeg må også til slutt anbefale å se film på Singapores egne indiekino The Projector. Jeg var der flere ganger.Stedet ligner forbausende mye på Cinemateket i Oslo (kanskje indiekinoer har en felles intuitiv estetikk?), så jeg følte meg ganske hjemme. Dessuten ligger kinoen rett ved siden av en thai restaurant med veldig god mango sticky rice og et hawker centre med verdens beste trøffelburgere!

Hvordan hadde du det økonomisk under utvekslingsoppholdet? 

Det meste av mat er mye billigere i Singapore enn i Norge, og leien jeg betalte for å bo på studenthjemmet var slett ikke så dum. Rommet er ikke helt the Ritz, men man tilbrunger ikke så mye tid der uansett.

Det er superbillig å reise rundt med t-bane og buss. Det eneste som merkes på lommeboka di er alkohol, som er dyrt av moralske grunner. Lokal kaller man det en «sin tax».

Det hendte at jeg ble så gira over hvor billig alt virket at jeg kjøpte litt for mye. Det er hundrevis av kjøpesentre i Singapore, og jeg ville jo også finne masse gaver til folka mine hjemme. Ikke alt er like billig: klesbutikker, kosmetikk, noen restauranter, og litt andre diverse butikker har samme prosnivå som hjemme. Og jeg merket at det var mye billigere steder i Malaysia og Thailand da jeg tok en tur innom dit i ferien.

En ting jeg og satte veldig pris på var at jeg ikke betalte for en eneste fagbok mens jeg var der. Alt jeg leste ble lagt ut på StudentLink/Blackboard av lærerne. Mange kroner spart på pensumlitteratur.

Og annen bonus: treningssenteret på campus er gratis! Alt du trenger å gjøre er å registrere deg på nettet!

Vil du anbefale andre studenter å velge dette universitetet? 

Helt klart. Det er verdt det å ta en tur utenfor Norge og oppleve et annet land. Jeg er som mange typiske nordmenn og sleit litt med å skaffe meg nye venner der, spesielt blant Singaporere. Jeg var ofte eneste utvekslingsstudent i klasserommet, men selv om du litt introvert, så la ikke det stoppe deg. Selv midlertidige relasjoner er noe jeg setter pris på.

Det er litt skummelt i starten. Vvarmen tok meg virkelig på senga: første natten var tortur, for jeg hadde ikke aircondition enda.

Så snart du kommer i gang med studiene, har du ikke tid til hjemlengsel. Det er så mye å gjøre og oppdage. Og igjen, du finner ikke så mye variert mat i Norge som i Singapore, den vil hjelpe deg gjennom enhver slitsom oppgave eller prosjekt.

Og husk, når du får en ekstra lang helg eller planlegger for «recess week», så kan du ta en velfortjent ferietur til et av de mange nabolandene.

Andre tips?

Emneregistrering: Sett deg inn i hvordan fagsystemet og registrering fungerer. Det er ikke alltid garantert at du får de fagene du vil ha, så du må melde deg opp til emner når du kommer til NTU. Nøkkelord her er STARS, STAR Planner og Add-drop period (en uke hvor fagene starter, men du har mulighet til å droppe og legge til fag). Det er komplisert og ganske stressende når man håper på å få de fagene man vil ha.

Jeg hadde et ekstra problem fordi selv om forhåndsgodkjente fag gir bedre sjanse til å komme inn, så var to av mine forhåndsgodkjente fag ikke tilgjengelige likevel. Jeg stresset  litt med å finne nye fag. Det endte godt, for jeg fant ut hvem som hadde oversikt over ledige plasser i enkelte fag. Tips: finn ut hvem du kan kontakte i forveien, gjerne noen som er tilknytta Student Services Centre.

Kort: Studentkort, aircondition-kort, kanskje skaffe deg et singaporsk bankkort. Ingen av kantinene aksepterer Visa eller Mastercard, kun Singaporske kort (NETS, PayLah osv.) eller studentkort. Studentkort fungerer som din ID, tilgang til bibliotekene, betalingskort OG t-banekort i ett, så det er et veldig nyttig kort!

Du får et airconditionkort som, i likhet med studentkortet, kan fylles opp på 7-Eleven på campus eller på automater på campus. Automatene aksepterer heller ikke Visa eller Mastercard. Kontanter og tidvis «top up» av studentkortet funket best for meg. Jeg betalte mesteparten av maten min på campus med studentkortet/cash og fylte opp airconditionkortet kontant på 7-Eleven.

Klima: Du trenger ikke bukser, jakker eller gensere. Noen av klasserommene har kraftig aircondition, så kanskje ha med én innejakke og en bukse til å trekke utenpå shortsen, men ellers gikk jeg i mye tynne klær, og hadde nesten aldri på annet enn sandaler.

Forbud mot dop og tyggis: Du har kanskje hørt det, men dropp alle former for dop når du drar til Singapore. Straffene er strenge og dyre, og du klarer deg uten i ett semester. Jeg personlig bruker ikke slikens substanser, men om du bruker noe så legg det igjen her i Norge. Du får heller ikke tak i tyggis her. Sorry.

Publisert 3. juli 2020 16:53 - Sist endret 3. juli 2020 16:53