Charles University Praha

Stine tilbragte høsten 2019 i ved Karlsuniversitetet i Praha som del av bachelorgraden i Europeiske språk.

Stine med utsikt over Praha i bakgrunnen.

Hvorfor valgte du dette universitetet? 

Jeg valgte Karlsuniversitetet i Tsjekkia fordi jeg holder på med bachelor i tsjekkisk, og da ble det naturlig å velge det universitetet i Tsjekkia som HF har utvekslingsavtale med. Dessuten er Praha en fantastisk flott by som jeg ønsket å bli bedre kjent med!

Hvilket fagfelt tok du emner innenfor?

Jeg tok emner i tsjekkisk som var tilrettelagt for studenter med tsjekkisk som fremmedspråk eller andrespråk.

Hvordan opplevde du arbeidsmengden med studier dette semesteret?

I Tsjekkia er det vanlig at man tar mange emner som er verdt få studiepoeng, sammenlignet med i Norge. Et emne er gjerne verdt 2-3 poeng, så det kan være en utfordring å finne nok emner hvor timeplanene ikke kolliderer med hverandre.

I begynnelsen av semesteret var jeg redd for at det ville bli veldig uvant å ha så mange forskjellige emner å forholde seg til, men etter hvert erfarte jeg at arbeidsmengden svarer godt til antall studiepoeng. Siden jeg har tatt noen ekstra emner og vært på sommerskole i fjor sommer, kunne jeg ta 18 studiepoeng i stedet for 30.

Jeg hadde nok mest sannsynlig greid å ta 30 studiepoeng, men jeg er glad for at jeg kunne klare meg med litt mindre, for det betydde at jeg hadde tid til å oppleve mer enn bare skolearbeid, og samtidig henge godt med i de emnene jeg faktisk tar.

Hva var det beste med utvekslingsoppholdet? 

Jeg synes lærerne og andre ansatte ved instituttet mitt er fantastisk dyktige, hjelpsomme og veldig omsorgsfulle. Det virker som om de gjør alt de kan for at studentene (som alle kommer fra utlandet) skal få en god studiehverdag i Tsjekkia.

Et annet høydepunkt, som har sammenheng med at arbeidsmengden har vært helt overkommelig, er at jeg hadde mulighet til å ta en helgetur til byen Košice i Slovakia for å løpe min første maraton!

Hvordan hadde du det økonomisk under utvekslingsoppholdet? 

Det har gått helt fint. Jeg fikk tilbud om å bo i en av universitetets studentboliger til svært lav pris, men jeg ønsket ikke dette, da man må dele rom med en annen student. Det kunne helt sikkert vært veldig hyggelig og sosialt, men med tanke på at det er et helt semester, følte jeg meg mer komfortabel med å leie en privat leilighet via Airbnb.

Jeg måtte derfor betale en del mer i leie, men mat, drikke, offentlig transport, billetter til museer osv. er kjempebillig sammenlignet med i Norge, så jeg har hatt mye mer å rutte med enn jeg vanligvis har som student i Norge.

Vil du anbefale andre studenter å velge dette universitetet? 

Absolutt!

Andre tips? 

Det kan være veldig fint å ta et ekstra emne eller to før eller etter du drar på utveksling, slik at du har mulighet til å oppleve mer enn bare å studere. Selvfølgelig bør selve studiet være en stor del av utvekslingsopplevelsen, men det er også veldig mye fint og lærerikt å oppleve i utlandet utenfor lesesalen!

Publisert 3. juli 2020 15:48 - Sist endret 3. juli 2020 15:48