Podkast

Podkast er en serie lydfiler eller lydprogrammer som distribueres på internett. Her viser vi deg hva du må gjøre for å få gjort opptak og publisert lydfilene.

Hva er podkast?

I vid forstand er podkast en abonnementstjeneste, der lytteren kan høre på hver podkastepisode (lydfil) når det passer, eller laste den ned til en smarttelefon eller annen type datamaskin. De senere år har podkast blitt en viktig distribusjonskanal for radioprogrammer, eller serier med tematiske presentasjoner, reportasjer eller studiosamtaler. Sjangeren podkast knyttes gjerne til en mer uformell tone, som kan ha et klart nisjepreg.

I undervisningssammenheng brukes podkast som en betegnelse på lydfiler som distribueres til studentene på et emne. Ved UiO bruker vi Vortex som publikasjonskanal, og lenker til filene fra Canvas.

 

Noen eksempler på bruk av podkast

  • I undervisningen ved HF blir de fleste podkaster lagt ut i Vortex, i mapper som er lesebegrenset til ansatte på institutt og studentene på emnet. 

Innenfor kategorien formidling:

Hvem gjør hva på HF?

For bruk av podkast i undervisningen, ta kontakt med HF:Studio. 
For bruk av podkast i forskning eller formidling, eller om du vil ha hjelp til å publisere dine podkaster i Vortex eller i andre kanaler, ta kontakt med kommunikasjonsseksjonen

I undervisningssammenheng kan du få hjelp til å ta opp podkast enten i HF:Studio eller i podkaststudio i 12. etg. HF:Studio er også behjelpelige med redigering og opplæring i bruk av redigeringsprogrammer (Audacity).

Veiledninger

Planlegging - pedagogiske og tekniske råd

Opptaksmuligheter på HF

Podkast kan du ta opp med en mobiltelefon eller en mp3-opptaker. Ønsker du bedre lyd kan du gjøre opptaket i et rom med god lydisolering, for eksempel i bilen din.

Ønsker du enda bedre kvalitet på opptaket, eller er det flere som deltar, bør du bruke gode mikrofoner, en bedre opptaker og et rom som er innredet for formålet.

På HF kan du bruke podkaststudioet i 12. etg. NT, der det er mikrofoner og møbler for opp til fire personer. Podkaststudioet booker du i Exchange (Outlook). Du kan se en oversikt over bookinger i Timeplansystemet (rommet heter Podkaststudio).

Eller du kan booke en tid i HF:Studio i Sophus Bugges hus ved å sende oss en epost.

Opptak

Redigering

Om du gjør godt forarbeid (god planlegging, god kvalitet, lite støy, opptak i wav-format) bør etterarbeidet være ganske enkelt. Det kan bestå i:

  • Klipping
  • Fade ut og inn
  • Sette inn vignett eller avslutning i form av en lydsignatur
  • Justere lydvolumet
  • Sette inn lydklipp fra Epidemic
  • Annet

For redigering anbefaler vi å bruke programmet Audacity. Audacity er et gratisprogram som kan lastes ned fra UiO Software Center (Windows) eller fra produsentens nettsted (Mac, se lenke under). HF:Studio tilbyr brukerstøtte og hjelp til selvhjelp for lydfiler som skal brukes i undervisningssammenheng. 

Epidemic er et musikkbibliotek med spesialkomponert musikk som kan brukes av UiOs ansatte i produksjon av lyd og video.

Konvertering

For publisering i Vortex, Canvas eller Inspera bør du bruke filformatet mp3. Har du gjort opptaket i Wav eller et annet format må du konvertere dette til mp3.

Vi anbefaler å bruke programmet Audacity for konvertering. Se også punktet Redigering.

Du kan også benytte VLC. VLC er et gratisprogram som kan lastes ned fra UiO Software Center (Windows) eller fra produsentens nettsted (Mac, se lenke under). HF:Studio tilbyr brukerstøtte og hjelp til selvhjelp for lydfiler som skal brukes i undervisningssammenheng. 

Publisering

I undervisningssammenheng skal lydfiler (podkastfiler) normalt publiseres på semestersiden i Vortex. Derfra kan de lenkes opp fra Canvas. Mappa eller filene i Vortex trenger ikke være synlige på web, men de må ha satt riktige leserettigheter hvis de skal øremerkes studentene på et bestemt emne.

Om du vil opprette en egen mappe i Vortex med tilpasset leserett, ta kontakt med studiekonsulenten på emnet ditt.

For å lage lenker: Webadressen finner du på Om-fanen i Vortex. Du kan enten lenke opp en og en fil, eller hele Vortex-mappa.

Om du vil publisere podkastene i andre medier, for eksempel Apple Podcasts, kan du normalt benytte formatene mp3 eller m4a (som er lydformatet som genereres i et Zoom-opptak).

Vortex

Trenger du hjelp til publisering i Vortex? Se kontaktvelgeren.

Canvas

I et Canvas-rom er det begrenset med lagringsplass (default 750 MB), så normalt bør du velge Vortex som lager og publiseringskanal.

For å lenke opp en fil eller mappe som ligger i Vortex bruker du filas eller mappas Webadresse. Den finner du på ressursens Om-fane i Vortex. I Canvas kan du

Trenger du hjelp til publisering i Canvas? Se kontaktvelgeren.

Eksterne ressurser

 

Publisert 20. okt. 2021 19:11 - Sist endret 19. nov. 2021 15:10