English version of this page

Senter for Ibsen-studiers bibliotek

Vi er et fag- og forskningsbibliotek som gjør bibliotekets samling og kunnskapen om Henrik Ibsen tilgjengelig for intern og ekstern forskning. Biblioteket er åpent for alle.
Bokhyller fulle av bøker

Finn bøker, artikler, tidsskrifter m.m.

Besøk oss

  • Betjente åpningstider er mandag, onsdag og torsdag 09.00–14.45.*
  • Ansatte og studenter har tilgang med UiO-kort + kode utenom åpningstiden.
  • Biblioteket er i Henrik Wergelands hus (rom 215 og 213)

Alle interesserte er velkommen til å besøke oss og sitte her og lese i bøker og artikler eller se en film, men vi har dessverre ikke hjemlån.

*I perioden fra 24. juni til 12. august 2024 bes eksterne om å avtale tid for besøk på forhånd.

 

 

 

Arbeidsplasser

Det er fire arbeidsplasser og tre PC-er for søking m.m. i biblioteket. Det er tilgang til skanner for studenter og ansatte ved UiO.

Tilgang hjemmefra

 tilgang til bibliotekressurser når du ikke er på UiOs nettverk.

Kontakt

Hvis du trenger hjelp eller veiledning, ta gjerne kontakt med vår fagbibliotekar Kristin Kosberg på e-post eller vår vitenskapelige assistent Nicolai Alexander Holcke-post.

Ved spørsmål om "Henrik Ibsens skrifter" eller Ibsens manuskripter, ta gjerne kontakt med redaktør Nina Marie Evensen

Om bibliotekets samling

Om samlingen

Den fysiske samlingen teller ca. 2000 bøker av og om Ibsen og hans verk. I biblioteket finner du også tidsskrifter, en stor filmsamling, doktoravhandlinger, masteroppgaver, småtrykk, referanselitteratur og en unik samling av avis- og tidsskriftartikler samt bokkapitler.

I tillegg gir biblioteket deg tilgang til elektroniske bøker, artikler, lyd, bilder. Du har også tilgang til digitale ordbøker av god kvalitet.

I søketjenesten Oria får du oversikt over hele Senter for Ibsen-studiers samling av trykte bøker, film, doktoravhandlinger, masteroppgaver, småtrykk og tidsskrifter i abonnement. Du søker også i elektroniske ressurser: open access og tidskrifter i e-abonnement. Oria kan også brukes til å søke i samlingen til over 100 andre norske fag- og forskningsbibliotek.

Hvordan søke i Oria?

Av Ibsen

Samlingen omfatter de store norske utgavene (Folkeutgaven, Hundreårsutgaven og "Henrik Ibsens skrifter") og de mest omfattende samlede verker på tysk, fransk og engelsk. Vi har også oversettelser av enkeltverker til mange språk i tillegg til filmadaptasjoner og forestillingsopptak til bruk i undervisningen.

Om Ibsen

Samlingen omfatter norsk og internasjonal sekundærlitteratur av eldre og nyere dato, som oppdateres jevnlig. I tillegg har vi en del skandinaviske og engelske teater- og litteraturtidsskrifter og en god samling med bl.a. dramateori og -historie, litteraturteori og -historie, håndbøker, ordbøker på mange språk, leksika m.m. Senterets eget tidsskrift Ibsen Studies har vi i løpende abonnement både i trykt og elektronisk format, og vi holder også Norsk Shakespearetidsskrift (fysisk).

Samlingen inneholder også vel 15 000 trykte avis- og tidsskriftartikler, og bokkapitler, om Ibsens liv og verk, mange vanskelig å få tak i andre steder. Artiklene kan søkes opp i Den internasjonale Ibsen-bibliografien (nb.no) der også oppstillingssignaturen finnes. Samtlige artikler registrert etter 2015 er søkbare også i Oria. En stor andel er elektronisk tilgjengelig. 

Et alternativ er å gå til Nettbiblioteket (nb.no) for aviser og tidsskrifter (norske) m.m. Nasjonalbiblioteket digitaliserer hele samlingen sin og tilgjengeliggjør den i Nettbiblioteket. I Nettbiblioteket kan du søke i fulltekst. Søketips og hjelp til Nettbiblioteket finnes her.

Nyheter i biblioteket

Foreslå innkjøp til biblioteket

Savner du noe i samlingen? Her kan du foreslå innkjøp av bøker, tidsskrift, filmer, databaser, e-bøker etc.

Send innkjøpsforslag

Ønsker du å gi gaver til biblioteket?

Vi er takknemlige for gaver til biblioteket, men forbeholder oss retten til å avhende titler vi ikke har bruk for.

Gjør en avtale

Databaser, Ibsen-studier

En person arbeider på en PC ved siden av en stor bokhylle.

Merk at noen av tjenestene kun har tilgang fra campus eller hjemmefra med Feide-pålogging (ditt UiO-brukernavn og passord). Disse er markert med Þ. Spør gjerne bibliotekaren om en innføring i databasene og hjelp til søking!

 

Den flerspråklige Ibsen

En database som presenterer Ibsens verker på norsk sammen med oversettelser i ulike språk

Den internasjonale Ibsen-bibliografien 

Internasjonal bibliografi med referanser til dokumenter av og om Henrik Ibsen (bøker, tidsskriftartikler, bokkapitler, teaterprogrammer, film m.m.). Søk i 39.000 innførsler. Emneord i bibliografien kan slås opp via en separat liste (norvok). Form/genretermer i bibliografien kan slås opp via en annen separat liste (ntsf). Faglig ansvarlig for bibliografien er Senter for Ibsen-studier

Det virtuelle Ibsen-senteret 

Ibsensenterets nettportal med inngang til flere databaser og digitale ressurser som driftes/utvikles/utvides av ansatte ved senteret (inkl. Den internasjonale Ibsen-bibliografienIbsen-arkivetHenrik Ibsens skrifterIbsenStage og The Multilingual Ibsen)

Hanske 

Nasjonalbibliotekets katalog over privatarkiver, enkeltmanuskripter og brev

Henrik Ibsens skrifter (e-utgave)

Den digitale utgaven inneholder alt bevart skriftlig materiale fra Henrik Ibsens hånd: skuespill, dikt, brev, sakprosa og øvrige tekster

IbsenStage 

Database med detaljert informasjon om Ibsen-oppsetninger over hele verden. Oppdateres av Senter for Ibsen-studier

Littforsk – Bibliografi over norsk litteraturforskning 

En database med referanser til norsk forskningslitteratur (bøker, avhandlinger og artikler m.m.) innen litteraturkritikk og litteraturteori. Oppdateres av Nasjonalbiblioteket

MLA – Modern Language Association International Bibliography Þ 

En indeks over forskningslitteratur (bøker og artikler) innen språk, litteratur, lingvistikk og folkloristikk. Drives av MLA

The Ibsen Society of America (ISA)

Ibsen Society of America (ISA) er en organisasjon som fremmer akademisk og offentlig interesse rundt Henrik Ibsens forfatterskap. 

The Internet Archive 

Et åpent, ikke-kommersielt bibliotek på nett med over 6 mill. digitaliserte eldre bøker. Inkluderer "Wayback machine" – et arkiv av internettsider