English version of this page

Nordlyset under den østerriksk-ungarske polarekspedisjonen

Hvordan kunne man samle inn nordlyset i en tid før det ble mulig å fotografere eller filme dette fenomenet?

Tegning av nordlys i en bok fra 1876.

"Skruis under nordlyset i januar 1873." I Payer, Die österreichisch-ungarische Nordpol-Expedition in den Jahren 1872–1874, 1876.

 

Dette bildet ble tegnet av offiseren Julius Payer som var leder til lands under den østerriksk-ungarske polarekspedisjonen (1872-1874). Ekspedisjonen var en av flere vitenskapelige ekspedisjoner til Norden og Arktis på 1800-tallet som hadde nordlyset som et sentralt studieobjekt.

Payers bilde er ett eksempel på forsøk på å avbilde dette nordlige fenomenet. Vitenskapsfolk og reisende fra land utenfor Norden sto overfor en stor utfordring: Hvordan kunne man “samle inn” et flytende fenomen som nordlyset, hvordan beskrive noe de fleste av leserne ikke kjente til, og hvordan ta det med hjem for videre undersøkelser? Man kunne riktignok av og til se nordlyset i sørlige deler av Europa, men dette var sjeldent.

Kunnskapen om nordlyset økte stadig gjennom 1800-tallet, særlig etter at man i midten av århundret oppdaget sammenhengen mellom antall solflekker, altså solens aktivitet, og nordlyset. Nordlyset oppstår når partiklene fra sola treffer magnetfeltet rundt jorden. Det 19. århundre var en tid med stor iver for geografiske og vitenskapelige oppdagelser, og man mente at nordlyset ville kunne gi kunnskap om det ukjente verdensrommet. Det nordlige ble en slags bro til verden utenfor. 

Det fantes forsøk på å gjenskape nordlyset i laboratorier, og de første vellykkede fotografiene ble tatt tidlig på 1890-tallet, men det skulle gå lang tid før man kunne bruke bildene til analytiske formål og før man kunne fange inn det omflakkende og stadig endrende fenomenet på film. 

Payer selv ble senere kunstner og spesialiserte seg på polare temaer, og hans illustrasjon er mer en kunstnerisk representasjon av nordlyset enn et forsøk på en vitenskapelig observasjon. Carl Weyprecht, som var leder til sjøs under den østerriksk-ungarske ekspedisjonen, hadde en mer vitenskapelig tilnærming, og sammen med flere andre deltakere på ekspedisjonen skrev han ned observasjoner av nordlyset i tabeller, med nøyaktig informasjon om tid, sted, form, farge osv. Både Payer og Weyprecht brukte også ord for å beskrive nordlyset: Payer med metaforer og maleriske uttrykk, Weyprecht primært med et vitenskapelig analytisk språk.  

Tabelle over ulike former av nordlyset
Carl Weyprecht: Tabell for undersøkelse av polarlyset, i Praktische Anleitung zur Beobachtung der Polarlichter, 1881. Universitätsbibliothek Wien.

Da ekspedisjonen kom tilbake til Habsburgermonarkiet, lot illustratørene i Wiens aviser nordlyset skinne som en glorie over ekspedisjonslederne. Payers tegning viser hvor vanskelig det var å formidle et nordlig fenomen som nordlyset til et publikum som ikke kunne oppleve det selv. Nordlyset var et symbol på det mytiske og ukjente i Nord, samtidig som det også var et objekt for vitenskapelig undersøkelse. Payers bilde har tittelen “Eispressungen während eines Nordlichts im Jänner 1873” (Skruis under nordlyset i januar 1873). Nordlysets assosiasjoner med flammer står i kontrast til isen ellers i bildet. Norden fremstår som et sted for motsetninger: mellom det ukjente og det kjente, det mytiske og det vitenskapelige.

Om objektet

Objekttype: Illustrasjon

Materiale: Papir

Framstillingsteknikk: Stålstikk (trykt i bok)

Størrelse: Bredde 11 cm x lengde 17.5 cm

Opphavsperson: Julius Payer (1841-1915)

Fortellinger

Et bilde med podcast-symbol

Podcast med utgangspunkt i nordlysbildet, laget av studenter i masteremnet HIS4050 Historieformidling.

Nordlyset og Østerrike-Ungarn

Lenke til podcast på Historie nå-bloggen.

Nordlyset er et fenomen mange forbinder med Norden og spesielt Norge. Lysfenomenet tiltrekker seg turister fra hele verden til Nord Norge, og blir ofte ansett som noe “typisk norsk.” Nordlyset har rett og slett blitt en del av Norge sin nasjonale identitet. Også på 1800-tallet lokket nordlyset folk til Norden og Norge, og overraskende nok ble nordlyset en del av Østerrike-Ungarns nasjonsbygging. Da Østerrike-Ungarn sendte ut en polarekspedisjon til nordområdene i 1874 kom nordlyset til å spille en sentral rolle for både ekspedisjonen og landets identitet.

Laget av Lisa Methlie Stefanovic, Oda Christine Rødfoss, Tormod Hindahl, Hans-Markus Jensvold Kverneng, Jostein Hauge. 2022.

Videre lesing

Payer, Julius. Die österreichisch-ungarische Nordpol-Expedition in den Jahren 1872–1874, nebst einer Skizze der zweiten deutschen Nordpol-Expedition 1869–1870 und der Polar-Expedition von 1871. Wien: Alfred Hölder, 1876.

Payer, Julius. Den østerrigsk-ungarske Nordpol-Expedition i Aarene 1872-1874: tilligemed en Skitse af den anden tydske Nordpol-Expedition 1869-70 og af Polar-Expeditionen i 1871. Oversatt av F. O. Guldberg. Kristiania: Den norske Forlagsforening (H. Aschehoug & Co. Alb. Cammermeyer. J. W. Cappelen. P. T. Mallings Boghandel.), 1877.

Schimanski, Johan. & Spring, Ulrike. Passagiere des Eises. Polarhelden und arktische Diskurse 1874. Köln, Wien: Böhlau, 2015.

Spring, Ulrike. “Materialising the Aurora: Carl Weyprecht and Scientific Documentation of the Arctic”. I Expeditions as Experiments: Practising Observation and Documentation, redigert av Marianne Klemun og Ulrike Spring, 141-162. London: Palgrave Macmillan, 2016.

Spring, Ulrike. “Between Spectacle and Science: The Aurora in Central Europe, 1870s-1880s”. I Acta Borealia 29, nr. 2 (2012): 197-215.

Weyprecht, Carl. Die magnetischen Beobachtungen der österreichisch-ungarischen arctischen Expedition 1872–1874. Wien: Kaiserlich-königliche Hof- und Staatsdruckerei, 1878.

Weyprecht, Carl. Praktische Anleitung zur Beobachtung der Polarlichter und der magnetischen Erscheinungen in hohen Breiten. Wien: Moritz Perles, 1881.

 

Har du spørsmål eller kommentarer til teksten? Ta kontakt med Ulrike Spring.

Emneord: Nordlys, vitenskap, polarekspedisjon, Østerrike-Ungarn, Arktis Av Ulrike Spring - Institutt for arkeologi, konservering og historie, Universitetet i Oslo
Publisert 8. sep. 2021 18:07 - Sist endret 29. nov. 2023 18:52