English version of this page

Tidligere arrangementer

Noen av de tidligere arrangementene står i listen under, men vi henviser til Instituttets årsrapporter for mer omfattende oversikter. Se våre websider for informasjon om den årlige L'Orange forelesningen (inkludert opptak) og P.A. Munch forelesningen.  

2022

Erkebiskop Erik Valkendorf: Fra Nidaros til Roma i 1522

I november er det 500 år siden Valkendorf døde i Roma. På hans dødsdag 28. november vil det avdukes en minneplate i kirken S. Maria dell’Anima. Dagen etter inviterer Det norske institutt i Roma utvalgte foredragsholdere til en én-dags internasjonal konferanse for å kaste lys over denne sammensatte og interessante personligheten og tiden han levde i.

Tid og sted: 29. nov. 2022 10:00 – 17:00, Det norske institutt i Roma

Norges nest siste erkebiskop, Erik Valkendorf, døde i Roma.28. november 1522. Han hadde reist dit for å diskutere kong Christian IIs vingeklipping av kirkens myndighet i Danmark-Norge, og ønsket pavelig støtte i sin kamp mot den ekspansive monarken.

Da Valkendorf kom til Roma i feburar 1522, var den ambisiøse nye Peterskirken under oppføring i Vatikanet, men ingen pave satt på St. Peters stol. På grunn av politiske forviklinger brukte den nylig valgte pave Hadrian VI nesten et år på å komme seg til Roma. Men før paven var klar til å ta imot erkebiskopen fra det høye nord, hadde Valkendorf forlatt denne verden. Hadrian VI bekostet begravelsen og roste den norske erkebiskopen for hans lojalitet og utholdenhet i kampen for libertas ecclesiae, kirkens frihet fra verdslige makter.

Erik Valkendorf (1465-1522) hadde vært en mangfoldig og ambisiøs skikkelse Danmark-Norges politiske og religiøse liv. Han var en lærd humanist, forfatter, oppdager, topograf, publisist, antikvar, kirkerestaurator og politiker. Han ble innsatt som erkebiskop av den geografisk svært omfattende norske kirkeprovinsen i 1510. Da han døde i Roma tolv år senere var den protestantiske reformasjonen i gang, en bevegelse som skaket Europas politiske og religiøse strukturer og som Valkendorf hadde sett på med bekymring. Selv om reformasjonen ikke kom til Norge mens han var erkebiskop, var hans konflikt med kongemakten et forvarsel om hva som ventet hans etterfølger, Olav Engelbretson. Han måtte rømme landet for den protestantiske kongens tropper, og erkebispesetet i Nidaros ble nedlagt. Erik Valkendorf ønsket reform på kirkens premisser. Han var både pioner og tradisjonalist, representativ for den begynnende katolske reformasjonen og en typisk intellektuell i den blomstrende, men urolige og dramatiske tiden han levde i. 


Arte e Scrittura

Kurs i skrifthistorie og kunsthistorie, høsten 2022, nå åpent for påmelding. 

Storia dell'arte - Storia della scrittura

Tid og sted: 3. okt. 2022 16:00 – 18:00, Det norske institutt i Roma

Hver mandag i perioden 3 oktober til 28 november vil det holdes forelesninger om ulike aspekter ved skriftlige kilder. Kurset arrangeres av Centro Studi di Santa Rosa i Viterbo, og holdes på italiensk.

Fysiske forelesninger holdes ved Det norske institutt i Roma, og det er ellers mulig å delta med zoom. Kurset er gratis for forskere og studenter ved Universitetet i Oslo og Det norske institutt i Roma. 

Arrangør
Centro Studi di Santa Rosa


Valg i Italia

I etterkant av parlamentsvalget i Italia 25. september, vil  Elisabetta Cassina Wolff (UiO) gi en analyse av valgresultatet for interesserte. 

Tid og sted: 28. sep. 2022 18:00 – 20:00, Det norske institutt i Roma

Italia går til urnene 25. september, til tross for at det kun er 18 måneder siden Mario Draghi ble hentet inn som statsminister for å lede Italia. Hans regjering bestod av teknokrater og representanter fra flere politiske partier, men uten Fratelli d'Italia. Da Femstjernesbevegelsen trakk sin støtte og ble fulgt av Lega og Forza Italia, valgte Draghi å trekke seg. Det høyre-radikale partiet Fratelli d'Italia har hittil vært dominerende i valgkampen. Valgresultatene kan ha vidtrekkende konsekvenser, ikke bare for Italia, men også for EU. Instituttet er heldig nok til å ha Elisabetta Cassina Wolff her som gjesteforsker denne måneden, og hun har sagt seg villig til å dele sine analyser med interesserte, noen dager etter valget.

Elisabetta Cassina Wolff har sin bakgrunn i politisk filosofi og idehistorie fra Universitetet i Torino, Italia. I Oslo siden 1994, jobbet hun først som politisk analytiker ved stiftelsen Europa-programmet, timelærer i italiensk og europeisk historie ved flere universiteter og høyskoler i Norge, og som frilansjournalist. Hun tok doktorgrad i samtidshistorie i 2008, med en avhandling om de ideologiske strømningene til den italienske nyfascismen, ved Universitetet i Oslo. Siden 2011 har hun jobbet som førsteamanuensis med lektorplikt ved Instituttet for arkeologi, konservering og historie på samme universitetet. Hun underviser moderne og samtidseuropeisk historie.

Hun har publisert akademiske bøker og en rekke vitenskapelige artikler, i tillegg til å være en engasjert formidler i offentligheten. Hun er nylig ute med bok Nasjonalisme og høyreradikalisme i Europa. 1789-2019. Oslo: Cappelen Dam Akademisk (2022).

Forelesningen er åpent for alle interesserte så langt det er plass. Påmelding er obligatorisk, og interesserte bes melde seg på pr epost til Det norske institutt i Roma.


Antiquity in the Archives: Access, Approach and the Archival Turn

Forskere innen arkivstudier, arkeologi, middelalderstudier, kunsthistorie og relaterte forskningsfelt presenterer sine "case study" med fokus på metodologiske og teoretiske tilnærminger til arkivundersøkelser.

Tid og sted: 30. mai 2022 09:30 – 31. mai 2022 18:00, Det norske institutt i Roma

Forskerene kommer fra universiteter i Norge, Italia, Spania, USA, Frankrike og Belgia.
I tillegg til presentasjoner, blir det mange diskusjoner, og besøk til Istituto Centrale Ctalogo Documentazione (ICCD) i Trastevere, Roma. 

Kontaktperson: Mary Jane Cuyler 

For mer informasjon og program, se https://bit.ly/antiquityarchives


Standardisering i middelalderen

Hva slags forestillinger hadde folk i middelalderen om forutsigbarhet, ensartethet og orden, og hvordan søkte de å oppnå det?

Tid og sted: 25. mai 2022 09:00 – 27. mai 2022 20:00, Det norske institutt i Roma

Begrepet "standardisering" forbindes først og fremst med teknologi, industri og masseproduksjon. Men all menneskelig samhandling kan sies å forutsette en viss grad av standardisering. Bidragene til denne flerfaglige konferansen utforsker, utfra ulike perspektiver og kildematerialer, de historiske, sosiale og kognitive prosesser knyttet til standardisering i middelalderkulturer. Konferansen har et dobbelt siktemål:

1. Å undersøke hvordan institusjoner og individer søkte å oppnå og vedlikeholde standarder på tvers av store avstander og ulike sosiale strukturer.

2. Å utvikle det teoretiske begrepet "standardisering" gjennom et tett tverrfaglig samarbeid, og med en grunnleggende forståelse av at standardiseringsprosesser innebærer både makt og fleksibilitet, motstand og fortielse, kognisjon og materialitet.

PROGRAM

Ta kontakt med Kristin B. Aavitsland dersom du ønsker å delta på hele eller deler av konferansen. Det er begrenset plass, så påmelding er helt nødvendig! 

Arrangør
Line Cecilie Engh og Kristin B. Aavitsland


Scrivere femminile

Velkommen til kurs om kvinnelige tekster og kvinners skrift og skriftspråk. Kurset er aktuelt for alle som er interessert i paleografi, kvinnelige skribenter og kjønnshistorie. Kurset vil blant annet analysere tekster skrevet av kvinner, se på arkivkilder og brev som gir innblikk i historie og kvinner som skribenter. Det blir nærlesing og skriftanalyse i gitte historisk-geografisk kontekster.  

Tid og sted: 2. mai 2022 15:00 – 17:00, Det norske institutt i Roma

Kurset arrangeres av Centro Studi di Santa Rosa i Viterbo, og holdes på italiensk.

Fysiske forelesninger holdes mandager ved Det norske institutt i Roma, og det er ellers mulig å delta med zoom. Kurset er gratis for forskere og studenter ved Universitetet i Oslo og Det norske institutt i Roma. 

Påmelding innen 24. april, se mer informasjon om påmelding og ellers 
Scrivere femminile : Centro Studi Santa Rosa Viterbo

PROGRAM
2 maggio  
Scrivere femminile (coordinatori) 
Scritture monastiche femminili (Marco Palma)

9 maggio 
Donne di casa fiorentine (Attilio Bartoli Langeli)
Esercitazione: Margherita Datini

16 maggio 
Cinquecento colto femminile (Antonio Ciarelli)
Esercitazione: Vittoria Colonna e le altre

23 maggio
Cinquecento incolto femminile (Attilio Bartoli Langeli)
Esercitazione: Bellezze e le altre

6 giugno 
Scritture monastiche femminili tardomedievali (Eleonora Rava)
Esercitazione: Cronache monacali 


Fagansvarlig: Antonio Ciaralli og Attilio Bartoli Langeli

Arrangører: Clara Stella, Eleonora Rava og Kristin Bliksrud Aavitsland

Arrangør
Centro Studi Santa Rosa Viterbo


P. A. Munch forelesningen 2022

Prof. Mario Bevilacqua

Maps, Trees of Knowledge, and Encyclopedias:
Cartography of Rome, 16th - 18th centuries

Tid og sted: 4. apr. 2022 18:00 – 20:00, Det norske institutt i Roma

Prof. Mario Bevilacqua er professor i arkitekturhistorie ved Università degli Studi i Firenze. Han leder Centro di Studi sulla Cultura e l’Immagine di Roma (senteret for studiet av kultur og forestillinger om Roma). Hans forskning spenner over vestlig arkitekturhistorie og urbanisme fra senmiddelalderen til slutten av 1800-tallet, med spesiell interesse for uttrykksformer, oppdragsgivere, modeller og funksjoner, identitet og utveksling.

Dr. Christopher Stephen Siwicki, postdoktor ved Det norske institutt i Roma vil modere innlegget. 

Foredraget er åpen for alle som melder seg på til post@roma.uio.no innen 4. april kl. 12:00. Det er et begrenset antall plasser i salen, og plass til alle som vil følge på zoom.


Instituttseminarer våren 2022

Denne uken vil Hilde Hagen fra AHO presentere sitt prosjekt om bevaringen av Livia's villa ved Prima Porta.

Instituttet fortsetter med ukentlige instituttseminarer også i vårsemesteret. Hver onsdag klokken 17:00 vil fagstipendmottakere og forskere presentere sine prosjekter, etterfulgt av faglig samtale og en uformell sammenkomst i hagen.  

Tid og sted: 16. mars 2022 17:30 – 19:00, Det norske institutt i Roma

Onsdag 26. january kl. 17:00  
Gjesteforsker Francesco Maniglia, Universitetet i Oslo: Remoulding Culture: Issues of Continuity and Change in Magna Graecia Under Roman Rule

Onsdag 2. februar kl. 17:00
Prof. em. Siri Sande, DNIR: Two Neglected Roman Women

Onsdag 9. februar kl. 17:00
Oscar Dahl Lein (fagstipend), Universitetet i Oslo: The Codex Einsidlensis 362: A Transalpine Conception of Rome

Onsdag 16. februar kl. 17:00
Gjesteforsker Kristian Reinfjord, University of Bergen: Medieval Quarryscapes. Raw Material Actants of Stone Technology in Medieval Norway

Onsdag 23. februar kl. 15:00 Circolo Gianicolense (venue: Institutum Romanum Finlandiae, Villa Lante) Dr Samer Abdel Ghafour, American University in Rome: Looting and Illicit Trafficking of Antiquities in the Middle East and North Africa: Understanding the Minds and Motives of Looters, Traffickers and Dealers and Other Supply Chain Actors

Onsdag 2. mars kl. 17:30
Professor Kristin B. Aavitsland, DNIR: Measuring the sacred: the height of Christ and other devotional measures in medieval culture

Onsdag 9. mars kl. 17:00 
Sara Sveen (fagstipend), Universitetet i Oslo «Wake up, proud lion». Analysis of a Renaissance Poetic Prophecy about Florence

Onsdag 16. mars kl. 17:30
Hilde Hagen (fagstipend), Arkitektur og Designhøyskolen: The Conservation of the Villa of Livia

Onsdag 23. mars kl. 15:00 Circolo Gianicolense (venue: American University in Rome) Grace Funsten, American Academy in Rome: TBA

Onsdag 30. mars kl. 17:00
Rihannon Williams (fagstipend), MF Vitenskaplig høyskole, Oslo: Examining the Identifiability of “Christian” Burials in the Dakhla and Kharga Oases (Egypt)

Onsdag 6. april kl. 17:00
Dr. Courtney Ward, Gjesteforsker og DNIR alumna: The Jewels of Motherhood: Markers of Maternal Identity in Roman Italy

Onsdag 13. april kl. 17:00
Visiting fellow David Carrillo Range, University of Bergen: Performing Heavenly Delights in Medieval Barcelona: Circulation of Birgittine Texts and Affective Communities

Onsdag 20. april kl. 18:00 Circolo Gianicolense (venue: AAR). 
Kirsi Vikman, IRF: Dirt is not just dirt - Traces of use in the late medieval confession manuals


Kvinner i forhistorisk tid

Gender, identity and kinship - internasjonal workshop

Tid og sted: 10. mars 2022 09:00 – 11. mars 2022 18:00, Det norske institutt i Roma

Workshopen samler forskere fra blant annet England, Hellas, Norge, Spania, USA, og Østerrike og vil diskutere kvinners bevegelser og muligheter for forflytninger i forhistorisk tid.

Forskere innen arkeologi, antropologi og relaterte fagfelt vil møtes i Roma for å se hvordan data fra biologiske funn og arkeologisk materialfunn kan kombineres og si noe om kjønn, identitet og slektskap.

Workshopen er et samarbeid mellom Det norske institutt i Roma, Universitetet i Bergen og Universitetet i York, og er finansiert av The Wenner Gren Foundation. 

Workshop arrangører:
Penny Bickle (University of York)
Daniela Hofmann (Universitetet i Bergen) 


Instituttseminar

Sara Sveen (MA, UiO) presenterer sitt prosjekt på ukens seminar: "Wake up proud lion!" - en analyse av en poetisk profeti om Firenze i renessansen. 

Tid og sted: 9. mars 2022 17:00 – 18:00, Det norske institutt i Roma

Hver uke arrangeres det instituttseminarer hvor fagstipendmottakere og forskere presentere sine prosjekter, etterfulgt av faglig samtale og en uformell sammenkomst i hagen eller på terrassen.

Alle interesserte er velkommen til å melde seg på til post@roma.uio.no   

Deltagere må fremvise covid-sertifikat, og ha med munnbind. 

Begrenset antall plasser.

2021

L’Orange forelesningen 2021

Prof. Nino Zchomelidse vil forelese om "Rome and the aesthetics of illusion:  the Privilegium Ottonianum and the Marriage Charter of Empress Theophanu".

Tid og sted: 5. okt. 2021 18:00–20:00, Det norske institutt i Roma

Det norske institutt i Roma ønsker Prof. Nino Zchomelidse velkommen som årets H.P. L'Orange foreleser! Forelesningen kan også følges digitalt. 

Nino Zchomelidse skal presentere to storslåtte keiserlige dokumenter, begge utstedt og gjort juridisk gyldige i Roma på 900-tallet. Hun vil diskutere deres uvanlige utforming, undersøke de spesielle seremonielle omgivelsene de fungerte i og belyse performative dimensjoner ved overleveringen av dokumentene til deres mottagere.

Begge dokumentene er uvanlig praktfullt dekorert. De skiller seg fra andre keiserlige dokumenter fra samme tid, både når det gjelder format, epigrafi og forseglingspraksis. Privilegium Ottonianum (962) er et purpurfarget dokument med ornamentert innramming som tydelig imiterer porfyr og forgylt metallarbeid. Keiserinne Theophanus vigselsattest (972) har en utforming som etterligner bysantinsk eller muslimsk silke med broderte gullbokstaver. Zchomelidse vil vise at overføringen fra stein, metall og tekstil til pergament skyldes en bevisst illusjonslek som også ser ut til å gjelde selve valideringen av dokumentene. Hun argumenterer for at deres kraftfulle visuelle uttrykk bidro til å tydeliggjøre dokumentenes meningsinnhold i et bevisst samspill med de seremonielle omgivelsene, der Romas betydning som eldgammel keiserlig hovedstad og sentrum for pavedømmet spilte en viktig rolle.

Om Nino Zchomeldise

Nino Zchomelidse er førsteamanuensis i middelalderens kunsthistorie ved Johns Hopkins University i Baltimore.

Hun har tidligere undervist ved universitetene i Tübingen og Princeton, og mottatt en rekke stipend og utmerkelser fra Bibliotheca Hertziana, Rome (Max-Planck-Institut), Carlsberg Stiftelsen, Center for Advanced Study in the Visual Arts (CASVA), National Gallery of Art, Washington, D.C., Gerda-Henkel-Foundation og Institute for Advanced Study, Princeton.

I sin forskning har Zchomelidse arbeidet med flere emner innenfor middelalderens kunsthistorie, med et geografisk fokus på Italia og det østlige Middelhavet. Hun er spesielt interessert iBildet kan inneholde: briller, briller, kinn, smil, hake. bildespråk, kunst og ritualer, det interaktive forholdet mellom bilde og betrakter, samt teoretiske, historiografiske og politiske aspekter ved middelalderen bildekunst.

Zchomelidses publikasjoner inkluderer blant annet Santa Maria Immacolata in Ceri: Sakrale Malerei im Zeitalter der Gregorianischen Reform (1996) og Art, Ritual, and Civic Identity in Medieval Southern Italy (Pennstate University Press 2014). Hun har også skrevet om nord-tysk og dansk kunst i første halvdel av 1800-tallet.

2020

Ecclesia Semper Reformanda Est: Women Passing the Baton of Catholic Reformation

Presentation by Dr. Clara Stella as part of the Circolo Gianicolense seminar series. 

Time and place: Oct. 28, 2020 3:00 PM–4:30 PM, Det norske institutt i Roma

Dr Stella will present her research project focusing on the interlaced legacy of fourteenth-century female reformers, Birgitta of Sweden and Catherine of Siena, and the experiences of the women that more than a century later found themselves in the struggle for, once again, a Catholic reform within the Romana ecclesia.

With Aldo Manuzio’s 1500 edition of Catherine’s letters, to which he added a short vita and some prayers, the sixteenth century opened its doors with ominous and apocalyptic warnings. Only two years after the execution of Girolamo Savonarola in 1498, who had regarded his prophetic mission as a continuation of Catherine of Siena’s legacy, the printer aimed to revive Catherine’s cult and ethical message in the hope that the letters ‘would spread throughout the world like solemn preachers’ and foster the reform of both individuals and the Church. Aldus’s impressive edition will be our starting point in investigating the reception of Catherine as a model of religious exemplarity, knowledge, and diplomacy - a catalyst in the search for a renewed society, amid a climate of foreign invasions, internal political strife and the wake of the Reformation movement in the Northern countries. Looking instead at the first pages of the first 1494 edition of her Dialogue, Catherine is represented on a throne, or a cattedra, as a dispenser of knowledge and spiritual guidance, giving copies of her book to two noblewomen, and replicating in her pose and gesture the authorial legacy of Birgitta of Sweden giving copies of her Rule to her Brigittines.

The latter is just one small example that brings out several factors, ranging from how the legacy of those reformers was perceived as interlaced to the circulation of their texts among the same readership. On a different level, it also stresses how Birgitta - and then Catherine - became a model of intellectual knowledge, activism, and spiritual authority for religious and laywomen alike in the centuries that follow. With a particular focus on two women living during the same years of the sixteenth-century Catholic reformation - the prophetess Domenica Narducci from the Florentine Convent of the Paradiso and Vittoria Colonna, the most powerful woman living in Renaissance Rome - this talk will consider how these women embodied the roles of reformers and intellectuals, following in the footsteps of Birgitta and Catherine both within and beyond their communities. 

About

Dr. Clara Stella: After having completed her studies at the University of Padua in Modern Philology, Clara undertook a PhD in Italian literature at the University of Leeds (UK) under the supervision of Professor Brian Richardson and Federica Pich. Her research has shed new light on the history and poetic activity of 53 noblewomen whose work is gathered in the Rime diverse di alcune nobilissime, et virtuosissime donne, the first anthology entirely dedicated to women poets of the Renaissance, edited by Lodovico Domenichi in 1559.

Clara is now a Marie Skłodowska-Curie Fellow at The University of Oslo for the research project 'Women Writing Saints in Counter-Reformation Italy' (September 2019 - September 2021). The project looks at how women authors have negotiated the legacy of female saints in their writings as both subjects as well as intellectual and ethical inspirations for their own oeuvre and authorship.

Clara is also part of the project "The Legacy of Birgitta of Sweden: Women, Politics, and Reform in Renaissance Italy"  led by Prof. Unn Falkeid at the University of Oslo. 


Opposition to Public Building in the Ancient World

Presentation by Dr. Christopher Siwicki as part of the Circolo Gianicolense seminars.

Time and place: Oct. 16, 2020 1:00 PM–2:30 PM, Det norske institutt i Roma

Christopher is a postdoctoral research fellow at the Norwegian Institute in Rome. His research focuses on ancient architecture and the city of Rome.


Lions and hunting

Roman influences and depictions in the Hellenistic and Imperial Era. Presentation by Dr. Miika Remahl. Part of the series Circolo Gianicolense.

Time and place: Oct. 2, 2020 1:00 PM–3:00 PM, Downstairs lecture room at DniR

Miika Remahl is the Wihuri fellow 2020 – 2021 at the Finnish Institute in Rome. He is currently working on his doctoral thesis with the preliminary title ”The Image of Lion in Hunting Settings in Literary and Visual Sources in Hellenistic and Roman Imperial Times”.

His research focuses on the different meanings attributed to lions from a humanistic point of view. Remahl deals with the relationship between lions and hunting in Roman literature of the Republican and Imperial periods and in Roman-Campanian mosaics and mural paintings. The lion has been one of the most commonly used animals in metaphors and often represented as a part of hunting themes.

The research tries to shed light on the following questions:

How did Romans represent lions and people as hunters?
What kind of meanings did those representations have and what can they tell us about their authors from a cultural and social viewpoint?
The theoretical basis of the research comes especially from humanistic animal studies and the diverse social meanings of hunting.
During his year as a Wihuri fellow, Remahl will focus on the study of Pompeian mosaics and mural paintings representing lions that will be a part of his visual source material. These materials have so far been relatively little used and not well catalogued.

The Wihuri Fellowship has been awarded in co-operation with the Jenny and Antti Wihuri Foundation since 1965.

Miika Remahl is a PhD student with a specialization in ancient animal studies at the University of Helsinki. He holds a Master’s degree in General History from the University of Eastern Finland. He has also studied at Northumbria and Harvard universities. His minors include Latin, ancient Greek, archaeology, art history, sociology and social policy.


Circolo Gianicolense

Museums as actors in cultural heritage security, and refugees trafficking antiquities - this and more at the first Circolo Gianicolense meeting and discussion this autumn. 

Time and place: Sep. 16, 2020 1:00 PM–3:00 PM, Det norske institutt i Roma

Marie Elisabeth Berg Christensen: The securitisation of cultural heritage: The museum as an actor in global security.

Samuel Hardy: Trafficking of antiquities by refugees: Failed policy and exploited victims.

Limited number of participants due to infection control measures, please contact post@roma.uio.no to request participation.

Heritage is engagement with the past in the present. Heritage is, therefore, entangled in, and crucial for a deeper understanding of some of the most important contemporary global challenges: Migration, integration, conflict and cultural destruction, climate change and adaptation to rapid and major technological changes. 

HEI: Heritage Experience Initiative aims at developing critical heritage research in cooperation with the heritage sector and will experiment with new teaching models. For more about the project:  https://www.hf.uio.no/english/research/strategic-research-areas/hei/

Marie Elisabeth Berg Christensen is a doctoral fellow at the University of Copenhagen. She is currently on a 2-month research stay at the Norwegian Institute in Rome where she will be part of HEi and collaborate with Dr. Sam Hardy and Prof. Christopher Prescott in the working group “Heritage activism and conflict”.

Christensen’s project explores the new roles and challenges museums face in relation to security matters in the protection of cultural heritage in armed conflict. Here, security is not understood as personal security or security for the organization, but as security for the world’s cultural heritage. The theoretical framework of the project will discuss the discursive construction of cultural heritage as a security issue. The discussion of cultural heritage and security is inspired by the research of securitisation of climate change, development, immigration etc.

The research is based on analyzing data obtained from interviews with cultural heritage experts and museum professionals, as well as case studies of the work done by leading museums in the field alongside written research material on the activities of museums related to security of cultural heritage. It will also include an examination of the research literature that directly or indirectly touches upon security and cultural heritage issues.

The PhD is increasingly relevant due to the fact that cultural heritage protection is becoming a transnational and non-traditional security issue and museums have become important actors in the international protection of the world’s cultural heritage.  In relation to cultural heritage protection, we also see fundamental changes in the understanding and management of cultural heritage as an area of legal, political and governmental significance. There is a decentralization and redistribution of the responsibility of protection of cultural heritage, and here the museum, as a civilian actor, plays an important role. 

Samuel Andrew Hardy is a post-doctoral fellow with HEI. He examines the relationships between illicit trafficking of cultural objects and political violence in the Mediterranean and the Middle East. He explores the practice of looting; the interconnections between cultural property crimes and other crimes; and the politics of policing in the Eastern Mediterranean.

He is also reviewing the evidence for conflict antiquities trafficking; the use of heritage propaganda; and the interconnections between antiquities trafficking and the refugee crisis in West Asia and North Africa. Hardy is also exploring transnational networks that bridge conflict zones and antiquities markets. The aim of Hardy’s research is to produce evidence that will inform efforts to reduce the loss of cultural heritage and the income of violent organizations.

Organizer

Det norske institutt i Roma


Etterutdanningskurs for lærere 2020

Konflikt, mennesker og samfunn er fokus for etterutdanningskurs i Roma 16 - 20 mars.

Tid og sted: 16. mars 2020 09:00–20. mars 2020 16:00, Det norske institutt i Roma

Fagomvisninger og forelesninger ute ved Roma's monumenter og på Det norske institutt i Roma av kompetente fagpersoner,

Program

Mandag 16. mars

Forelesning på Instituttet
9:30-10:00 Introduction: conflict, people and society (Simon Barker)

  • Introduction to the course, its scope and aims

10:00-11:00 Konflikter og samfunn (Christopher Prescott)

  • Hvorfor oppstår konflikter?
  • Samfunn før og etter statsdannelse. Etnisitet, jordbruk, politisk organisering.

11:15-12:30 The destruction, plunder and politics of cultural heritage in conflict (Sam Hardy)

12:30-13:15 Pause
In-situ forelesning i Roma sentrum: Oppmøte på Det norske institutt i Roma kl. 13:15.

13:15 – 16:00 Byvandring fra Gianicolo til Trastevere, via Tiberøya til Capitol. Byutvikling, samfunnsmotsetninger og Roma som Middelavsområdets smeltedigel. (Knut Ødegård)

18:00 - 19:00: Mottagelse på Instituttets takterrasse

Tirsdag 17. mars

Forelesning på Instituttet
10:00-12:00: Rome’s rise and fall as the capital of the Mediterranean (Simon Barker).

  • Overview of the history of Rome
  • Rome’s civil wars and the politics of peace
  • Social and political conflicts
  • Establishment of the Principate and imperial ideology of conquest

12:00-14:00 Pause
In-situ forelesninger i Roma sentrum. Oppmøte ved Obelisken på Piazza di Monte Citorio kl. 14:00.

14:00-17:00: Campo Marzio (Simon Barker): Augustan Campius Martius exploring the ideology of peace and victory during the Principate of Augustus (31 BC – AD 14)

  • Ara Pacis (Altar of Peace)
  • Mausoleo di Agusto (forbehold om spesialadgang fra Roma kommune)
  • Montecitorio Obelisk 
Onsdag 18. mars

Forelesning på Instituttet
10:00-12:00: Women and children during times of political and social conflict (Courtney Ward).

  • How did women and children fare during periods of conflict?
  • Focusing on conflicts in the late Republican and early empire and the impact they had on women and children
  • Social and class conflicts of the Roman world – particularly the conflicting identities of slave, freed and free-born. How did this effect families and how was this conflict displayed and/or resolved in the Roman world?

12:00-14:00 Pause

Oppmøte: Kl. 14:00 Trajansøylen

Kl. 14:00-15:30 Fori Imperiali and Colonna di Traiano (Simon Barker)

  • Visual representation and conflicts and their political value
  • Ideology and propaganda, representation of warfare in art

Kl. 15:30-17:00 Terme di Diocleziano, Museo Nazionale Romano (Courtney Ward)

  • Examination of epigraphic and funerary material to explore the issues of women and children during periods of conflict as well as social and class conflicts in the late Republic and early empire.
Torsdag 19. mars

Forelesning på Instituttet
09:00-11:00 Conflict and rivalry in Renaissance Art 1400-1650 (Mattia Biffis).

  • Renaissance rivalries
  • Michelangelo and Raphael
  • Examine the extent to which conflict and rivalries helped shape Renaissance era art

11:00-13:00 Pause

13:00 – 16:00 In-situ forelesninger i Testaccio, langs bymurene og ved Tiber-elven (Siri Sande)
Oppmøte: Porta San Paolo kl. 13:00

  • Porta San Paolo og de aurelianske murer
  • Piramide di Caio Cestio
  • Testaccio og Tiberen
Fredag 20. mars

Forelesning på Instituttet og fagomvising i nærområdet
10:00-12:00 Christianity: both a source of and remedy to conflict (Courtney Ward and Anna Wainwright)

  • Explores the various kinds of conflict that arose from the rise of Christianity, as well as the ways in which Christianity mitigated conflicts
  • The role played by Christianity as a source for social and military conflict

12:15-12:45 Oppsummering, diskusjon og evaluering. Kursbevis.

12:45-13:15 Lunsj

13:15-14:30: Fagomvisning på Gianicolo-høyden, konflikt og samfunn i nyere tid (Christopher Prescott)

20:00: Avslutningsmiddag
(Capo di Fero i Trastevere/Trattoria del Vascello på Monteverde, frivillig/på egen regning)

Lærere:
  • Simon Barker (klassisk arkeologi), fagansvarlig for kurset
  • Mattia Biffis (kunsthistorie)
  • Sam Hardy (kriminologi)
  • Christopher Prescott (arkeologi, bronsealder)
  • Siri Sande (klassisk arkeologi)
  • Anna Wainwright (litteratur, middelalder)
  • Courtney Ward (klassisk arkeologi)
  • Knut Ødegård (historie, antikke fag)

The uses of “Italian Theory” and Gaetano Mosca in media studies

Francis Therrien will present his exploratory threefold research project.

Time and place: Feb. 18, 2020 1:30 PM–2:15 PM, Det norske institutt i Roma

On the one hand, the notion of “Italian Theory” will be addressed on the question the label itself and on the potential genealogy of thinkers within it. It will be followed by a description of Mosca’s “ruling class” and his place in regard to “Italian theory”. Finally, the framework for a more quantitative approach to the subject, an analysis of the references from the scholarly journal, Comunicazione politica, will be presented.


Italiensk-libisk kolonihistorie og migrasjonspolitikk

Mathias Hatleskog Tjønn (UiO) om at Italia i dag er et viktig transitt- og destinasjonsland for migranter som kommer via Middelhavet, og er sentral i utforming og implementering av EU-politikk på dette området.

Tid og sted: 18. feb. 2020 13:00–13:30, Det norske institutt i Roma

Tjønn ser nærmere på Italia historie og dens relevans for dagens politikk.

The presentation will be in English.

"The Colonial Underpinnings of an Italo-European Mediterranean Migration Regime (1911–present)

The presentation is open to the public.


Patristic Books in the High Middle Ages

Nick Pouls (PhD, University of Bergen) will present his research project "Writing and Reading Texts of the Church Fathers: a Quantitative Codicological Approach to the Legibility of Patristic Books in the High Middle Ages"

Time and place: Feb. 11, 2020 1:00 PM–2:00 PM, Det norske institutt i Roma

Alle er velkommen. Påmelding til post@roma.uio.no 

Organizer

Det norske institutt i Roma


Norske fresker i moderne og samtidskunst

Mariell Sørhaug (kunsthistorie Universitetet i Bergen) presenterer sitt mastergradsprosjekt på lunsjseminar.

Tid og sted: 10. feb. 2020 13:30–14:00, Det norske institutt i Roma

Arrangør

Det norske institutt i Roma


Det romerske triumftoget som representasjon av maktstrukturer i antikken

Nicolai Haga Nypan (Historie, UiO) presenterer sitt mastergradsprosjekt på lunsjseminar. 

Tid og sted: 10. feb. 2020 12:45–13:30, Det norske institutt i Roma

Presentasjonen vil holdes på engelsk med tittelen:

"The roman triumph as a representation of power structures in the roman society"


Kvinner i tidligkristne mosaikker

Velkommen til lunsjseminar med Ingrid Eitrem (kunsthistorie, Universitetet i Oslo). Hun vil blant annet diskutere hvilken betydning kvinner hadde i den tidligkristne kirken (380 - 800 e.Kr.), hvordan de ble fremstilt på mosaikker, og mosaikkenes betydning.  

Tid og sted: 3. feb. 2020 13:00–14:00, Det norske institutt i Roma

Ingrid Eitrem er på forskningsopphold på Instituttet i Roma og vil presentere sitt prosjekt (PhD) om fremstillinger av kvinner i kirker i Roma og Ravenna fra sent 300-tallet til 800-tallet e.Kr. Hun vil se spesielt på mosaikker i kirkene San Vitale og San Appolinare Nuovo i Ravenna, og i Santa Pudenziana, Santa Maria Maggiore, Sant'Agnese fuori le mura, Santa Cecilia in Trastevere og flere andre kirker i Roma.

Alle er velkommen til lunsjseminar. Det blir servering av pizza, så vi ber om påmelding senest fredag 31 januar til post@roma.uio.no.

Arrangør

Det norske institutt i Roma


2019

Reggio Emilias pedagogiske filosofi og dens nytteverdi i en ny museumsdiskurs

Tid og sted: 27. nov. 2019 13:4514:30, Det norske institutt i Roma

Maria Råkil er MA-student i kunsthistorie ved Universitetet i Bergen. Hun har arbeidsplass ved Instituttet i Roma høsten 2019. Hennes masteroppgave tema tar for seg hvordan museer formidler og tilrettelegger for barn, og vil presentere hvordan Reggio Emilia-filosofien kan brukes i en ny museumsdiskurs. 


Urbanitet og identitet i italiensk film

Rolf C. Johannessen presenterer sitt prosjekt "Spazio urbano e identità nel cinema" onsdag 27. november kl 13:00 på Det norske institutt i Roma.

Tid og sted: 27. nov. 2019 13:00–14:00, Det norske instituttet i Roma

Rolf C. Johannessen er masterstudent i italiensk ved Universitetet i Bergen. Han har et forskningsopphold på Det norske instituttet i Roma i november/desember 2019, og vil presentere sitt masterprosjekt i grunnetasjen på Instituttet onsdag 27. november. Presentasjonen kommer til å foregå på italiensk med tittelen "Spazio urbano e identità nel cinema". 


Lunsjseminarer 20. november

Barbro Svela, MA i religion (UiB), presenterer sitt prosjekt kl. 13:00: Tracing menstruation in ancient Greek religion. 

Julia Skoglund, MA i arkeologi (UiB) presenterer sitt prosjekt kl. 13:45: Exploring the streets of Pompei: Examination and comparison of two streets in Pompeii. 

Tid og sted: 20. nov. 2019 13:00–14:30, Det Norske Instituttet i Roma


The L'Orange Lecture 2019

Professor Kristian Kristiansen presents the new, emerging picture of European prehistory in this year's L'Orange lecture:  Towards a New European Prehistory: genes, archaeology and language. 

Tid og sted: 11. nov. 2019 18:00, The Norwegian Institute in Rome

Towards a New European Prehistory: genes, archaeology and language. 

Ancient DNA has revolutionized our understanding of later European prehistory, from the first farmers to the Bronze Age. At the Norwegian Institute November 11, 2019, Kristiansen will present the new, emerging picture of Europe’s early history.

Kristian Kristansen is professor of archaeology at the University of Gothenburg, Sweden. He is one of the World’s foremost archaeologists, having written extensively about the European Bronze Age, the Neolithic, archaeological theory, the history of archaeology and cultural heritage, and played a central role in the ongoing Third Science Revolution in archaeology.

Kristiansen has led numerous international and interdisciplinary projects, served as director of the Danish Archeological Heritage Administration, was a driving force the creation of the European Association of Archaeologists and was founding editor of the European Journal of Archaeology.


The Art of Truth. Providing evidence in Early Modern Bologna

Where does the truth lie? This workshop uses Bologna and its art to discuss theories and attitudes concerning truth and truth-telling in the early modern period.

Tid og sted: 31. okt. 2019 11:45–18:00, Det norske institutt i Roma

Annibale Carracci: An allegory of Truth and Time (1584-85).

In a period where critical and alternative versions of truth proliferate and compete, this proves to be an essential question. This one-day workshop uses Bologna and its art as a starting point to reflect on theories and attitudes concerning truth and truth-telling.

Far from imposing a simplistic (and ultimately anachronistic) image of Bologna as “the City of Truth,” we intend to approach the strategies adopted to ponder, support, and deny notions of fact and norm, in both textual and visual representations, from various angles. What will emerge is a notion of truth as a process: a regulative principle that underscores the demonstrative nature of the visual discourses in the early modern time.


Lunsjseminar 22. oktober kl.13:00 

Den 22. oktober kl. 13:00 kommer MA-student fra Universitetet i Tromsø, Tone Grüning, til å presentere sitt masterprosjekt på Det norske instituttet i Roma.  

Tid og sted: 22. okt. 2019 13:00–14:00, Det norske instituttet i Roma

Tone Grüning er en MA-student i kunsthistorie ved UiT og skal presentere sitt prosjekt «Feminisme, barokk og Artemesia Gentileschi» tirsdag den 22. oktober kl 13:00 på Instituttet i Roma.


Adornment as expression of everyday identity in ancient and medieval lifte

International workshop will discuss how personal adornment can be used to better understand various aspects of identity, in different regions.

Tid og sted: 12. sep. 2019 09:00–13. sep. 2019 17:00, Det norske institutt i Roma

A central concept of the conference will be to encourage collaborative dialogue within the study of the archaeology of adornment, identity and the body in both the ancient and medieval worlds. This approach will allow for a greater understanding of how adornment and identity have been successfully approached by other scholars in these different periods.

All too often jewellery and items of personal adornment are classed simply as luxury goods; however, these objects were also a part of everyday life for both men and women. By looking at the role of these objects in the context of daily life, the conference aims to provide a new understanding of the role of personal adornment in the performance and construction of aspects of individual and social identities.

In particular, the conference hopes to address the following questions:

  • How was adornment used to create and/or display different aspects of identity
  • How can we use these objects to uncover more information about the lifestyle and identity of the individuals who wore them?
  • How did adornment change throughout an individual's lifecourse?
  • What was the role of heirloom or inherited adornment?
  • Were there crossovers and/or differences in style and material used for male and female adornment and/or for religious and secular adornment?
  • And, did the less-wealthy use similar forms of adornment to the wealthy but in less expensive materials or was material more important than form?

The conference covers the Roman, Late Antique and Medieval periods, so it should provide an interesting opportunity for scholars studying different periods to hear new approaches to jewellery and what it can tell us about aspects of daily life and identity.

Overall, the conference aims to demonstrate the value of this approach by drawing upon a wider range of relevant case studies from different time periods and geographical areas. By looking at a diverse range of case studies, the conference also aims to reflect on current challenges and future trends in the study of adornment.

Please contact workshop organiser Courtney Ward for more information

DAY 1: THURSDAY 12TH SEPTEMBER

9:00-9:30: REGISTRATION AND COFFEE

9:30-9:40: WELCOME
Christopher Prescott, Director of the Norwegian Institute in Rome

9:40-9:50: CONFERENCE INTRODUCTION
Courtney Ward, Norwegian Institute in Rome
ADORNMENT AS EMOTION AND MEMORY

9:50-10:35: KEYNOTE LECTURE: ADORNING THE MEDIEVAL BODY:
RELIGION, EMOTION AND THE EVERYDAY
Eleanor Standley, Ashmolean Museum

10:35-11:05: BROOCHES IN CONTEXT. TWO CASES FROM THE PALATINE
HILL (ROME) AND THEIR DIFFERENT WAYS OF COMMUNICATING
PERSONAL IDENTITY
Giulia Bison, MiBAC – Italian Ministry of Cultural Heritage

11:05-11:35: TOMB Nº10 OF PONTEZUELAS (COLONY OF AUGUSTA
EMERITA -MÉRIDA, SPAIN): FAMILY JEWELS?
Nova Barrero Martín, National Museum of Roman Art, Mérida

11:35-11:55: COFFEE BREAK

ADORNMENT AND THE LIFE COURSE

11:55-12:25: DRESS OBJECTS, IDENTITY AND THE LIFE COURSE IN ROMAN
AND LATE ANTIQUE EGYPT
Ellen Swift, University of Kent

12:25-12:55: THE ADORNMENT OF YOUNG ROMAN MOTHERS: TWO
CASE STUDIES FROM THE BAY OF NAPLES
Courtney Ward, Norwegian Institute in Rome

12:55-1:25: DISPLAYING FEMALE VIRTUE THROUGH FIGURAL
DECORATION OF HAIRPINS IN THE ROMAN WORLD
Ilija Danković, Institute of Archaeology Belgrade

1:25-2:25: LUNCH

2:25-2:55: THE HARBOUR OF VENUS? REFLECTIONS ON THE
DISTRIBUTION OF POMPEIAN JEWELLERY IN URBAN AND SUBURBAN
AREAS
Ria Berg, University of Helsinki

2:55-3:25: ADORNING VENUS: ROMAN CATENAE, THE CORPUS AND
THEIR CONTEXT
Meredith Nelson, Belgian American Educational Foundation
ADORNMENT AND RELIGIOUS IDENTITY

3:25-3:55: DEBATING STYLE: JEWISH RULES AND WOMEN'S FASHION IN
MEDIEVAL SOCIETY
Merav Schnitzer, Yezreel Valley College

3:55-4:15: COFFEE BREAK

4:15-4:45: BETWEEN LUXURY AND MODERATION. JEWELLERY AND
CATHOLIC IDENTITY DURING THE LATE MIDDLE AGES
Serena Franzon, University of Padua

4:45-5:15: THE CONSTRUCTION OF OTHER GENDERS BY MEANS OF
PERSONAL APPEARANCE IN MEDIEVAL ISLAM: THE CASE OF
MUKHANNATHŪN (EFFEMINATES)
Hadas Hirsch, Oranim Academic College

5:15-5:45: TOOLING THE BODY: ENGRAVED GEMS AND THE EXPRESSION
OF IDENTITY AT HERCULANEUM
Ruth Allen, Michael C. Carlos Museum

6:00-7:00: DRINKS RECEPTION & POSTER SESSION

DAY 2: FRIDAY 13TH SEPTEMBER

ADORNMENT AND DISPLAY

9:15-10:00: KEYNOTE LECTURE: DRESS AND ADORNMENT AT THE
ROMAN IMPERIAL COURT
Kelly Olson, University of Western Ontario

10:00-10:30: MEDIEVAL BLING: THE DISPLAY OF JEWELLERY ON
WOMEN’S FUNERAL MONUMENTS IN THE FOURTEENTH AND FIFTEENTH
CENTURIES
Pam Walker, Shoe Museum, Street, Somerset

10:30-11:00: ADORNMENT AS PUBLIC SPECTACLE IN LATE ANTIQUE ART
AND CULTURE
Grace Stafford, University of Oxford

11:00-1130: OVID AND THE RING FOR THE PUELLA (AMORES 2.15):
DREAM OF LOVE AND REALIEN
Francesca Boldrer, University of Macerata

11:30-11:50: COFFEE BREAK

11:50-12:20: SICUT STELLA DIFFERT A STELLA IN CLARITATE:
THEOLOGICAL DOCTRINES AND LEGISLATIVE PRACTICES CONCERNING
THE USE OF FEMALE VANITIES AS A SYMBOL OF SOCIAL DIFFERENTIATION
IN LATE MEDIEVAL ITALY
Federica Boldrini, University of Parma

12:20-12:50: ADORNMENT AS SOCIAL SIGNIFIER IN ANCIENT ROME
Olakunbi Olasope, University of Ibadan

12:50-1:20: GENDERED ADORNMENT IN ARCHAIC AND CLASSICAL
ETRURIA
Audrey Gouy, University of Copenhagen & University of Oxford

1:20-2:20: LUNCH

ADORNMENT AND CULTURAL IDENTITY

2:20-2:50: CLAVI AS ROMAN ADORNMENT? ON THE INTERSECTION OF
ROMANNESS, STATUS AND GENDER IN THE EASTERN MEDITERRANEAN
Tineke Rooijakkers, University of Amsterdam

2:50-3:20: CARVING THE CROSS AND BEAST: THE EXPRESSION OF SOCIAL
IDENTITY THROUGH THE ADORNMENT OF DECORATIVE BONE PINS IN
VIKING AGE AND MEDIEVAL ICELAND
Hólmfríður Sveinsdóttir, Institute of Archaeology, Iceland

3:20-3:50: TO BE A LEVANTINE – CULTURALLY DISTINCTIVE PERSONAL
ADORNMENTS OF SYRO-CANAANITES DURING THE BRONZE AND IRON
AGE
Amir Golani, Israel Antiquities Authority

3:50-4:10: COFFEE BREAK

4:10-4:40: ORNATE MEDIEVAL MUMMIES FROM LEBANESE 'ASSI EL
HADATH CAVE
Patricia Antaki-Masson, CESCM – Poitiers University

4:40-5:10: SAME OBJECT, DIFFERENT MEANING? VIKING AGE PEGGED
PENANNULAR BROOCHES FOUND IN FINLAND AND SWEDEN
RESPECTIVELY
Ingrid Gustin, Lund University

5:10-5:40: DRESSING EARLY ROMAN LONDON: EXPRESSING AND
NEGOTIATING IDENTITIES IN A PROVINCIAL URBAN CONTEXT?
Michael Marshall, Museum of London Archaeology (MOLA)

5:40-6:00: CONCLUDING REMAKRS AND DISCUSSION

8:00: CONFERENCE DINNER FOR SPEAKERS


Workshop: New perspectives on late antique recycling

Large quantities of material produced in the Roman world were used several times (recycling), and ended up as spolia in late antique buildings and monuments, including new building types such as churches and city walls. 

Tid og sted: 5. sep. 2019 09:00–18:00, Det norske institutt i Roma

The use of spolia in Late Antiquity has been a subject of longstanding inquiry, though recent years have seen a resurgence of academic interest in the subject. The practice of recycling also closely relates to the fate of cities during Late Antiquity. The role of spolia is important for our understanding of the transformation of the urban fabric of ancient cities towards the end of Antiquity and the associated gradual ruin and dismantling of no-longer used monuments.

This workshop brings together researchers and scholars to address questions about the role of recycling and spolia in Late Antiquity, with the aim of providing a more coherent understanding of the cultural changes that characterized late-antique recycling. 

Topics under consideration will include the re-use of late-antique statues within the period of Late Antiquity, re-carving of private portraits (especially female portraits, which have often been neglected), the evolution of recycling practices over the course of the 3rd century AD to examine the beginnings of "late-antique" recycling developments, the treatment of spolia in city walls, recycling practices on a city-wide level, and a consideration of how spolia-monuments should be defined and characterized. Workshop programme. 

The workshop is organised by Simon Barker. Please contact simon.barker@roma.uio.no for more information or if you are interested in attending the workshop.

PROGRAM

1:45-2:00: INTRODUCTION
S. Barker, Norwegian InsDtute in Rome

2:00-2:30: THREE MONUMENTS TO RHODOPAIOS: RECYCLED SCULPTURE AND ARCHITECTURE
Julia Lenaghan | University of Oxford

2:30-3:00: RE-CARVING IS EASY – WHEN YOU ARE NOT DETECTED
Siri Sande | Norwegian InsDtute in Rome

3:00-3:30: RETHINKING RECARVING: REVITALIZING ROMAN PORTRAITS IN THE THIRD CENTURY
Eric Varner | Emory University

3:30-4:00: COFFEE BREAK

4:00-4:30: OPPORTUNISTIC OR SYMBOLIC RECARVING? CASE STUDIES FROM NORTH-EAST GAUL
DURING LATE ANTIQUITY
Mathieu Ribolet | l'Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne & UMR 6298 ARTEHIS,
Université de Bourgogne and Pierre-Antoine Lamy | UMR 6298 ARTEHIS, Université
de Bourgogne

4:30-5:00: THE EARLY-BYZANTINE CITY WALLS OF HIERAPOLIS IN PHRYGIA: DISMANTLING AND
RECYCLING THE IMPERIAL-ERA MONUMENTS
Tommaso Ismaelli | Consiglio Nazionale delle Ricerche (CNR), IsDtuto per Beni
Archeologici e Monumentali, Giuseppe Scardozzi | Consiglio Nazionale delle
Ricerche (CNR), IsDtuto per Beni Archeologici e Monumentali, Sara Bozza |
Università degli Studi di Milano, and Rosangela Ungaro | Independent Researcher
 

4:30-5:00: DETECTING, ANALYSING AND CATEGORISING RE-USE. THE CASE OF LEPCIS MAGNA
Francesca Bigi | Sovrintendenza Capitolina

5:00-5:30: DEFINING SPOLIA-MONUMENTS IN LATE ANTIQUITY
Simon Barker|Norwegian InsDtute in Rome

5:30-6:00: Final REMARKS
Paolo Liverani | Università degli Studi di Firenze


Keywords of Mobility. Paradigms of Movement in Premodern Material Culture

The history of art has been engaged with mobility for centuries. Movement, with its limits and potentials, constitutes in several ways a founding principle of the discipline, and its fascination or rejection stands at the core of much of its narrative. But the recent (re)turn to mobility is rapidly reframing many assumptions about the discourses and practice of the discipline itself. How has art history and, more generally, the study of material cultures, absorbed and reacted to the mobility turn?

Tid og sted: 6. juni 2019 09:00–7. juni 2019 17:00, The Norwegian Institute in Rome

This international workshop aim to gather researchers to discuss the questions above, and to to consider what kind of theoretical frameworks has, does, and will the discipline, in its broader acceptance, foster and promote? How is mobility – whose intangible nature makes it a rather elusive object of study – embraced and developed in art historical projects?

More than a decade after Sheller and Urry’s call for a “mobility turn,” this workshop invites scholars of the premodern period to reconsider the role of art history and material studies in a de-sedentarized, mobile world. Our scope is to reflect and redefine a set of critical terms, whose use (and sometimes abuse) is central to current debates. In doing so, we do not intend to propose a “grand narrative” of mobility, but rather to explore a new set of questions, theoretical approaches, and ideas, in order to understand practices, meanings, forces, and impacts of movement in premodern art. Program.

Workshop organizer: Mattia Biffis, The Norwegian Institute in Rome

The workshop is by invitation, but researchers interested in the topic may contact mattia.biffis@roma.uio.no if they wish to participate in any of the sessions.

Program

Thursday, 6 June 2019

9.30 Registration

9.45 Welcome
 Christopher Prescott, Director of The Norwegian Institute

10.00 Introduction Mattia Bifs – Oslo
 Mobility what? Viewing Movement Tridimensionally

10.30 Yannis Hadjinicolaou – Hamburg
 Flying: Falconry as an Image Vehicle

11.15 Coffee break

11.30 – 13.00 Bronwen Wilson – Los Angeles
 The Itinerary, the Line, and the Limits of the Page
 Hagi Kenaan – Tel Aviv
 Visual Network: The Case of Grafti

13.00 Lunch

14.30 – 16.00 Janina Wellmann – Lüneburg
 Rhythm. A New Episteme Around 1800

 Meha Priyadarshini – Edinburgh
 Boats, Bales, and Ballads: The Material and Culture Practice of
 Transportation in the Early Modern Period

16.00 Comfort break

16.10 –17.45 Piers Baker-Bates – London
 Travelling between the Viceroyalties: the Cosmopolitanism of
 Works of Art within the 16th century Hispanic World

 Stefan Neuner – Berlin
 The Ferryman and the Obsessed: Connectivity in Urban and Social
 Space in Venice ca. 1500 according to Vittore Carpaccio

18.00 Aperitivo

20.00 Dinner

Friday, 7 June 2019

10.00 Welcome
 Sam Hardy, The Norwegian Institute in Rome

10.15 –11.45 Miriana Carbonara – East Anglia
 Art and borders: a Methodology
 Federico Zuliani – Turin
 Migrant Bibles: Relocating Objects and Beliefs in Early Modern
 Europe

11.45 Coffee break

12.00 Aron Vinegar – Oslo
 On Habit’s Remainder and the Subject Matter of Inertia

13.00 Lunch

14.30–16.00 Peter Gillgren – Stockholm
 Siting: Mobility and Materiality
 Ivo Van der Graaff – New Hampshire
 The Architecture of Departure and Arrival in the Early Roman
 Empire

16.00 Comfort break

16.15 Tiffany Racco – Washington DC
 The Performance of Speed: Luca Giordano’s Recurring Role as the
 Fast Painter

17.00 Concluding Remarks

17.30 Visit to the Fontana dell’Acqua Paola

20.00 Dinner


The Tiber: Shaping Urban Movement and Development

Simon Malmberg will present his current project on Rome as a port city in the imperial period.

Tid og sted: 13. mai 2019 13:00–14:30, Det norske institutt i Roma

The river Tiber was essential in supporting the massive urban population of Rome from the Late Republic to Late Antiquity. The strain of supplying up to a million inhabitants in a pre-industrial society necessitated harbour facilities of an unprecedented scale. The harbours transformed the banks of the Tiber not just into the largest port of the Mediterranean area, but also into the largest commercial and industrial zone of the ancient world. The river was thus more than infrastructure: it was one of the essential geographic features that shaped the urban form of Rome.

Simon Malmberg is a Professor in archaeology at the Faculty of Humanities, University of Bergen.


Alabaster

An interdisciplinary workshop on the sources and uses of calcite-alabaster across archaeological contexts

Tid og sted: 9. mai 2019 10:30–10. mai 2019 17:00, The Norwegian Institute
Stones by a wall. Photo.
Alabaster was one of the most sought after decorative stones throughout antiquity. This workshop will look at the archaeological identification and use of alabaster, including its quarry sources, historical uses and symbolism.

Programme

DAY 1: THURSDAY 9TH MAY

10:00-10:30 INTRODUCTION TO THE WORKSHOP
Organising Committee and Christopher Prescott, Director of the Norwegian Institute in Rome

10:30 -11:00 AN INTRODUCTION TO THE CALCITE ALABASTERS USED IN ANTIQUITY AS DECORATIVE
STONES
Lorenzo Lazzarini, Università Iuav di Venezia

11:30-12:00
ALABASTRO DEL CIRCEO AND OTHER ITALIAN ALABASTERS
Matthias Bruno, Independent Researcher, Rome

12:00-12:30
ALABASTER IN ANCIENT ALGERIA (NUMIDIA AND MAURETANIA)
John J. Herrmann, Museum of Fine Arts, Boston, Annewies Vandenhoek, Harvard
University/Harvard Semitic Museum

12:30-1:00
ALABASTERS OF JEBEL TEBAGA, JEBEL OUST AND JEBEL ROUASS IN TUNISIA: FROM
THEIR EXTRACTION TO THEIR USES IN ANTIQUITY
Ameur Younes, University of Tunis

2:00-2:30
THE TEOMIM CAVE: AN ANCIENT QUARRY OF CALCITE ALABASTER ON THE WESTERN
SLOPES OF THE CENTRAL HIGHLANDS OF ISRAEL

2:30-3:00
TRAVERTINE (ORIENTAL ALABASTER) FROM EGYPT: ITS GEOLOGY, AND ITS ANCIENT
SOURCES AND USES
James Harrell, University of Toledo

3:00-3:30
AN OVERVIEW ON ALABASTER QUARRIES OF SOUTH-WESTERN PHRYGIA (TURKEY):
CHARACTERISTICS OF EXTRACTION AREAS AND EXPLOITATION
Giuseppe Scardozzi, CNR-IBAM, National Research Council of Italy - Institute for Archaeological
and Monumental Heritage, Lecce

4:00-4:30:
CALCAREOUS ALABASTER FROM THE MARIB PROVINCE/YEMEN – MINING, USAGE AND
OCCURRENCES BY THE SABAEAN CULTURE
Christian Weiß, University Erlangen, Dr. Iris Gerlach, German Archaeological Institute

4:30-5:00
ANCIENT BANDED TRAVERTINE QUARRIES IN THE LYCUS VALLEY: MINEROPETROGRAPHIC, GEOCHEMICAL AND MULTI-ISOTOPIC CHARACTERIZATIONS
Tamer Koralay & Nergis İmre, Pamukkale University

5:00-5:30
ANCIENT ALABASTER, NEW PROVENANCE METHODS AND QUARRY DATA
Simon Barker, Norwegian Institute in Rome, Simona Perna, Instituto Catalán de Arqueología
Clásica (ICAC), Igor M. Villa, Università di Milano Bicocca, Institut für Geologie, Bern.

5:30-6:0030-11:00
FLUID ANALYSIS AND ICP-MS ANALYSIS FOR DETERMINING ALABASTER PROVENANCE
Walter Prochaska, Montanuniversität Leoben, Simon Barker, Norwegian Institute in Rome, Simona
Perna, Instituto Catalán de Arqueología Clásica 

DAY 2: FRIDAY 10TH MAY

9:30-10:00
USES AND SYMBOLISM OF ALABASTER FROM ANTIQUITY TO THE RENAISSANCE
Simon Barker, Norwegian Institute in Rome, Simona Perna, Instituto Catalán de Arqueología
Clásica (ICAC)

10:00-10:30
ALABASTER VESSELS IN THE BRONZE AGE MEDITERRANEAN: AN EXAMPLE OF
INTERNATIONAL AND RECIPROCAL INFLUENCES
Hélène Bouillon, Université Paris-Sorbonne (Paris IV)

10:30-11:00
THE ALABASTER INDUSTRY FROM THE IRON AGE TO THE HELLENISTIC PERIOD IN THE
NEAR EAST: CONTINUITY AND CHANGE IN THE CONTEXT OF THE LARGE EMPIRES
Andrea Squitieri, Ludwig-Maximilians-Universität München

11:30-12:00
ALABASTER VASES FROM CYPRUS
Eustathios Raptou, Department of Antiquities of Cyprus

12:00-12:30
ALABASTER IN THE ROMAN EMPIRE. THE DOCUMENTARY EVIDENCE
Alfred M. Hirt, University of Liverpool

12:30-1:00
EVIDENCE FOR USE AND TRADE IN EGYPTIAN ALABASTER IN THE ROMAN PERIOD
Patrizio Pensabene, Università degli Studi "La Sapienza" di Roma

2:00-2:30
ALABASTER AT LEPTIS MAGNA, TRIPOLITANIA (LIBYA)
Matthias Bruno, Fulvia Bianchi, Independent Researchers, Rome

2:30-3:00
ALABASTER MERCHANDISE AND ITS GLASS EMULATIONS IN ANTIQUITY
Miguel Cisneros Cunchillos, Universidad de Cantabria, Esperanza Ortiz, Zaragoza, Juan Ángel Paz,
Museum of Zaragoza

3:00-3:30
ENGLISH ALABASTERS IN CONTEXT: SYMBOLIC MEANINGS, MATERIAL QUALITIES,
AESTHETICS
Zuleika Murat, Università degli Studi di Padova

4:00-5:00
ALABASTER CARVING DEMONSTRATION
Federico Pruneti and Simone Ferti, Alabastraio, scultore, ornatista, Volterra, Italy

5:00-5:30
CONFERENCE CONCLUSION
Organising Committee


Arkeologi på Sicilia - internasjonale samabeidsprosjekter


To-dagers konferanse om arkeologi på Sicilia, i samarbeid med Riksantikvaren for Sicilia, Det finske institutt i Roma, Det svenske institutt i Roma og British School at Rome. Program og abstracts 

Tid: 8. apr. 2019 09:00–9. apr. 2019 19:00

Konferansen starter mandag 8. april på Det svenske institutt i Roma, og flytter over til British School på ettermiddagen. Tirsdag 9 april vil fagprogrammet holdes på Det finske institutt, og avsluttes med mottagelse på Det norske institutt.


Contested Humanities

NORDHOST samarbeider med the Scalabrini International Migration Institute og Det norske institutt i Roma om konferansen som vil avholdes på the Pontificial University Urbaniana.

Tid og sted: 1. apr. 2019 08:30–2. apr. 2019 17:00, Ponteficial University Urbaniana

Med økende politisering av identitet og begrensninger i adgang til Europa, opplever vi idag økende spenninger iforhold til grenser og migrasjon. Denne internasjonale konferansen vil diskutere dette, og også se på forskjeller i praksis og posisjoner både i nord og syd. Konferansedeltagere fra universiteter i Norge, Sverige, Italia, Tyskland, England, Østerrike, Australia, Den katolske kirke, SIMI, Det italienske parlamentet og UNHCR.

Arrangør

NORDHOST


Lunsjseminarer

Yngre forskere presenterer sine prosjekter på uformelle lunsjseminarer på Instituttet, og i forskningsnettverket Circolo Gianicolense som er et samarbeid mellom Det norske institutt, Det finske institutt og Det amerikanske akademi.

Tid og sted: 18. mars 2019 14:00–15:00, Villa Lante, det finske instituttet

18. mars 2019: Two presentations, Circolo Gianicolense på Villa Lante, Det finske institutt.

Posdoctoral fellow at the DNiR, Dr Simon Barker will present his project Pavements with marble insertions from the Bay of Naples: new methodologial approaches

and

Anni Hella, PhD candidate at the Turku University and Wihuri fellow at the IRF during this academic year will present her PhD project: Between East and West - The monastery of Grottaferrata in the Great Western Schism (1378-1417).

13. mars. Christian Bull (kulturhistorie, Universitetet i Oslo) of Alex Kocar (Princeton University): Hell and Back again: A day of sailing with the apostles Paul and Andrew. The Coptic manuscripts from the Borgia Collection of the Vatican Library.

5. mars. Lorenza La Rosa (PhD arkeologi, Universitetet i Oslo):
Earth, Wood and Fire. Wooden resources in Terra Sigillata production. Fremlegg i Circolo Gianicolense på Villa Lante (Det finske instittutt)-

4. mars. Perry McPartland (PhD litteratur, Universitetet i Agder):
Shakespeare: Mannerism and Metadrama. Lunsjseminar på Det norske institutt

24. januar. Lisa Vurro Flatby (MA historie, Universitetet i Oslo):
Pino Rauti e il Neofascismo 1969-1983. Lunsjseminar på Det norske institutt

17. januar. Magdalena Hebda (MA italiensk, Universitetet i Oslo):
Verdi e il risorgimento

17. januar. Oana Antonescu (MA italiensk, Universitetet i Oslo):
Sibilla Aleramo e Natalia Ginzburg: due scrittrici e due scritture a confronto.


Livia's rom

Det norske institutt i Roma samarbeider med Lene Therese Teigen om konferansen «LIVIA’s ROOM» IN CONTEXT, der akademikere og kunstnere møtes for et ordskifte om formidling av historie, med scenekunstprosjektet «Livia’s Room» som omdreiningspunkt.

Tid og sted: 15. feb. 2019 10:00–16. feb. 2019 13:30, Det norske institutt i Roma

Forfatter/regissør Lene Therese Teigen er initativtager til et scenekunstprosjekt der det underjordiske rommet fra Villa di Livia i Prima Porta spiller en sentral rolle.  Rommet har fresker på alle vegger: malte trær, planter og fugler av alle slag i et skoglandskap av kjølige blå-turkise toner, og er i dag utstilt i Palazzo Massimo i Roma. Det var et svalt tilfluktssted i varme sommermåneder i Romertiden for Keiser Augustus’ kone Livia.

Teigen samarbeider med tekstilkunstner Ingrid Aarset, komponist Thuridur Jonsdottir og antikkhistoriker Lovisa Brännstedt om formidling av historien om rommet og om Livia og hennes samtid.

Livia var en sentral rådgiver for ektemannen Augustus gjennom over femti år, og sprengte grensene for hva kvinner skulle og kunne gjøre i samtiden. Romertidens historikere ville ikke akseptere at en kvinne hadde stort handlingsrom og makt, og omtalte henne som tidenes ondeste kvinne. Med ønske om å nylese historien, og se på fremstillingen av mektige kvinner fra nye perspektiv, setter vi Livia under lupen. Hennes underjordiske rom skal gjøres til utgangspunkt for en tidsoverskridende fortelling. Publikum skal tas inn og ut av et omskiftelig rom som favner fortid og nåtid, sannhet og fiksjon, handlingsrom og pusterom.

Det Norske Institutt i Roma, Skandinavisk Forening og den Norske Ambassaden er lokale samarbeidspartnere for prosjektet, som vil avholde en konferanse og visning i Roma i februar 2019, med plan om å presentere et ferdig resultat for et bredere publikum i 2020.

Konferansen på Det norske institutt i Roma bringer sammen akademikere og kunstnere for å  tematisere spørsmål knyttet til formidling av romertiden. Målet med konferansen er å sette akademiske problemstillinger på kunstprosjektet og å utforske hvordan kunstneriske perspektiver kan berike akademiske arbeider om Livia og hennes tid. Hvordan kan vi fortelle historier om Roma, om Livia og hennes samtidige, og om rommet og villaen i Prima Porta?

Professor Siri Sande, Hege Olaussen og en rekke andre akademikere møter kunstnerne bak prosjektet og sammen skal de tematisere hvordan kunst og akademia kan utfylle hverandre i formidling av antikken og personer som levde for lenge siden.

Lovisa Brännstedt og Lene Therese Teigen er konferansens moderatorer.

Program

Friday, February 15.

10:00 – 18:00
Moderators: Lovisa Brännstedt and Lene Therese Teigen

10.00 Coffee and registration

10.15 Welcome Address by head of department Christopher Prescott
Opening Remarks by the Livia’s Room Project Group

10:30 Augustus' presence in the Roman cityscape
Siri Sande, The Norwegian Institute in Rome

11:15 An Introduction to the Villa of Livia at Prima Porta
Lovisa Brännstedt, Lund University

12.00 Break

12:15 The Impossible Garden - Representations of Time and Space in Livia’s
Garden Room. Hege Olausson, University of Tromsø

12:45 Illumination Matters: Telling Things of the Past in a New Light. Danilo Marco Campanaro, Lund University

13:15 Questions and discussions

13:30 Lunch at the institute

15.00 Roman Textiles, Their Making and Their Makers – and Their Music.
Magdalena Öhrman, University of Wales

15:30 Echoes of History in Contemporary Textiles
Ingrid Aarset, textile artist, University of Bergen

16:00 Questions and discussions

16:15 Break

16:30 What About the Music in Livia's Room?
Erika Lindgren Liljenstolpe, Uppsala University

17:00 Composing Time Expansion
Thuridur Jonsdottir, composer.

17:30 Questions and discussions

17:45 Concluding remarks

«LIVIA’s ROOM» IN CONTEXT
Saturday, February 16. 10:00 – 14:00

Moderators: Lovisa Brännstedt and Lene Therese Teigen

10:00 Coffe and performance

10:15 Changing Perspectives in Reading - from Feminism to Intersectionality
Elin Grinaker, dramaturge

10.45 History on Film, our Contemporary Gladiator Fights?
John McNicol, University of Tromsø

11:30 Producing Presence, Connecting to an Historical Past
Siren Leirvåg, University of Oslo

12:15 Break

12:30 Femina Princeps. Livia’s Position in the Roman State
Lovisa Brännstedt, Lund University

13:00 The Power of Performing Arts. Dramaturgical Tools in Constructing
Journeys to the Past
Lene Therese Teigen, writer/director, House of Stories

13:30 Questions and discussions

13:45 Concluding remarks
Possible visit to Palazzo Massimo alle Terme and Livia’s Room

Saturday, February 16 20:30 - 23:30 at Circolo Scandinavo

20:30 Reception at Circolo Scandinavo, supported by The Norwegian Embassy

21:30 Work-in-progress performance of Livia’s Room performed by Ameli
Isungset Agbota, Lisa Colette Bysheim, Tiril Pharo and Idun Vik.
text/directing: Teigen, textiles: Aarset, music/sound: Jonsdottir.

22:30 Mingle

Sunday, February 17 10:00 – 14:00 - Voluntary

10:00 Taxi/Uber leave Trastevere for Prima Porta

11:00 Villa di Livia, guided tour

13:00 Return to airport or city centre

Publisert 7. juni 2022 11:41 - Sist endret 26. mars 2024 15:05