English version of this page

Naturminner: En arkeologi av naturarv i nord

Hva gjør klimaendringene med vår forståelse av naturarv?

En elv som renner i en kløft.

Basaltsøyler i Stuðlagil i Jökuldalur, Øst-Island. Foto: Þóra Pétursdóttir

Om prosjektet

Dette prosjektet vil utforske forståelsen av naturarv og det kompliserte forholdet mellom natur- og kulturarv i lys av klimaforandringer.

Forankret i arkeologi og kritiske kulturarvsstudier vil prosjektet Naturminner utforske begrepet natur som i mange natur- og kulturarv debatter blir ansett som grunnleggende «naturlig», og dermed skånet fra menneskelig påvirkning. I media og i ulike miljødebatter blir natur derimot ofte fremstilt som truet av menneskelig påvirkning og prisgitt vår forvaltning. Dette gjelder spesielt i nordligere strøk hvor effektene av menneskedrevne klimaforandringer kommer tydelig til syne.

Prosjektet stiller dermed spørsmålene: «Hva skjer med naturarv i lys av de globale klimautfordringene?», «Hvordan kan man reagere konstruktivt og hensiktsmessig på prosesser som leder til endring eller tap?», «Må man revurdere begrep og assosiasjoner man har til naturarv og naturlige landskap, slik som f.eks. begrepet bærekraft?».

Gjennom å jobbe med eksempelstudier i nordlige strøk (inkludert Island og Svalbard) og en kombinasjon av feltarbeid og arkiv- og dokumentanalyser vil prosjektet søke svar på disse og tilsvarende spørsmål.

Besøk nettsiden for prosjektet her (relicsofnature.com)

Mål

Prosjektets mål er tredelt: 

  • Granske de kulturelle og ontologiske verdiene som ligger til grunn i a) forståelsen av naturarv og b) forskjellsbehandlingen mellom natur- og kulturminner.
  • Utforske hvordan en slik granskning kan lede til alternative forståelser av bærekraft og miljøetikk i Antropocen
  • Anvende prosjektets resultater til å skape en inkluderende miljødebatt hvor også naturarvstudier blir etablert som en arena for kritisk refleksjon om miljø og bærekraft.

Naturminner vil også etterstrebe:

  • Å skjerpe naturarvens posisjon i kritiske kulturarvstudier
  • Å styrke humanioras stemme i miljøforskning og – dialog

Samarbeid

Prosjektet samarbeider med forskergruppen Materialities ved IAKH, HEI: Heritage Experience Initiative ved UiO og det NFR-finansierte prosjektet Unruly Heritage ved UiT - Norges Arktiske Universitet.

Finansiering

Norges forskningsråd, kontrakt nr. 314607

Varighet

1.august 2021 - 31. juli 2025.

Publisert 16. juni 2021 12:15 - Sist endret 15. nov. 2022 13:59